Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lodówka Amica ACZ310iMH - Natychmiastowe zwarcie

szymuuch 07 Mar 2019 16:16 3948 15
Testo
    szymuuch
    Level 5  
    Dotychczas lodówka działała bez zarzutu. Ostatnio modernizowałem u siebie w mieszkaniu gniazdka elektryczne i często wyłączałem bezpiecznik na czas pracy. Po kilku takich wyłączeniach lodówka zaczęła robić zwarcie (wszystkie pozostałe urządzenia działają poprawnie). Nie znam się na lodówkach, ale udało mi się przeanalizować jej obwód elektryczny, który zamieszczam na obrazku. Zrobiłem pomiary rezystancji uzwojeń silnika sprężarki. Wszystkie 3 wejścia termostatu są ze sobą zwarte - czy tak ma być? Dodam, że gdy odłączę czarny przewód termostatu, który jest połączony ze wspólnym punktem uzwojeń silnika sprężarki to zwarcia nie ma (bolec nr 2 sprężarki). Serdecznie proszę o rady. Pozdrawiam
    Schemat:
    Lodówka Amica ACZ310iMH - Natychmiastowe zwarcie
    Starter (klixon):
    Lodówka Amica ACZ310iMH - Natychmiastowe zwarcie Lodówka Amica ACZ310iMH - Natychmiastowe zwarcie
    Sprężarka:
    Lodówka Amica ACZ310iMH - Natychmiastowe zwarcie Lodówka Amica ACZ310iMH - Natychmiastowe zwarcie
  • Testo
    viktor1950
    Level 25  
    Podłącz bez kondensatora. Sprawdź.
    szymuuch
    Level 5  
    Bez kondensatora to samo. Dodam, że na wtyczce sieciowej między L i N jest rezystancja tylko 11 Ω. Czyli przypuszczam, że jest to rezystancja zastępcza uzwojeń silnika sprężarki i przewodów. Co dalej?

Dodano po 33 [minuty]:

Przypuszczam, że to "skrócone" uzwojenie silnika sprężarki. Może jakiś fachowiec to potwierdzi..
  • Helpful post
    rnb_bolii
    Level 38  
    A jaką masz rezystancję na wtyczce mierząc tak samo, tylko bez nałożonego na te 3 piny startera?
    Bo wygląda na uszkodzony pozystor PTC (pastylka), tym bardziej ze często wyłączałeś zasilanie.
  • Testo
    szymuuch
    Level 5  
    W tym przypadku obwód jest rozwarty. Przy zwartym włączniku żarówki rezystancja wynosi 284 Ω. Wyjąłem ten termistor i zmierzyłem rezystancję między jego wyprowadzeniami - wynosi około 0,7 Ω. Czy to oznacza jego uszkodzenie? Wydaje mi się, że jego "zimna" rezystancja powinna być o wiele większa. Nie mogę znaleźć jego charakterystyki. Na jego wyprowadzenie nr 3 jest podane 230 V z termostatu, nr 1 idzie bezpośrednio do wspólnego punktu uzwojeń silnika (bolec nr 2 na schemacie w pierwszym poście).
    UczenEl
    Level 17  
    Sprawdź czy nie ma przebicia na masę sprężarka
    rnb_bolii
    Level 38  
    To co wyjołeś to chyba raczej wyłącznik bimetaliczny, a mi chodzilo o tą okrągłą pastylke którą widać pod tym wyłącznikiem.
    szymuuch
    Level 5  
    UczenEl wrote:
    Sprawdź czy nie ma przebicia na masę sprężarka

Nie ma przebicia na uziemienie sprężarki.

Dodano po 3 [minuty]:

rnb_bolii wrote:
    To co wyjołeś to chyba raczej wyłącznik bimetaliczny, a mi chodzilo o tą okrągłą pastylke którą widać pod tym wyłącznikiem.

Chodzi Ci o to?
    W sumie jest to najbardziej okopcone miejsce.. Kupować nowy starter?
    rnb_bolii
    Level 38  
    Tak o to. Te blaszki dotykają pozystor i są połączone z tymi stykami co je widać? Jak tak to zmierz rezystancje.
    szymuuch
    Level 5  
    Rezystancja pomiędzy nimi wynosi około 16 Ω. Poniżej fotka okopconego plastiku wokół pastylki:
    szymuuch
    Level 5  
    Na 100% nie ma przebicia do uziemienia na wszystkich trzech pinach. Czy w sprężarce jest jeszcze jakiś dodatkowego element np. przekaźnik? Rezystancja uzwojenia rozruchowego jest nieco większa, ma indukcyjność około 200 mH, prawie 150 mH więcej od drugiego uzwojenia.
    UczenEl
    Level 17  
    Uruchamiałeś sprężarkę na "krótko"?
    szymuuch
    Level 5  
    Nie uruchamiałem. Jak to najlepiej zrobić?
    rnb_bolii
    Level 38  
    Jest to podane w drugim linku, ale rób to ostrożnie.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    szymuuch
    Level 5  
    Wymieniłem pozystor i lodówka działa. Stary pozystor nie zwiększał rezystancji - wręcz przeciwnie, robił zwarcie. Dziękuję wszystkim za wskazówki :)