Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Łączenie wyjść głośnikowych.

Tomekob 02 Mar 2019 13:29 1053 10
    Tomekob
    Level 15  
    Witam
    Jak połączyć wyjścia głośnikowe wzmacniaczy audio?
    Chciałbym podłączyć do istniejącego intercomu w motocyklu CB radio oraz telefon, czyli mam dwa wzmacniacze w intercomie (LM386) i dwa wyjścia głośnikowe jedno CB oraz telefon.

Zastanawiam się jak połączyć ze sobą głośniki, obecnie wyjście jednego wzmacniacza podłączone jest do głośnika w drugim kasku i tu nie ma problemu działa, ale jak podłączyć wyjście z CB radia (głośnikowe) do tych dwóch głośników w kaskach? Chyba nie mogę tak na "żywca". Obawiam się uszkodzenia wzmacniacza w CB sygnałem z LM386 lub odwrotnie wyjście z CB uszkodzi wzmacniacz LM386. No i do tego jeszcze kolejny wzmacniacz czyli wyjście głośnika z telefonu.
    Mogę prosić o podpowiedź?
    Z góry dziękuję.
    wójtaszek
    Level 24  
    Tomekob wrote:
    ale jak podłączyć wyjście z CB radia (głośnikowe) do tych dwóch głośników w kaskach? Chyba nie mogę tak na "żywca". Obawiam się uszkodzenia wzmacniacza w CB sygnałem z LM386 lub odwrotnie wyjście z CB uszkodzi wzmacniacz LM386.

Jeżeli sygnał z odbiornika CB ma być pobrany po wzmacniaczu głośnikowym , to musisz go odpowiednio osłabić. Najprymitywniej można to wykonać za pomocą tylko dzielnika rezystancyjnego jak to często jest robione w subwoferach na wejściu wysokosygnałowym. Są też takie gotowe dzielniki z regulacją poziomu sygnału wyjściowego do zastosowań w technice audiocar, kiedy chcemy podłączyć radioodbiornik nie posiadający wyjścia aux do wzmacniacza mocy.
    Wszystkie sygnały najprościej podać na sumator audio wykonany na wzmacniaczu operacyjnym z którego sygnał podajesz na wejście wzmacniacza LM386 ( wszystkie sygnały będą słyszalne jednocześnie w przypadku ich pojawienia się ).
    Można też wykonać dodatkowy przełącznik pełniący rolę selektora sygnału wejściowego na LM386 co wydaje się bardziej racjonalne w przypadku odbierania telefonu.
    A wejście telefonu to raczej jest przystosowane do podłączenia sygnału bezpośrednio z mikrofonu zestawu. Więc wydaje mi się że tu możnaby sygnał rozdzielić i podać za pomocą kondensatora separując zasilanie z telefonu od już istniejącego zasilania mikrofonu. Można też w zależności od konstrukcji i możliwości adaptacyjnych kasku zastosować dwa mikrofony ( wbudować zestaw głośnomówiący do telefonu + interkom). A może zastosować opcję połączenia za pomocą modułu BT ? Zyskujemy wtedy uniwersalność połączenia.
    Podaj trochę szczegółów jak ten interkom wygląda obecnie fizycznie i jak technicznie jest zrealizowany ( w kaskach, czy na "pokładzie" jednoślada :), sposób połączeń ). To będziemy się dalej zastanawiać jak to najkorzystniej wykonać.
    Tomekob
    Level 15  
    Tak sygnał ma być pobrany po wzmacniaczu głośnikowym, jest to wyjście na „zwykły” głośnik czyli podłączając słuchawkę/głośnik, mam normalny głośny sygnał. Nie muszę tego sygnału osłabiać ponieważ chcę go podłączyć do słuchawek/głośniczków w kasku. Mam obawy, że podpięcie powyższego sygnału plus sygnału z interkomu czyli również po wzmacniaczu i takiego samego sygnału z telefonu pod jeden głośnik uszkodzi coś. W myśl mojego wyobrażenia zgodnie z tym co napisałem powyżej to będę miał trzy wyjścia wzmacniaczy podłączone do jednego obciążenia czyli głośnika/słuchawek w kasku. Tak chyba być nie może.
    Myślałem, żeby zastosować dzielnik rezystorowy z wyjść CB i z telefonu, następnie zsumować sygnał i podpiąć pod wejście LM386, ale trochę to bez sensu, osłabiać sygnał po to, żeby go za chwilę wzmacniać? Obawiam się przy takich kombinacjach dużych zakłóceń, pisków i w ogóle problemów.
    Zaznaczę, że nie oczekuje tu jakieś dobrej jakości sygnału, wystarczy jakość „telefoniczna” w końcu to tylko intercom, warunki w jakich będzie używany też nie pozwolą na delektowanie się jakością dźwięku.
    Intercom jest zbudowany na dwóch torach wzmacniaczy LM386. Do tego już działającego „zestawu” chcę podpiąć CB i telefon. Poniżej schematyczny rysunek.
    Jeśli chodzi o wejścia mikrofonowe w CB i telefonie nie ma problemu, zredukuje sygnały z głośników w kaskach dzielnikiem rezystorowym i podłączę na sumator, choć wydaje mi się, że nie będę musiał już robić sumatora z rezystorów dzielniki załatwią sprawę. Tu nie spodziewam się problemów.
    Nie daje mi spokoju tylko co zrobić sygnałami z głośnika CB i telefonu jak je podpiąć do słuchawek w kaskach? Może to trochę zagmatwane się wydaje, ale w sumie jest proste do zrozumienia. Do już istniejącego interkomu chcę podpiąć dwa dodatkowe mikrofony i głośniki. Nie zależy mi na separacji, że pasażer nie może słyszeć komunikacji przez CB czy telefon
    wójtaszek
    Level 24  
    Tomekob wrote:
    Nie daje mi spokoju tylko co zrobić sygnałami z głośnika CB i telefonu jak je podpiąć do słuchawek w kaskach? Może to trochę zagmatwane się wydaje, ale w sumie jest proste do zrozumienia. Do już istniejącego interkomu chcę podpiąć dwa dodatkowe mikrofony i głośniki. Nie zależy mi na separacji, że pasażer nie może słyszeć komunikacji przez CB czy telefon

No tak proste do zrozumienia, ale ty wogóle nie zrozumiałeś tego co ja napisałem.

Sygnał z wzmacniacza mocy CB radia jaki ma poziom? A zakładając, że ma moc wyjściową 1-3W/8 om jest to jakieś 3 do 5 V. Czułość wejściowa wzmacniacza na LM 386 jest rzędu powiedzmy 100-300m( 0,1-0,3V). Koniecznie musisz ten sygnał odpowiednio podzielić , a służy do tego coś takiego jak dzielnik potencjometryczny.
    Twoja wizja podłączenia kilku wyjść wzmacniaczy mocy ( wzmacniacza mocy CB, wzmacniacza interkomu LM 386, wzmacniacza telefonu) do głośnika nie jest możliwa. Każdy ze wzmacniaczy inaczej jest skonstruowany, inaczej ma zasilanie i wreszcie przetwarza inne sygnały( upraszczając jest źródłem innego napięcia zmiennego).
    Uogólniając takie rozwiązanie możemy je określić słowem "zwarcie".
    Stosując tego typu rozwiązanie z podawaniem sygnału z wyjść wzmacniaczy głośnikowych musiałbyś zastosować ręczny(ewentualnie automatyczny -VOX z priorytetem) przełącznik poszczególnych wyjść na głośnik jak to ma przykładowo w selektorze zestawów głośnikowych w wielu wzmacniaczach zintegrowanych do użytku domowego(tylko tam jest jeden wzmacniacz a wybiera się głośniki , u ciebie na odwrót: jeden głośnik a wybieramy wzmacniacz).

Wada takiego rozwiązania , w szczególności ręcznego przełącznika jest oczywista: - zbytnio przykuwa uwagę użytkownika i nie mamy żadnej informacji z dwóch urządzeń, kiedy korzystamy z trzeciego z nich .

Dlatego należy najpierw wszystkie sygnały do prowadzić do podobnego poziomu odpowiedniego do poziomu wejściowego wzmacniacza LM 386 ,który będzie pracował dla każdego sygnału jako wzmacniacz bezpośrednio zasilający głośnik. Wyrównane wszystkie sygnały możesz zmiksować/ zsumować na wzmacniaczu operacyjnym i podać wejście wzmacniacza. Analogicznie jak to ma miejsce w bardziej rozbudowanych systemach nagłośnienia estradowego:). Tylko że tu masz wszystko w skali mikro :). Sam sumator/mikser można nawet wykonać na jednym tranzystorze.
    Tomekob
    Level 15  
    Ok, to znaczy, że koniecznie muszę zredukować wszystkie sygnały do powiedźmy małego poziomu po to żeby je za chwile wzmocnić?
    Sygnał z interkomu mam „gotowy” do podania na słuchawkę, gdybym tą słuchawkę fizycznie odłączył od interkomu i podłączył do wyjścia CB też będzie działało pomijam, że może być trochę za duża moc, bo wyjście CB jest dla głośnika a ja podłączam słuchawkę, ale słuchawka ma większą rezystancję, więc trochę się skompensuje.
    Tak samo sprawa się ma z telefonem, gdybym odłączył słuchawkę fizycznie od interkomu, czy od CB i podłączył przewody do wyjścia „głośnikowego” w telefonie tez będzie działać ok. Niestety powyższe rozwiązanie, jak zauważyłeś uniemożliwia w czasie słuchania interkomu, co się dzieję w pozostałych urządzeniach (telefon i CB).
    Zredukowanie wszystkich sygnałów „mocy” do niskiego poziomu i zastosowanie nawet najprostszego sumatora ułatwia sprawę, ale chcę się upewnić, że jest koniecznym i jedynym rozwiązaniem. Trochę to dla mnie bez sensu, że duży sygnał musze osłabić po to żeby go za chwile wzmocnić. Jeśli jest to konieczne OK.
    Dziękuję Ci za zainteresowanie i pomoc.
    wójtaszek
    Level 24  
    Tomekob wrote:
    bo wyjście CB jest dla głośnika a ja podłączam słuchawkę, ale słuchawka ma większą rezystancję, więc trochę się skompensuje.

Przecież każde radio CB posiada regulację głośności- ustawiasz na minimum i po sprawie. Ewentualnie z słuchawką podłączasz odpowiedni rezystor i tyle.
    Tomekob wrote:
    Trochę to dla mnie bez sensu, że duży sygnał musze osłabić po to żeby go za chwile wzmocnić. Jeśli jest to konieczne OK.

Cóż poziomy muszą być zachowane -dopasowane, chyba, że zaingerujesz w samą konstrukcję radia CB i wyprowadzisz sygnał z z przed wzmacniacza głośnikowego (- brak uniwersalności w przypadku zmiany radia).
    Posiadasz schemat ideowy tego interkomu? jakie jest wzmocnienie LM386? Czy sygnał bezpośrednio podawany jest z mikrofonu elektretowego na wejście LM386? Jaki w końcu głośnik- słuchawkę masz zastosowaną(o jakiej impedancji)?
    Nie uściśliłeś też, czy wszystkie z urządzeń mają pracować z obydwoma kaskami?

Dodano po 4 [minuty]:

bardzo proste rozwiązanie

Opis:
    "Ten prosty obwód miksuje dwa lub więcej kanałów w jeden kanał (np. stereo na mono).
    Obwód może łączyć dowolną ilość kanałów i zużywa bardzo mało energii.
    Mikser jest pokazany z dwoma wejściami, ale można dodać dowolną ilość, po prostu powielając „sekcje”, które są wyraźnie widoczne na schemacie.
    Do miksera można dodać tyle lub tylko kilka kanałów, ile potrzeba.
    Można, po prostu duplikować „sekcje” wejścia, które są pokazane na schemacie.
    Prawdopodobnie potrzebna jest ekranowana obudowa, aby zmniejszyć szum i pomóc zatrzymać oscylacje.
    Układ może być zasilany pojedynczą baterią 9-woltową.
    Wykaz elementów:

R1, R3 – 2 ×10k Potencjometr

R2, R4 – 2 × Rezystor 100k 1/4 W.

R5 – 1 6.8K 1/4 W – Rezystor

C1, C2, C3 – 3 × 0,1uF Kondensator

Q1 – 1 × 2N3819 Tranzystor FET
    Autor: Aaron Cake"

Do tego dodajesz układ dla radia CB :

i po sprawie.
    Tomekob
    Level 15  
    Quote:
    Przecież każde radio CB posiada regulację głośności- ustawiasz na minimum i po sprawie. Ewentualnie z słuchawką podłączasz odpowiedni rezystor i tyle.

Tak, dokładnie to nie problem.

Quote:
    w samą konstrukcję radia CB i wyprowadzisz sygnał z z przed wzmacniacza głośnikowego (- brak uniwersalności w przypadku zmiany radia).

zgadzam się to bez sensu.

Tak posiadam schemat ponieważ to jest moja konstrukcja sprzed kilku lat :) Tak , jak napisałem wcześniej sam interkom działa poprawnie to nic innego jak dwa tory LM386, typowy schemat z noty aplikacyjnej. Interkom działa na tyle dobrze, że użytkownikowi zachciało się modyfikacji o CB radio i "przy okazji" telefon :-? Jako, że nie jestem w elektronice audio za mocny, nigdy mnie ten temat nie "ciągnął" dopadło mnie zwątpienie jak to teraz połączyć. Sam interkom nie był trudny, ale teraz to już inna bajka.
    Impedancji słuchawek nie pamiętam, są zabudowane w kasku , ale tak coś ok 32ohm. Z tego co pamiętam wyciągnąłem je z jakiś normalnych słuchawek. Oczywiście mogę to zmierzyć omomierzem, ale to w tej chwili nie ma chyba dużego znaczenia.

CB i telefon ma przede wszystkim współpracować z kierowcą, ale może być słyszalny również u pasażera przynajmniej CB, jeśli to tylko będzie możliwe.

Dodano po 11 [minuty]:

Ok schemat z tranzystorem jest jasny.
    Nie bardzo rozumiem schemat odręczny.
    Możesz krótko objaśnić, które wejścia są do czego?
    wójtaszek
    Level 24  
    Tomekob wrote:
    nterkom działa na tyle dobrze, że użytkownikowi zachciało się modyfikacji o CB radio i "przy okazji" telefon

-tym bardziej trzeba to zrobić dobrze. Tyle danych wystarczy, czyli typowa aplikacja LM386 oraz mikrofon elektretowy(pojemnościowy) oraz słuchawki 32Ω x2.

Dodano po 3 [minuty]:

Tomekob wrote:
    Jako, że nie jestem w elektronice audio za mocny, nigdy mnie ten temat nie "ciągnął" dopadło mnie zwątpienie jak to teraz połączyć. Sam interkom nie był trudny, ale teraz to już inna bajka.

Dlatego doradzałbym opcję z wzmacniaczem operacyjnym- pewniejsze uruchomienie, mniej problemów, a koszta nie wielkie. Jeszcze jakie mamy napięcie zasilania?
    Tomekob
    Level 15  
    Jeśli nie jest to jakiś cudaczny wzmacniacz to koszt są pomijalne. Bardziej chodzi o komplikację układu i wielkość. Nie chciałbym rozpasać płytki i robić wielkoluda, ale oczywiście w co mus to mus.
    Do dyspozycji jest 12V z instalacji, choć w dotychczasowym rozwiązaniu były 4 baterie 1.5V czyli 6V. Wystarczyło do zasilania LM386 a dzięki takiej "kombinacji" było mniej zakłóceń od instalacji pojazdu. W praktyce działało nawet na akumulatorkach.
  • Helpful post
    wójtaszek
    Level 24  
    Można użyć gotowej płytki i wzmacniacza w obudowie SO-8. Ale w obudowie DIL8 ,podobnie jak LM386,też jest to dość małe. Do tego kilka rezystorów i kondensatorów. Można spokojnie się zmieścić w wielkości połowy paczki zapałek lub inaczej w wielkości zapalniczki gazowej :).
    Tomekob
    Level 15  
    Dziękuje kolego za poświęcony czas. Rysuje schemat i płytkę, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Pozdrawiam