Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereTremolo wrote:Jeśli to kondensatory, to jeszcze ani jednego z dielektrykiem stałym MKSE, MKT itp nie wymieniałem nawet w starszych konstrukcjach.
aksakal wrote:Wymierzyj ich opór i porównaj do wskazanego na korpusie
aksakal wrote:Może nie tyle, że się nie wykorzystuje, co wykorzystuje się w budżetowych kolumnach. No i oczywiście kondensatory elektrolityczne BIPOLARNE - bez polaryzacji (zaznaczonego "plusa").W schemacie zwrotnicy kondensatory elektrolityczne nie wykorzystują się.
mbbakus88 wrote:Nie. To wyłącznie rodzaj farby zabezpieczającej drut oporowy nawinięty na ceramiczny rdzeń - z czasem pojawia się na niej białawy nalot (jak szron) i jest to jak-najzwyklejsze zjawisko dla tej farby.A czy ten biały nalot nie świadczy ewidentnie o ich uszkodzeniu? Na pierwszy rzut oka przypomina mi elektrolit z wylanej baterii.
aksakal wrote:To tylko świadczy na plus producentowi tych kolumn.W zwrotnicach S-90 ani polarne ani bipolarne kondensatory elektrolityczne nie są używane
aksakal wrote:Jednak uznałem, ze należało wyjaśnić to, co niezbyt precyzyjnie napisałeś stwierdzając, że "W schemacie zwrotnicy kondensatory elektrolityczne nie wykorzystują się." Gdybyś napisał :takie kondensatory są używane w niektórych budżetowych kolumnach do S-90 nie ma nic wspólnego.
aksakal wrote:Kolego. Zrozum, że wreszcie; Tematy na forum przeglądają nie tylko zainteresowani konkretnym sprzętem - w tym wypadku nie tylko S-90, a pisanie w sposób autorytatywny, że elektrolitów nie stosuje się w zwrotnicach może być odebrane jako dogmat - dotyczący nie tylko S-90, a wszystkich kolumn.A jaki jest nasz temat - S-90 czy kolumny wszystkich producentów?
aksakal wrote:Nie pisząc ani o jakiej zwrotnicy myślałeś, ani cytując (by wiadomo było o jaką wypowiedź Ci chodzi) wypowiedzi do której się odnosisz. A to, że Twój post powstał zaraz po moim nie musi od razu znaczyć, że odnosi się do niego - wiele razy (zwłaszcza gdy udział w dyskusji bierze kilku Użytkowników) odpowiedź na jakiś post czy pytanie w nim zawarte powstaje później - na przykład gdy w tym samym czasie piszą odpowiedzi dwaj użytkownicy - który post pokaże się jako pierwszy nie wiesz w trakcie pisania przecież?W schemacie zwrotnicy kondensatory elektrolityczne nie wykorzystują się.