Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha 683 + Cyfra Plus 4k + Samsung PS64E8000 - połączenie już nie działa

T29P 01 Mar 2019 18:34 384 6
  • #1
    T29P
    Level 2  
    Dzień dobry - podłączyłem tak - dekoder Cyfry+ 4k /HDMI/ Amplituner Yamaha RX-V683/HDMI/ Samsung 64E8000. Wczoraj działało dzisiaj informacja, że takie połączenie nie jest możliwe w mojej plazmie - zastosuj gniazdo obsługujące HDMI 2,2 (wczoraj wszystko działało!!). Co mogę zrobić albo czego nie zrobiłem?? Podmieniałem kable HDMI - nic nie dało, po podłączeniu dekodera bezpośrednio do tv kablem HDMI działa ale nie po to mam wysokiej klasy amplituner żeby słuchać głośników z telewizora .
  • #2
    marcin.waski
    Level 24  
    Z amplitunerami wiecznie są jakieś problemy. Tak naprawdę problemem są dekodery i ich protokoły zabezpieczające przed rozdzielaniem sygnału HD (4K). Podziękuj koncernowi Sony Entertainment ;-)
    Proponuję wyjść z dekodera lub najlepiej z TV optykiem i wejść na jedno ze źródeł TOS-Link w amplitunerze.
    Możesz też spróbować "wzmacniaczem" HDMI zdejmującym (oszukującym) przy okazji HDCP - może w tym przypadku zadziała ;-)
    ...czasem wystarczy lepszej jakości przewód HDMI (nie tzw. "sznurówka" z zestawu dekodera).
  • #3
    T29P
    Level 2  
    marcin.waski wrote:
    Możesz też spróbować "wzmacniaczem" HDMI zdejmującym (oszukującym) przy okazji HDCP - może w tym przypadku zadziała ;-)

    co to znaczy?? jak to zrobić??kable mam raczej z wyższej półki- wiec to nie to
  • #5
    T29P
    Level 2  
    tak zrobiłem - wszystkim dziękuję
  • #6
    marcin.waski
    Level 24  
    T29P wrote:
    co to znaczy?? jak to zrobić??kable mam raczej z wyższej półki- wiec to nie to

    https://www.youtube.com/watch?v=_ZSvVfrX5_U

    To jest splitter HDMI, ale są takie "przelotki" aktywne zwane wzmacniaczami HDMI, które zdejmują HDCP ;-)
  • #7
    T29P
    Level 2  
    okazało się, że po podłączeniu przez gniazda HDMI-HDCP2,2 JEST problem jak wyżej opisałem ale są jeszcze dwa gniazda zwykłe HDMI i po przepięciu tam wszystko działa - dalej nie rozumiem dlaczego przez pierwszą dobę działało - ale to już nieważne - wszystkim bardzo dziękuję