Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacze operacyjne - zasilanie, napięcia. Tips & tricks.

02 Mar 2019 20:11 9615 14
Nazwa.pl
  • About Author
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous wrote 0 posts with. Been with us since 1978 year.
  • Nazwa.pl
  • Nazwa.pl
    Joseline
    Level 10  
    Pożyteczna wiedza,

moim zdaniem przydałaby się tu jeszcze wzmianka o kasowaniu offsetu WO,

zwłaszcza w przypadku scalaków bez przeznaczonych do tego celu wyprowadzeń.
    Chodzi mi nie o wyczerpującą odpowiedź, bo to by był temat na osobny post, tylko o podanie kilku przykładowych rozwiązań, przedstawionych poniżej.

Anonymous
    Level 1  
    Joseline
    Level 10  
    Dla początkujących wystarczy coś takiego

Jedynie czego należy dopilnować w tym schemacie, to wartości prądów pobieranych z linii dodatniej oraz ujemnej na wyjściu takiego zasilacza.
    Wartość rezystora R1 należy dobrać w taki sposób żeby prąd ujemnej linii (-5V na schemacie) był co najmniej o 20% większym od prądu dodatniej linii (+5V na schemacie).

Typowe pojemności kondensatorów podane są w datasheet w zależności od wybranego stabilizatora napięcia.

No i oczywiście nie zapominamy o mocy rezystora,

czyli P=I x U,

gdzie I – prąd który płynie przez rezystor (prąd którym dociążamy ujemną linię -5V);
    U – napięcie na rezystorze (5V w przypadku stabilizatora 7805).
    Anonymous
    Level 1  
    CYRUS2
    Level 43  
    trymer01 wrote:
    Proszę o konstruktywną krytykę - co jest źle, co zmienić, co dodać.
    trymer01 wrote:

Przykładem poprawnej analizy Uwe i Uwy jest problem uzyskania maksymalnej dynamiki Uwy wzmacniacza audio przy zasilaniu pojedynczym - np. 12V. W takim przypadku stosuje się t.zw. sztuczną masę - czyli rezystorowy dzielnik napięcia polaryzujący stałoprądowo wejście WO i ustalający napięcie stałe na jego wyjściu – Rys.3.

Nie jest to poprawny schemat wzmacniacza audio.
    Wszystkie zakłócenia z zasilania układu zostaną podane na wejście i będą słyszalne.

Robi się to tak jak na poniższym schemacie.
    Zakłócenia z zasilania są tłumione przez filtr R1,R2 CE1. Stała czasowa może być duża, kilkadziesiąt milisekund.
    Anonymous
    Level 1  
    basal
    Level 11  
    Fajny artykuł, dużo mi rozjaśnił
    Jednak jednego nie wiem. Czy zasilanie symetryczne jest koniecznie aby sygnał Vout był również symetryczny tak jak wejściowy ?
    Sądziłem dotąd, że WO operacyjny powiela lub wzmacnia napięcie oraz zachowuje na wyjściu polaryzację sygnału wejściowego ( o ile sygnał jest podany na wejście nieodwracające) nawet przy zasilaniu pojedynczym. :(
    Anonymous
    Level 1  
    basal
    Level 11  
    trymer01 wrote:
    Jeśli zasilanie jest pojedyncze ( +U) i jeśli nawet podasz sygnał przez kondensator to w sygnale wy. nie będzie jednej połówki (ujemnej) - to będzie prostownik z ewent. wzmocnieniem.

o właśnie o to mi chodziło !
    trymer01 wrote:
    Jeśli podasz sygnał przez kondensator z użyciem sztucznej masy to sygnał wy. będzie odniesiony do poziomu sztucznej masy a nie masy właściwej, więc to nie jest to do końca symetryczność Uwy względem Uwe.

1.chodzi Ci o to, że po prostu sinusoida podana symetryczna na wejściu względem masy będzie przesunięta np o wartości połowę zasilania w górę tak jak na moim rysunku ? I dalej jak rozumiem membrana głośnika będzie wypychana tylko w jedną stronę względem położenia neutralnego? Zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie jeśli chce zrobić przedwzmacniacz/ wzmacniacz słuchawkowy telefon---> duże muszlowe słuchawki
    2. Czy dobrze rozumiem, że aby na wejściu nieodwracającym tj na poziomie naszej sztucznej masy była połowa zasilania to R2= R1+R3. Czy wartość R1 musi być skorelowana do stałej czasowej o której wspomniał kolega Cyrus2 ?
    Anonymous
    Level 1  
    basal
    Level 11  
    hmmm muszę przetrawić temat, może sobie odpuszczę elektronikę i wrócę do modelarstwa ;)

trymer01 wrote:
    Ustalenie sztucznej masy na poziomie 0.5 Uzas nie zawsze jest dobrym pomysłem - czytaj w temacie.

nabazgrałem tam 2,5V :)