Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessman Vitodens 300 - sterowanie podłogówką

sp9uob 06 Mar 2019 12:00 1116 10
    sp9uob
    Level 10  
    Panowie pomocy, bo mnie to przerasta, albo po prostu przekombinowałem.

Pacjent: Vitodens 3xx-W/F mit Vitotronic 200 (Typ HO1C) + Vitotrol 200 w salonie.
    Bufor + mieszacz na podłogówkę i drugi obwód (bez mieszacza) na drabinki.
    Żeby było trudniej kominek z płaszczem wodnym który również grzeje wodę w buforze. Jako że na dachu jest spora instalacja PV, sporą część roku można spokojnie grzać dom klimatyzacją - ostatnie zimy są łagodne. Bufor ma również port do włożenia grzałki elektrycznej (co rozważam).
    Żona jest zmarzluchem i utrzymujemy 24-25 stopni (wiem, ale nic nie poradzę chodzę w szortach i T-shircie)

Co chcę osiągnąć?
    Kiedy grzeję klimą w domu jest miło i przyjemnie - z wyjątkiem wykafelkowanych podłóg - które są zimne i nieprzyjemnie w kontakcie z bosymi stopami. Chciałbym aby temperatura zasilania (a więc docelowo i podłogi) była ok 25-26 stopni i ze spadkiem temperatury wewnątrz (klima nie wyrabia, kominek nie pali, etc) wzrastała. Podobnie ze spadkiem temperatury zewnętrznej - jeśli mocno spadnie - temperatura podłogi powinna wzrosnąć aby to skompensować.

Dzwoniłem do serwisu i oprócz niedasiów usłyszałem, że nie ma serwisanta który to potrafi etc - generalnie spuścili mnie na drzewo.

Pomożecie?
    duddy

Level 24  
    Nie bardzo rozumiem problem o który pytasz ale stawiam że chodzi ci o formę sterowania.
    Rozwiązanie ogólnie jest dość proste i zwie się czujnik zewnętrzny, sterownik zaworu, krzywa grzewcza itp...
    Mimo mojego stwierdzenia że to proste wymaga to jednak poglądu na jakiś schemat tego wszystkiego co masz zamontowane aby było można dość mądrze i tanio dołożyć system sterowania podłogówki zależny od temperatury zewnętrznej oraz wewnętrznej....
    sp9uob
    Level 10  
    duddy wrote:
    Nie bardzo rozumiem problem o który pytasz ale stawiam że chodzi ci o formę sterowania.
    Rozwiązanie ogólnie jest dość proste i zwie się czujnik zewnętrzny, sterownik zaworu, krzywa grzewcza itp...
    Mimo mojego stwierdzenia że to proste wymaga to jednak poglądu na jakiś schemat tego wszystkiego co masz zamontowane aby było można dość mądrze i tanio dołożyć system sterowania podłogówki zależny od temperatury zewnętrznej oraz wewnętrznej....

Czujniki wszystkie mam (zewnętrzny też) i "jakoś" działają.
    Problem polega na tym, że jeśli inne źródło ciepła w domu podniesie temperaturę, to czujnik w salonie wyłączy kocioł, przez co stygnie podłoga.
    I to jest główny problem.
    duddy

Level 24  
    Czyli rozumiem że problemem jest tu zamontowanie czujnika pokojowego w pomieszczeniu w którym masz kominek. Wiadomo że będzie tam najcieplej czyli sterownik wyłączy podłogówkę z panela zamontowanego w salonie a podłogi zimne wszędzie...
    sp9uob
    Level 10  
    duddy wrote:
    Czyli rozumiem że problemem jest tu zamontowanie czujnika pokojowego w pomieszczeniu w którym masz kominek. Wiadomo że będzie tam najcieplej czyli sterownik wyłączy podłogówkę z panela zamontowanego w salonie a podłogi zimne wszędzie...

Nie. Problemem jest konfiguracja. Bez względu czy ten czujnik podłogowy jest w salonie, jednej z sypialni czy gdziekolwiek efekt będzie taki sam - jeśli pojawi się inne źródło ciepła podłogówka się wyłączy, a ja chcę żeby pracowała na obniżonej temperaturze. typowy regulator PID z wpływem Na P I D.
    duddy

Level 24  
    Nie wyregulujesz dokładnie PID w tym układzie. Zawsze będzie istniał czynnik niezależnego innego ogrzewania. Gdzieś mi świta program jaki pisałem gdzie było coś podobnego z tym że tam kominek w pokoju w którym był panel na całe mieszkanie... Jak odnajdę to dam więcej info ale ogólnie nakreślając działało to na zasadzie że podłogówka uruchamiała się gdy temp X spadła poniżej zadanej w pokoju. W przypadku rozpalenia kominka sterownik obniżał jej temp do wartości minimalnej tak by właśnie podłogi nie były zimne... Wyłączeniem jej wg. wymagań klienta były godziny nocne gdy spali a temp X była większa od zadanej minimalnej w pomieszczeniu.
    sp9uob
    Level 10  
    duddy wrote:
    Nie wyregulujesz dokładnie PID w tym układzie. Zawsze będzie istniał czynnik niezależnego innego ogrzewania. Gdzieś mi świta program jaki pisałem gdzie było coś podobnego z tym że tam kominek w pokoju w którym był panel na całe mieszkanie... Jak odnajdę to dam więcej info ale ogólnie nakreślając działało to na zasadzie że podłogówka uruchamiała się gdy temp X spadła poniżej zadanej w pokoju. W przypadku rozpalenia kominka sterownik obniżał jej temp do wartości minimalnej tak by właśnie podłogi nie były zimne... Wyłączeniem jej wg. wymagań klienta były godziny nocne gdy spali a temp X była większa od zadanej minimalnej w pomieszczeniu.

Ale ja nie chcę robić sterownika (to akurat potrafię). Mam system Viessmana i nie potrafię go zkonfigurować. Stąd pytanie do serwisatnów Viessmana właśnie.
    sizorekk
    Level 11  
    Wejdź w drugie kodowanie i podaj wartości parametrów od A0-A5 i od B0 - C6 dla obiegu z podłógówką.
    sp9uob
    Level 10  
    sizorekk wrote:
    Wejdź w drugie kodowanie i podaj wartości parametrów od A0-A5 i od B0 - C6 dla obiegu z podłógówką.

Dzięki za zainteresowanie, wrócę z delegacji i wrzucę te ustawienia.
    sp9uob
    Level 10  
    sizorekk wrote:

OG2:

A0 = 1
    A1 = 0
    A2 = 0
    A5 = 5
    A6 = 15
    B0 = 3
    B2 = 25
    B5 = 5
    B6 = 20
    C6=45
    sizorekk
    Level 11  
    Zrobiłbym to w ten sposób- nie mam pewności, że to akurat będzie rozwiązanie trafione w punkt i odpowiednie dla Ciebie ale myślę że możesz spróbować.

Obieg grzewczy z mieszaczem (podłogówka) chodzi 24H na dobę. Generalnie nie wpływa na niego regulator temperatury w pomieszczeniu. Vitotrola 200 przyporządkuj sobie do obiegu bezpośredniego- na kaloryfery.

Ustaw A6=36
    b0=0 (Zarówni tryb grzewczy jak i zredukowany będzie sterowany temperaturą zewnętrzną)
    b2=0 (brak wpływu temperatury pomieszczenia)
    b5=0 (wyłączmy logike pomp, pompa będzie stale włączona niezależnie od temperatury wewnątrz).

Dla obiegu z podłogówką proponuje ustawić taką krzywą: Viessman Vitodens 300 - sterowanie podłogówką

Jest to krzywa 0.8 i poziom obniżony do -13. Widzisz, że jeśli temp. zewnętrzna jest od 0-10*C to temperatura podłogi będzie utrzymywana na około 20-25 stopniach.(temperatura minimalna ustawiona w parametrze C5=20). Im temperatura będzie niższa poniżej 0*C (spada COP grzania klimatyzacją) tym podłoga będzie miała wyższą temperaturę.

Piszę dość szybko, może o czymś zapomniałem i nie uwzględniłem jakiegoś "ale"- pomyśl, przeanalizuj i jak coś pytaj co by było gdyby to będziemy się starali coś wykombinować żeby nie dokładać żadnych zewnętrznych sterownikó ;)