Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EXCEL VBA - Makro wstawiające dodatkowe nagłówki do tabel

bajdzok 05 Mar 2019 09:37 561 2
    bajdzok
    Level 10  
    Witam,

Mam plik Excela służący jako magazyn. W każdy arkuszu są zapisywane ruchy magazynowe dla każdego produktu w formie tabeli Excela.
    -w każdym arkuszu jest po jednej tabeli
    -wszystkie tabele mają dokładnie ten sam układ nagłówków (np. Towar, Cena, Ilość, Jednostka, Suma, Nr FV itp.) ale oczywiście różną ilość wierszy
    -chcę wstawić pomiędzy nagłówki "Suma" i "Nr FV" dodatkowe kolumny o określonych nazwach (np. "Waluta", "Kurs waluty" i "Data transakcji")
    -Tabele są w Excelu kolejno numerowane od Tabela1 do Tabela63

Makro, które nagrałem niestety nie działa popranie a chciałbym go uruchomić dla wszystkich tabel za jednym razem

Będę wdzięczny za pomoc
    Pozdrawiam
    cbrman
    Level 27  
    Bez makra:
    - zaznaczasz arkusze w których mają być wprowadzone zmiany (CTRL+LPM na kolejnych nazwach arkusza "zakładkach" lub mając aktywny pierwszy arkusz w którym mają być przeprowadzone zmiany, trzymając SHIFT klikasz na nazwę ostatniego arkusza do zmian i zaznacza Ci się "zakres" arkuszy)
    - mając zaznaczone arkusze, w aktywnym arkuszu dokonujesz zmian, które także wykonują się w pozostałych zaznaczonych arkuszach (przecież masz taki sam układ tabel)
    - po wykonaniu zmian PPM na którejś z "zakładek" i wybierasz "Rozgrupuj arkusze".
    bajdzok
    Level 10  
    Używałem tej opcji ale tylko dla "zwykłych tabel" czyli komórek obramowanych itp. Jak w Excel mam wstawione table przez "wstaw tabele" to nie ma możliwości wykonywania operacji na więcej niż jednym arkuszu w obszarze tabeli (opcja wstaw kolumny jest nie aktywna).