Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyciskarka do owoców - projekt, podpowiedzi, wycena

karolwin 10 Mar 2019 20:56 1371 10
  • #1 10 Mar 2019 20:56
    karolwin
    Poziom 9  

    Witam! Mam pomysł zbudowania wyciskarki do owoców jak na zdjęciach poniżej. Zwracam się jednak do Was z pytaniem co byście w takiej wyciskarce zmienili, żeby była lepsza, może ktoś ma jakieś własne projekty, doświadczenia. Ta ze zdjęć to kolegi, używałem i działa świetnie, ale zawsze można coś ulepszyć. Kolejne pytanie to ile mniej więcej może mnie kosztować budowa takiej maszyny. Silnik mam już, trójfazowy, 3kW. Jak ktoś jest obeznany w temacie to może pomoże i zaproponuje części, które można by użyć, a są tańsze / trwalsze / dostępniejsze. Z czego najłatwiej pozbierać części (pompa, siłownik, rozdzielacz) i jakie byłyby najmniej kosztowne, bo podejrzewam, że najwięcej problemów będzie z hydrauliką.
    Wyciskarka do owoców - projekt, podpowiedzi, wycena Wyciskarka do owoców - projekt, podpowiedzi, wycena Wyciskarka do owoców - projekt, podpowiedzi, wycena Wyciskarka do owoców - projekt, podpowiedzi, wycena Wyciskarka do owoców - projekt, podpowiedzi, wycena Wyciskarka do owoców - projekt, podpowiedzi, wycena


    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • #2 10 Mar 2019 23:06
    ...KUBA...
    Poziom 21  

    Cześć. ;)
    Osobiście dodałbym dwa kółka do łatwiejszego transportu i zrobiłbym otwierany na pół pojemnik w którym odbywa się tłoczenie, aby łatwiej można było opróżnić pozostałości. ;)

  • #3 11 Mar 2019 07:23
    __Maciek__
    Poziom 19  

    1. Po pierwsze - nie napisałeś jakich owoców... to bardzo istotne.
    2. Czy przewidywana jest obróbka wstępna (mielenie? rozdrabnianie etc?)
    3. Można by się pokusić może o zmianę konstrukcji aby uzyskać ciągłość a nie pracę okresową... najlepiej podejrzeć gotowe rozwiązania, nawet domowe.

    NAJWAŻNIEJSZE!
    BARDZO, BARDZO PROPONUJE SS316/SS304 - ta rdza to katastrofa... sanitarnie to wygląda źle.

  • #4 11 Mar 2019 09:58
    karolwin
    Poziom 9  

    Owoce myślę że głównie jabłka, gruszki, maliny. Rozdrabnianie i mielenie w cylindrze gdzie od dołu są noże napędzane silnikiem. Wyjmowanie pozostałości z pojemnika w którym odbywa się tłoczenie wygląda tak, że wsadza się najpierw do niego worek płócienny i wyjmuje się cały worek. Drugi plus z tego jest taki że worek służy jako sitko

  • #5 11 Mar 2019 14:52
    bartods
    Poziom 16  

    Witam, jako technolog technologii żywności i żywienia wtrącę tu swoje 3 grosze, jeśli mnie wzrok nie myli widzę że naczynie pokryte jest cynkiem (proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę) co jest niedopuszczalne w przetwórstwie spożywczym. Kwasy znajdujące się w owocach reagują z powłoką cynkową wypierając jony wodoru i przechodzą tym samym do soku. Im większe stężenie kwasów tym szybciej i więcej wodoru zostaje wyparte przez cynk. Cynk jak wiadomo jest niezbędny dla organizmu i pożyteczny lecz w zbyt dużych stężeniach bardzo szkodliwy ponieważ utrudnia wchłanianie innych jonów metali przez organizm i prowadzi do niedokrwistości. Przy bezpośrednim kontakcie z żywnością należy stosować materiały chemicznie obojętne dla żywności, cynk do takich nie należy chyba że jest pokryty warstwą zabezpieczającą przed bezpośrednim kontaktem z żywnością jak specjalne lakiery stosowane przy produkcji konserw. Dodatkowo cynk w zbyt dużych stężeniach zwiększa znacznie powstawanie nowotworów. Wiem że w dzisiejszych czasach nawet w wodzie mineralnej jest chemia lecz nie ma co sobie dodatkowo dokładać.

  • #6 11 Mar 2019 16:53
    karolwin
    Poziom 9  

    To jaki zamiast tego materiał powinien być użyty?

  • #7 11 Mar 2019 20:13
    bartods
    Poziom 16  

    Najprościej odpowiedzieć że standardowa nierdzewka oraz wszystkie materiały odporne na kwasy i nie mające wpływu na produkt. Oczywiście do zastosowań domowych stosowano kiedyś wyciskarki drewniane które jak gdyby nie spełniają dzisiejszych norm lecz ich wpływ na organizm jest znikomy i nieszkodliwy oczywiście jeśli stosuje się odpowiednie drewno. Czasem przy procesach produkcyjnych jak wino lub inne alkohole beczki drewniane są wręcz niezbędne do uzyskania odpowiedniego smaku i barwy alkoholu. Niestety utrzymanie mechanizmu drewnianego w biologicznej czystości jest niemal niemożliwe. Duża porowatość i chłonność drewna jest w pewnych procesach technologicznych przeszkodą. Jeśli chodzi o produkcję soku jabłkowego to przypominam bo mało kto wie że nie wolno wyciskać soku z miąższu z pestkami jabłek ponieważ w nasionach jabłek znajduje się patulina która jest bardzo szkodliwa dla organizmu (toksyczna) i odkłada się jak metale ciężkie. To samo ma się do jabłek nadgniłych, podczas zajęć zwracano nam na to szczególną uwagę lecz w praktyce nie wszystkie przetwórnie przestrzegały tych reguł. Wymagania bezpieczeństwa związane z obsługą maszyn zostały standardowo opisane w załączniki dyrektywy 2006/42/WE, natomiast wymagania związane z aspektem higienicznym opisano w załączniku, w części 2.1. dyrektywy maszynowej, w normach zharmonizowanych oraz licznych rozporządzeniach.

  • #8 11 Mar 2019 20:50
    Marek_Skalski
    Moderator Projektowanie

    karolwin napisał:
    To jaki zamiast tego materiał powinien być użyty?

    Kolega napisał:
    __Maciek__ napisał:
    BARDZO, BARDZO PROPONUJE SS316/SS304


    Stale austenityczne, potocznie nazywane nierdzewnymi lub kwasoodpornymi.
    Szukaj pod nazwą AISI 304 lub X5CrNi189 lub SS304 (tańsza, ale mniej odporna).
    Droższa, ale z powodzeniem stosowana w przemyśle spożywczym, medycznym i półprzewodnikowym: AISI 316 lub DIN 1.4401 lub DIN 1.4408 lub X5CrNiMo17122 lub SS316.
    Jak potrzebujesz do spawania, to szukaj AISI 316L.

    Co do owoców, to jest bardzo duża różnica między obróbką jabłek czy gruszek, które są mało wymagające, wobec malin, które są wręcz paskudne w tej materii. Wyciskanie soku z malin wymaga trochę innego podejścia. Poszukaj informacji u producentów sokowirówek czy wyciskarek. Interesująca lektura. Przekonasz się dopiero jak spróbujesz.
    eujuicers napisał:
    Truskawki, jagody, maliny i porzeczki są miękkimi owocami i posiadają niską zawartość wody w swojej wewnętrznej strukturze. Dodatkowo porzeczki i maliny posiadają małe, twarde pesteczki, które dodatkowo utrudniają wyciskarce zadanie, zapychając sito. Wyciskanie tych owoców nie jest niemożliwie, ale trzeba to robić z dużą ostrożnością i cierpliwością.
    Rozwiązaniem tego problemu jest naprzemienne wyciskanie owoców jagodowych z innymi, twardszymi surowcami.

  • #10 17 Mar 2019 13:36
    Radow
    Poziom 13  

    A jak to niby działa? Dokładnie widzę tylko jak działa mechanizm wyciskania. Prawdopodobnie się mylę przez niskie doświadczenie, ale najprościej to wydaje mi się zrobić "z manualnej prasy" do łożysk, tylko niech wciska "krążek" w dziurawe naczynie.

  • #11 17 Mar 2019 17:33
    karolwin
    Poziom 9  

    Na pierwszym zdjęciu masz silnik. Nad nim jest taki walec bez pokrywy. Do niego od silnika podpięte są noże, gdzie wrzucasz jabłka czy inne owoce i tam jest mielenie. To co jest wymielone na drobno wylatuje przez gardziel z tego walca do podobnego walca(na ostatnim zdjęciu podziurawiony), w którym jest wyciskanie. Do niego wkładasz najpierw worek taki na zboże żeby, żeby odcedzać i łatwiej wyjmować wytłoczyny, a nad to, żeby zablokować wychodzenie wytłoczyn na boki dajesz takie dwa półokręgi z desek. Po mieleniu załączasz pompę olejową i rozdzielaczem sterujesz olejem, który wężykami płynąc pobudza siłownik (3 zdjęcie) i ten podnosi krążek , na którym są wytłuczony. Od góry wytłoczyny blokowane są podobnym krążkiem na zawiaskach (5 zdjęcie). Jak podnosi się siłownik, to wyciska się sok z wytłoczyn, a jak brakuje wysuwu siłownikowi, to między górny krążek, a na wytłoczyny wsadzasz deseczki jakieś grubsze na sztorc i jeszcze raz dociskasz siłownikiem i tak płynie soczek :)