amicek wrote:Pytanko. Czy turbiny wiatrowe można łączyć szeregowo lub równolegle?Regulator o którym myślę może obsłużyć 5kW wicherek i pomyślałam, że jak jedna turbina 800W będzie hulać to zamiast zmieniać na większą dokupiłabym z czasem następną.Slak68 wrote:Masz możliwość narysowania jak podłączyć agregat do Inwertera? Niestety w instrukcji nie znalazłam w które miejsce można by go wpiąć. Czy to tam gdzie jest wyjście do sieci 230V AC?Nie ma wymagań specjalnych ani dla paneli ani akumulatorów ani podłączanego agregatu spalinowego.(...)Slak68 wrote:Spróbuję rozrysować instalację, a najlepiej kilka wersji by mieć wybór.(...)Ma już 1 MPPT, więc panele max. 500Vp i 18A - czyli dwa stringi paneli połączonych równolegle o max. mocy 4,5 kWp - tu widzę zaletę, bo z paneli może być np. 4 kW mocy, więc do obciążenia max. 3 kW (chociaż w szczycie ja miałem na swoim ponad 7 kW przez kilka minut) a zostaje jeszcze na ładowanie akumulatorów (ładowarka w tym inwerterze ma 1,2 kW). (...).jaskiniowiex wrote:Niestety nie mam chodów w kopalniach(...) Co do akumulatorów rok temu były dostępne dobre akumulatory, takie jak ja mam. Na stan dzisiejszy lipa, kopalnie oddają sam złom aż coś się trafi. Po budowie taki zestaw sprzedasz z niewielką stratą. Ale na razie zbytnio nie pomogę . Chyba że nowe akumulatory - ok 25 tyś pakiet.(...)
A z tego co piszesz to przydałyby się.
potegat wrote:Możesz coś więcej napisać na temat tego akumulatora, których chcesz oddać na złom?Ja pierwszą baterię kupiłem za 3200 48V 750Ah czyli w cenie złomu trochę nad nia popracowalem wymienilem dwa ogniwa i najslabsze ogniwo ma 210Ah a najlepsze 650Ah (sprawdzone przy obciążeniu 30A) Liczyłem ze trafię jeszcze drugą taką to z dwóch jedna by wyszła fajna a co najważniejsze tania i zawsze warta tyle co waży. Ale trafila mi sie całkiem inna 460Ah 80V więc ta wcześniejsza pojedzie na złom(chyba że uda się ja sprzedać) a do tej nowej dokupię 8 ogniw i będę miał 48V 900AhStrumien swiadomosci swia wrote:Już kilka razy zaznaczałam, że takie urządzenia prądożerne jak pralka czy płyta indukcyjna będą dopiero jak dociągną mi prąd. Co do lodówki to potrzebuje niecałe 100W - to nie te same urządzenia co kiedyś. Pompy wody są na 12V, 24V, 48V i watach między 150W a 500W więc też nie widzę problemu by instalacja OZE to udźwignęła.Do tego dochodzi pralka lodówka, jakaś pompa wody . W przypadku on-gridd to nie problem, ale z akumulatorów to big problem. I jeszcze na odludziu.
Jeżeli planujesz inwerter hybrydowy to po co kombinować z instalacją 12, 24 czy też 48V, podejrzewam że cena większa a później będą niepotrzebne.
I dlaczego chcesz podłączyć inwerter pod agregat? tu raczej potrzebny jakiś przełącznik agregat-sieć i to na wydzielonych obwodach w zależności od mocy urządzeń.
Rozrysuj jaką masz wizję tego zasilania placu budowy i instalacji na cele bytowe