Witam!
Mam na stole ekspres Nivona 670, w którym cała pyszna kawa nie trafia do mojego kubka, lecz wylewa się przez taką otwartą dziurkę w bloku zaparzającym - jak na załączonym zdjęciu. Cała parzona kawa wraz z "ciastkami" trafia do pojemnika na fusy, a zawór drenażowy jest już nowy.
Po rozkręceniu bloku zaparzacza, wyjmuję element do którego jest podpinany wężyk wyjściowy kawy. W nim jest otwór na górze - jak na zdjęciu. Po rozebraniu i wyjęciu widać, że otwór ten jest przedłużeniem rurki prowadzącej prosto do sita zaparzacza - więc gdy tylko pojawia się kawa pod ciśnieniem, wycieka ona górą przez niczym niezamykany otwór. Wyszukiwarka zdjęć pokazała mi w innym podobnym zaparzaczu jakiś zawór w postaci kulki na sprężynie, oraz uszczelkę. W moim zaparzaczu nie było ani takiej kulki, ani sprężynki. Teoretycznie od góry na takim mostku jest element gumowy, którego zakończenie pasowałoby by zatykać ten otwór, ale jest to jak mi się wydaje, element stały, w sporej odległości od tego otworu. Jak to powinno działać podczas pracy, by ten otwór nie wypuszczał kawy?
Jaki element powinien zamykać ten zaznaczony na zdjęciu otwór, przez który teraz wylewa się cała kawa do pojemnika na fusy?
Mam na stole ekspres Nivona 670, w którym cała pyszna kawa nie trafia do mojego kubka, lecz wylewa się przez taką otwartą dziurkę w bloku zaparzającym - jak na załączonym zdjęciu. Cała parzona kawa wraz z "ciastkami" trafia do pojemnika na fusy, a zawór drenażowy jest już nowy.
Po rozkręceniu bloku zaparzacza, wyjmuję element do którego jest podpinany wężyk wyjściowy kawy. W nim jest otwór na górze - jak na zdjęciu. Po rozebraniu i wyjęciu widać, że otwór ten jest przedłużeniem rurki prowadzącej prosto do sita zaparzacza - więc gdy tylko pojawia się kawa pod ciśnieniem, wycieka ona górą przez niczym niezamykany otwór. Wyszukiwarka zdjęć pokazała mi w innym podobnym zaparzaczu jakiś zawór w postaci kulki na sprężynie, oraz uszczelkę. W moim zaparzaczu nie było ani takiej kulki, ani sprężynki. Teoretycznie od góry na takim mostku jest element gumowy, którego zakończenie pasowałoby by zatykać ten otwór, ale jest to jak mi się wydaje, element stały, w sporej odległości od tego otworu. Jak to powinno działać podczas pracy, by ten otwór nie wypuszczał kawy?
Jaki element powinien zamykać ten zaznaczony na zdjęciu otwór, przez który teraz wylewa się cała kawa do pojemnika na fusy?