Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi Q7 wzmacniacz Bose - brak napięć

Dulan 06 Mar 2019 12:14 1323 13
  • #1
    Dulan
    Level 26  
    Wzmacniacz jak z linku poniżej.
    http://fansland-electronic-com.sell.everychin...ircuit-board-for-audi-q7-a6-c6-4l0035223.html

    Brak napięć wyjściowych z L5956PD . Podałem 3.3V przez AMS1117 3.3 oraz na zewnętrzny stabilizator LM2940 napięcie 12V. Wzmacniacz wstał. Zauważyłem, że po dniu przestał działać. Od początku L5956PD grzał się niemiłosiernie (jak żelazko) w momencie włączenia zasilania z auta.
    Dałem nowy L5956PD, ale nadal brak napięć na wyjściach z niego.

    może dysponuje ktoś schematem?.
    Oznaczenie jego, to AMP 6000.
  • #3
    Dulan
    Level 26  
    Na reg2 (5V) mam masę jak i na ignin.
  • #4
    grzewoj
    Level 27  
    Czyli masz zwarcie w tym obwodzie. Próba zwarciowa zasilaczem laboratoryjnym powinna ujawnić przyczynę problemu.
  • #5
    Dulan
    Level 26  
    grzewoj wrote:
    Czyli masz zwarcie w tym obwodzie. Próba zwarciowa zasilaczem laboratoryjnym powinna ujawnić przyczynę problemu.

    To wygląda tak, że na nóżce 2 jest cały czas masa, a na 12 jest około 1Ω. Czasem na 12 przy pomiarach miernikiem między nóżką 12, a masą jest kilkaset Ω, a czasem zwarcie :?: . Przytrzymam dłużej pomiar, to oporność maleje, ale nie za każdym razem.
  • #6
    grzewoj
    Level 27  
    Dulan wrote:
    na 12 jest około 1Ω


    Rozumiem że pomiary wykonujesz na odłączonym zasilaniu?
  • #7
    Dulan
    Level 26  
    Tak, to oczywiste.
  • #8
    grzewoj
    Level 27  
    Na nóżce 12 masz regulator 5V. Co oznacza że nie powinno być tam zwarcia. Sugeruję próbę zwarciową w tej gałęzi z zewnętrznego zasilacza - na początek 1V, nie więcej niż 5 V oczywiście. Obserwuj pobór prądu i sprawdź organoleptycznie co się grzeje.
  • #9
    Dulan
    Level 26  
    Audi Q7 wzmacniacz Bose - brak napięć

    Przy próbie zwarciowej wyszło, że problem jest na elemencie zaznaczonym czerwoną strzałką. Zadymiło się lekko z niego, ale dalej robił zwarcie. Gdyby to był dławik, to zwarcie musiało by być, ale może to dioda?
  • Helpful post
    #10
    grzewoj
    Level 27  
    To wygląda na dławik, nie widać dokładnie. Albo zwarty kondensator - musisz ocenić czy to dławik na zasilaniu tego układu scalonego w jego pobliżu czy kondensator filtrujący zasilanie. Może ten scalak ma zwarcie?
  • #11
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Pewnie poleciał scalak w światłowodach - standard.

    Za chwile poleci scalak od sterowania światłowodami.
  • #12
    Dulan
    Level 26  
    Faktycznie ten scalak Audi Q7 wzmacniacz Bose - brak napięć miał zwarcie. Dławik wlutowany scalak wymieniony i z 12 nóżki wychodzi 4,5V. Zastanawiam się czemu zewnętrzny stabilizator 5V nie ma napięcia na wejściu i czy druga noga L5956PD ma być faktycznie do masy.
    Czy mogę na stole podać światło (laser lub dowolne światło) na diody w zmacniaczu, żeby bez auta sprawdzić?. Przepraszam za takie głupie pytanie, ale ze światłowodami nie miałem wiele do czynienia.

    Hmm, na wyjściu zew. stabilizatora 5V mam około 6 Ω. Dalej trzeba szukać :|
  • Helpful post
    #13
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Na lini 5v z tego co pamiętam jest światłowód + układ sterowania światłowodem + PROCESOR.
    :cry:
  • #14
    Dulan
    Level 26  
    Układ sterowania światłowodem - masz rację. Podstawiłem ze zmieniarki CD, a zmieniarka była po strzale. Wylutowałem ten układ i nie ma zwarcia. Na razie dziękuję serdecznie za pomoc. Poszukam dawcy, chyba, że u nas w kraju go kupię.