Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki tuner satelitarny do Cl+ -

kalielektroda 05 Mar 2019 11:12 2742 26
Computer Controls
    kalielektroda
    Level 10  
    Witam, proszę o pomoc w doborze tunera sat do modułu CI+, który zamówiłem z NC+ pod tv, ale chciałbym dokupić tuner, by go wozić na działkę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Computer Controls
    Pedros050
    Level 43  
    Witam. Np. OPENBOX S9 HD PVR ma slot pod moduły CI+.
    LeDy
    Level 43  
    Na pewno też Cryptobox jest przygotowany oprogramowaniem pod CI+.
    kalielektroda
    Level 10  
    Dziękuję, a tak jakiś do dwóch stówek
    Pedros050
    Level 43  
    @kalielektroda Mam OPENBOX S9 HD PVR na zbyciu.
  • Computer Controls
    LeDy
    Level 43  
    Ten Openbox w opisie ma.
    Quote:
    w czytniku dekodera odpowiedniej karty abonenckiej danej platformy cyfrowej.
    albo modułu CAM CI+/CI - dekoder obsługuje zarówno moduły CAM Cyfrowego Polsatu jak i restrykcyjne moduły CAM CI+ platformy NC+ oraz niemieckiej HD+ bei ASTRA

Jest jednak dość "wiekowy".
    kalielektroda
    Level 10  
    odkupiłem tego openboxa od Pana PITERRR, ale przy próbie aktualizacji modułu CAM+ pokazuje komunikat że jest nie obsługiwany ,czy może pomóc jakaś aktualizacja ,jeżeli tak to jak to ogarnąć .Proszę o pomoc
    LeDy
    Level 43  
    Musisz teraz PITERRR męczyć aby ci podał jaki soft obsługuje CI+.
    LeDy
    Level 43  
    Tak jak pisałem-staroć. Ostatnie softy z 2017r. Już mogłeś mu wgrać co trzeba a teraz będzie musiał ryzykować czy czegoś źle nie zrobi?
    Jak na to Forum wstyd!
    Ciekawe ile? :D :D
    kalielektroda
    Level 10  
    Dobra Panowie, troszkę poczytałem, poszukałem i wracając do mojego pytania, jaki wybrać z Linux em, czy na androidzie, gdyż wiem - będzie nowy, 4k, moje środki to 500zł. Proszę o konkrety co Wy byście kupili. P. S. Musi obsługiwać CI+ pod Nc+.
    LeDy
    Level 43  
    Z linuxem mają dobre wsparcie i wszędzie dostaniesz pomoc. Z androidem są większe problemy i mało wsparcia.
    Moim zdaniem jakiś VU, Zgemma.
    kalielektroda
    Level 10  
    Proszę mi podrzucić które d 5stów mają slot na ci, bo takowego na allegro nie mogę znaleźć
    kalielektroda
    Level 10  
    O. K. Panowie dzisiaj przeglądałem na stronie rtv euro telewizory 32cale z tunerem dvbs-2.i że slotem ci,. Jest tam polski Lin za rewelacyjną cenę i co najważniejsze pracuje na Linuksie..
    Chyba dałem do myślenia.....
    kalielektroda
    Level 10  
    Wiem, wiem, ale jak w tytule sprzęt ma iść na działkę, więc ten 32cale mi wystarczy, raczej chodzi mi o to że jest on na Linuksie więc pytanie, czy Wy znawcy tego oprogramowania byście mogli coś z nim więcej zrobić? W domu mam LG 55 OLED, ale nie widzi mi się go przewozić. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
    LeDy
    Level 43  
    Myślałem, że dalej ma być z CI+. Jak to ten 32LHD1510 i na działkę jako DVB-T
    to może być jakikolwiek. Nawet za 200zł kupisz używany.
    Może trochę droższy ale za to " wypasiony" LED 32D1700 lub jeszcze lepiej 43LFHD1850
    kalielektroda
    Level 10  
    Ten Lin 32cale jest na Linuksie,, MZ m. On. dekoder dvbs-2 i slot NA CI+.

Dodano po 2 [minuty]:

DANE TECHNICZNE LIN 32D1700
    OBRAZ
    Ekran
    32 cale / 80 cm, 16:9
    Zgodność z HD
    HD Ready, 1366 x 768
    Technologia 3D
    nie
    Zakrzywiony ekran Curved
    nie
    Tuner
    DVB-T (MPEG-4), DVB-T2, DVB-S, DVB-S2, DVB-C, analogowy
    Podwójny tuner HD
    nie
    Podświetlenie matrycy
    Direct LED
    Technologia HDR (High Dynamic Range)
    nie,
    Kontrast statyczny
    3000 :1
    Jasność ekranu
    220 cd/m2
    Czas reakcji matrycy
    6,5 ms
    Funkcje poprawy obrazu
    DNR - cyfrowa redukcja szumów, cyfrowy filtr grzebieniowy 3D
    DŹWIĘK
    Moc głośników
    2 x 5 W
    Regulacja tonów wysokich / niskich
    tak
    Korektor dźwięku
    tak
    Funkcje dodatkowe dźwięku
    AVL, Dolby Digital
    FUNKCJE SIECIOWE I MULTIMEDIALNE
    Smart TV
    tak
    Wi-Fi
    tak
    DLNA
    tak
    HbbTV
    nie
    Nagrywanie na USB
    nie
    Komunikacja dodatkowa
    MHL - Mobile HD Link
    System Smart
    Linux
    Aplikacje Smart TV
    Netflix, YouTube
    INFORMACJE DODATKOWE
    Menu w języku polskim
    tak
    Telegazeta
    tak
    Funkcje dodatkowe
    procesor 4-rdzeniowy, USB - zdjęcia, muzyka, film, Digital EPG, tryb hotelowy
    Informacje dodatkowe
    wbudowana pamięć 4GB, HDMI 1,4a, USB 2.0
    WEJŚCIA / WYJŚCIA
    Liczba złączy HDMI
    2
    Złącze DisplayPort
    nie
    Liczba złączy USB
    2
    Złącze EURO
    nie
    Czytnik kart pamięci
    nie
    Złącze Ethernet (LAN)
    tak
    Wejście komponentowe
    nie
    Złącze VGA
    nie
    Cyfrowe wyjście optyczne
    tak
    Cyfrowe wyjście koaksjalne
    nie
    Złącze CI (Common Interface)
    1
    Wyjście słuchawkowe
    tak

Dodano po 58 [sekundy]:

Koszt 659 złociszy..
    _kli_
    Level 40  
    kalielektroda wrote:
    slot NA CI+
    LIN 32D1700 wrote:
    Złącze CI (Common Interface) 1

W specyfikacji jest CI, a nie CI+.
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    I co z tego, że linuks? W tunerach SAT ma to wielkie znaczenie a w tym TV jest bo jest. Nikt nie będzie się wysilał aby do takie sprzętu napisać jakieś specjalne oprogramowanie. To już lepiej tuner SAT .
    P.S. A co z Openboxem?
    kalielektroda
    Level 10  
    Również w moim LG w/g specyfikacji mam wejście na CI, ale po włożeniu go automatycznie się zaktualizowałem. A, co do tematu to rzeczywiście nie będę kombinował i wezmę tego Lin 32. Trochę jestem ciemny w Linuksie, a taka praca, że tylko w weekendy jestem w domu. Dziękuję za odpowiedzi.
    internick
    Level 35  
    I zaraz wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle.
    Kupiłeś jednego trupa. Za chwilę drugiego.
    Nie odsprzedasz tego i będziesz musiał wydać kolejne złotówki.
    _kli_
    Level 40  
    kalielektroda wrote:
    w moim LG w/g specyfikacji mam wejście na CI, ale po włożeniu go automatycznie się zaktualizowałem

Skoro masz moduł CI+, weź go do sklepu i przed zakupem sprawdź czy działa w tym LIN-ie.
    Satkurier wrote:
    Slot CI może nie obsłużyć modułu CI+, co wypadałoby uzmysłowić kupującym, żeby uważali, co kupują. Moduł CI zawsze będzie działał w gnieździe CI+. Moduł CI+ wyposażony w funkcje dekodowania będzie dekodował obraz w gnieździe CI, ale nie będzie możliwe wykorzystanie np. nagrywania. Nie ma możliwości zrobienia upgrade’u oprogramowania telewizora z CI do telewizora z CI+ (przynajmniej nie jest znany żaden producent, który by to robił). Co do braku działania modułów CI+ w telewizorach z CI, to fizycznie będą one działały, gdyż co do komunikacji moduły CI i CI+ działają tak samo. Teoretycznie mogą dekodować obraz, ale tylko kanałów SD. Wszystko zależy od tego, jak operator pay-tv z producentem modułu zdefiniowali jego zachowanie. Są moduły z trybem Legacy, który działa w slocie CI, a nie tylko w CI+. Takim przykładem jest moduł Cyfrowego Polsatu, a trybu Legacy nie ma za to ostatni moduł nc+.

Osobiście, tej "miny" nie kupowałbym. Taki sam składak, jakich wiele na rynku, tylko pod innymi nazwami.
    Nie oczekuj że jak ma Linux-a, to będziesz miał w nim takie same możliwości jak w dekoderze.
    kalielektroda
    Level 10  
    Tak oczywiście zrobię. Telewizor ma być na działkę, używany tylko w weekendy letnie, po co mam płacić za markowe okienka-tu trzy lata gwarancji i dodatkowo wspieram polski biznes.