Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ekspres Nivona 670 - Usterka czy zdekompletowany blok zaparzający?

dekRe 05 Mar 2019 00:25 5526 4
  • #1
    dekRe
    Level 15  
    Witam!
    Mam na stole ekspres Nivona 670, w którym cała pyszna kawa nie trafia do mojego kubka, lecz wylewa się przez taką otwartą dziurkę w bloku zaparzającym - jak na załączonym zdjęciu. Cała parzona kawa wraz z "ciastkami" trafia do pojemnika na fusy, a zawór drenażowy jest już nowy.
    Po rozkręceniu bloku zaparzacza, wyjmuję element do którego jest podpinany wężyk wyjściowy kawy. W nim jest otwór na górze - jak na zdjęciu. Po rozebraniu i wyjęciu widać, że otwór ten jest przedłużeniem rurki prowadzącej prosto do sita zaparzacza - więc gdy tylko pojawia się kawa pod ciśnieniem, wycieka ona górą przez niczym niezamykany otwór. Wyszukiwarka zdjęć pokazała mi w innym podobnym zaparzaczu jakiś zawór w postaci kulki na sprężynie, oraz uszczelkę. W moim zaparzaczu nie było ani takiej kulki, ani sprężynki. Teoretycznie od góry na takim mostku jest element gumowy, którego zakończenie pasowałoby by zatykać ten otwór, ale jest to jak mi się wydaje, element stały, w sporej odległości od tego otworu. Jak to powinno działać podczas pracy, by ten otwór nie wypuszczał kawy?



    Jaki element powinien zamykać ten zaznaczony na zdjęciu otwór, przez który teraz wylewa się cała kawa do pojemnika na fusy?

    Ekspres Nivona 670 - Usterka czy zdekompletowany blok zaparzający?
  • Helpful post
    #2
    nioop

    Home appliances specialist
    Dobrze kombinujesz, mostek z gumką zamyka tą dziurkę.
    Sam mostek nie jest ruchomy ale pod wpływem ciśnienia glowica przesuwa się do góry i zatyka się mostkiem.
  • #3
    dekRe
    Level 15  
    Tak jak podejrzewałem poprzedni właściciel ekspresu rozgrzebał go i pozbawił element ze zdjęcia (czerwone strzałki) zarówno uszczelki jak i sprężynki z zaworkiem - czy to jest do kupienia?

    Zastanawia mnie zasada działania tego mechanizmu. Kawa spada do zaparzacza, kieszeń podsuwa się ze zmieloną kawą do sita, pod ciśnieniem wtłaczana jest woda. Przez sito wtłaczany jest pod ciśnieniem roztwór kawy w górę.

    Jak zrozumiałem, pod ogromnym ciśnieniem cały górny element z sitem unosi się do góry na ok. 1 cm - bo zawieszenie na sprężynach jest niezwykle twarde. Umieszczona od góry czarna gumowa zatyczka ma zatkać górny otwór, by umożliwić emisję płynnej kawy. Jeśli podniesienie mechanizmu nastapi za wolno, roztwór kawy wydostanie się do pojemnika na fusy i będą one potem mokre. Tak samo, jeśli zatkanie tego otworu będzie nieszczelne, to przez czarną gumową zatyczkę kawa będzie przeciekać. Tak samo, gdy plastikowy mostek będzie pęknięty i czarna gumka zatyczki nie będzie w stanie dobrze zatkać dziurki w wypływie.

    Jaką funkcję pełni biały plastikowy zaworek na sprężynce - ten na zdjęciu oznaczony czerwoną strzałką? Czy pod wpływem ciśnienia sprężyna powinna zostać ściśnięta, a biały zaworek powinien zatkać wypływ kawy, by nastąpiło zwiększenie ciśnienia, które dopchnie górną część mechanizmu do gumowej zatyczki?

    Czy po chwili ciśnienie spada, a sprężyna sama otworzy wypływ, by pod mniejszym już ciśnieniem wypłynęła kawa, lecz zapewni to czas na dopchnięcie bloku do czarnej zatyczki?

    Trudno to wyobrazić sobie, bo tam musi być spore ciśnienie, które podniesie górny blok dopychając go do gumowej zatyczki, więc jak zaworek na sprężynce ma po chwili przepuszczać kawę? Chciałbym to zrozumieć, jak to działa.

    Czy tę sprężynkę z białym zaworkiem można gdzieś dokupić jako część?

    Ekspres Nivona 670 - Usterka czy zdekompletowany blok zaparzający?
  • Helpful post
    #4
    nioop

    Home appliances specialist
    Ten biały grzybek to zawór creme.

    Podczas parzenia kawy w komorze z zmieloną kawą tworzy się ciśnienie pompowane z układu wody, które unosi całą głowicę do góry a ów biały zaworek blokuje przepływ wody by głowica mogła się unieść, po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia , dajmy na to około 8-9barów biały zaworek na sprężynie zaczyna przepuszczac kawę do wylewki.

    Cały proces nie jest nadto skomplikowany a daje nam fajny efekt aromatyczny.
    Zgniata bardzo mocno kawę, tłumi przepływ wody dzięki czemu kawa mocniej się zaparza a gumowy grzybek powodując bardzo mały otwór na przelot kawy tworzy na powierzchni kawy ładna creme.

    Elementy te niestety występują tylko jako cały blok zaparzajacy.
    Jeśli czegoś brak / potrzebujesz A bywasz w Wawie to mam spore zasoby złomowe"
  • #5
    dekRe
    Level 15  
    Na niemieckim ebay można zakupić nowy zawór szukając "Cremaventil für Brüheinheit Nivona CafeRomatica". Specjalne podziękowania dla Nioop za podpowiedź i wyjaśnienia.