Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Monitor Philips 190SW8FS - miga obraz i widać poziome pasy

06 Mar 2019 22:02 219 5
  • Poziom 6  
    Witam

    Tym razem do naprawy idzie monitor firmy Philips model 190SW8FS/00. Kupiłem używany komputer razem z tym monitorkiem i prezentuje się całkiem fajnie i szkoda byłoby go spisać na straty.
    Jest z nim problem tego typu, że na ekranie widać bardzo dużo poziomych zakłóceń w postaci zielonkawych falujących, poziomych pasów. Efekt jest troszkę podobny do tego jaki widać przy uszkodzonej karcie grafiki. Oczywiście pierwsze co to stawiałem oczywiście właśnie na uszkodzoną kartę ale sprawdzałem monitor na dwóch komputerach i trzech różnych kartach i zawsze jest to samo. Dodatkowo ekran miga, tz. załącza się i zaraz wyłącza (sam ekran, monitor jest cały czas włączony). Widać to na załączonym filmiku:



    Po rozebraniu monitora okazało się, że kondensatory w zasilaczu ledwo zipią. Jeden 100uF 450V zaczął już delikatnie wylewać w okolicach jednej nóżki a jeszcze inny był już napęczniały. Pomyślałem więc, że pewnie to jest przyczyną.

    Monitor Philips 190SW8FS - miga obraz i widać poziome pasy Monitor Philips 190SW8FS - miga obraz i widać poziome pasy

    Wymieniłem więc wszystkie kondensatory w zasilaczu (łącznie 7szt.) poskładałem monitor z powrotem do kupy i nic, dalej dzieje się to samo.
    Przy okazji zwróciłem uwagę na to, że ekran startowy z niebieskim tłem i napisem Philips jest idealny i nie ma na nim żadnych zakłóceń, tak samo menu OSD wyświetla się bezproblemowo. Nasówa się więc wniosek, że problem tkwi w wejściu sygnału VGA z komputera. Na płytce z tym wejściem też jest dużo kondensatorów ale wyglądają ok i prawdopodobnie nie są przyczyną problemów.

    Nie mam pomysłu co można by było w tym monitorze jeszcze sprawdzić, dlatego piszę na forum bo może ktoś ma jakiś pomysł?
    P.S.
    Na filmiku nie widać dokładnie tych zakłóceń bo telefon ich nie wychwycił ale są bardzo dobrze widoczne gołym okiem.
  • Poziom 36  
    Witam.
    Fantao napisał:
    ekran startowy z niebieskim tłem i napisem Philips jest idealny i nie ma na nim żadnych zakłóceń, tak samo menu OSD wyświetla się bezproblemowo.

    Czyli jak wejdziesz do menu, to wyświetla się ono nawet gdy gaśnie obraz przesyłany po VGA?
    Fantao napisał:
    Na płytce z tym wejściem też jest dużo kondensatorów ale wyglądają ok i prawdopodobnie nie są przyczyną problemów.

    Profilaktycznie sprawdź pojemność i ESR tych kondensatorów.
    Czy zmiana rozdzielczości wpływa na zachowanie monitora?
    Może być konieczne przeprogramowanie kości z oprogramowaniem monitora w zewnętrznym programatorze.
    Pozdrawiam
  • Poziom 6  
    Cytat:
    Czyli jak wejdziesz do menu, to wyświetla się ono nawet gdy gaśnie obraz przesyłany po VGA?


    Sprawa wygląda tak. Ekran startowy z napisem Philips wyświetla się normalnie. Ekran z uruchamiania POST a następnie z logiem startowym Windows nie miga ale jest na nim pełno zakłóceń w postaci mnóstwa małych poziomych głównie zielonych pasków. Gdy wystartuje Windows to dodatkowo ekran zaczyna się włączać i wyłączać w tak szybkim tempie, że ledwo da się coś czasem zobaczyć. Menu OSD nie wyświetla się jednak cały czas, tylko znika po utracie sygnału VGA. Czyli jak uda mi się nacisnąć przycisk Menu w momencie gdy ekran nie jest wygaszony to pojawia się ono do momentu utraty sygnału. Tak więc wygląda na to, że do Menu można wejść tylko wtedy gdy monitor dostaje sygnał VGA. Po włączeniu samego monitora bez komputera do Menu nie da się wejść wcale. Rozdzielczości nie mam jak zmienić bo ekran miga za szybko.

    Pojemności kondensatorów nie mam jak zmierzyć. Na upartego mogę je powymieniać ale nie za bardzo wieżę, że one mogą być przyczyną bo w porównaniu do tych co były w układzie zasilania to wyglądają jak nowe.
    Oto wygląd płytki odpowiedzialnej za obraz:

    Monitor Philips 190SW8FS - miga obraz i widać poziome pasy


    Monitor Philips 190SW8FS - miga obraz i widać poziome pasy


    Jest na niej widoczny na zdjęciu z prawej strony element chyba jakiś regulator napięcia MOSFET o symbolu AC 17-18 07301L. Jeśli dobrze pamiętam to w kartach graficznych ATI występowały podobne i często wysiadały i powodowały właśnie wyświetlanie różnych artefaktów itp. Może warto by było to wymienić? Tylko po tym symbolu nie mogę namierzyć tego elementu w internecie.
    Ogólnie płytka wygląda ok i nie widać żadnych uszkodzeń. Od spodniej strony, bezpośrednio pod jednym z kondensatorów widać jakąś plamkę ale bardziej przypomina to kalafonię więc nie wiem czy trzeba się nią przejmować.

    Pozdrawiam

  • Poziom 43  
    Fantao napisał:
    z logiem startowym Windows nie miga ale jest na nim pełno zakłóceń w postaci mnóstwa małych poziomych głównie zielonych pasków. Gdy wystartuje Windows to dodatkowo ekran zaczyna się włączać i wyłączać w tak szybkim tempie, że ledwo da się coś czasem zobaczyć.

    Sprawdź jeszcze kartę graficzną.
  • Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Fantao napisał:
    z logiem startowym Windows nie miga ale jest na nim pełno zakłóceń w postaci mnóstwa małych poziomych głównie zielonych pasków. Gdy wystartuje Windows to dodatkowo ekran zaczyna się włączać i wyłączać w tak szybkim tempie, że ledwo da się coś czasem zobaczyć.

    Sprawdź jeszcze kartę graficzną.


    Tak jak pisałem w pierwszym poście - sprawdzałem różne karty i różne komputery.
  • Poziom 6  
    Witam
    Miałem dzisiaj chwilkę czasu więc postanowiłem wymienić jeszcze kondensatory na płytce z modułem odpowiedzialnym za obraz.
    Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po tej operacji monitor działa wyśmienicie! Nie ma żadnych zakłóceń i obraz przestał się wyłączać.
    I pomyśleć tylko, że z zewnątrz kondensatory wyglądały jak nowe :-)
    Oto zdjęcie działającego monitorka :-)

    Monitor Philips 190SW8FS - miga obraz i widać poziome pasy


    Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem i pozdrawiam!