Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo G570 - Nie włącza się

Kavoo 123 12 Mar 2019 20:59 1221 19
    Kavoo 123
    Level 6  
    Witam, otóż mam pewien problem. Posiadam laptopa Lenovo G570 i wszystko było ok do dzisiaj. Wczoraj system normalnie się zamknął, a dzisiaj w ogóle się nie włącza po naciśnięciu przycisku przez kilka sekund świeci się lampka od dysku i słychać wentylator (ekran jest czarny) po kilku sekundach lampka gaśnie i świeci się tylko dioda od zasilania.
    Dodam, że laptop ma 2 dyski jeden SSD, na którym jest system i drugi zwyczajny HDD.

Próbowałem już przekładać dysk systemem do innego laptopa i w nim startuje normalnie, próbowałem wyciągać, zamieniać i wymieniać na całkiem inne kości RAM'u. Wylutowałem i wlutowałem od nowa nawet baterię BIOS'u i dalej to samo. Co może być przyczyną? Podejrzewam kość BIOS'u ale chciałbym się upewnić.
    xXshogunXx
    Level 14  
    Kavoo 123 wrote:
    Witam, otóż mam pewien problem. Posiadam laptopa Lenovo G570 i wszystko było ok do dzisiaj. Wczoraj system normalnie się zamknął, a dzisiaj w ogóle się nie włącza po naciśnięciu przycisku przez kilka sekund świeci się lampka od dysku i słychać wentylator (ekran jest czarny) po kilku sekundach lampka gaśnie i świeci się tylko dioda od zasilania.
    Dodam, że laptop ma 2 dyski jeden SSD, na którym jest system i drugi zwyczajny HDD.

Próbowałem już przekładać dysk systemem do innego laptopa i w nim startuje normalnie, próbowałem wyciągać, zamieniać i wymieniać na całkiem inne kości RAM'u. Wylutowałem i wlutowałem od nowa nawet baterię BIOS'u i dalej to samo. Co może być przyczyną? Podejrzewam kość BIOS'u ale chciałbym się upewnić.

Ile miałeś wyciągniętą baterie?
    .
    Sprawdź czy po wyciągnięciu kości ram laptop będzie piszczał to znakiem że płyta odpaliła normalnie i woła o ram to może znaczyć że brak podświetlanie matrycy.
    Z barakiem podświetlanie też możesz świecąc latarką na matrycę sprawdzić czy wyświetla coś bo jak wiesz matryca beż oświetlanie jest niby czarna ale nadal karta graficzna pracuje to może znaczyć ze układ zasilania led siadł o ile masz tą wersje z ledowym podświetleniem lub też ale rzadkość to wiązka kabli/taśma łącząca płytę główną z matrycą może i kartę graficzna ale jak mówisz że coś tam się dzieje to może być sprawna.
    Kavoo 123
    Level 6  
    To na pewno nie matryca bo podczas uruchamiania nie świeci nawet lampka od dysku... poza tym po podpięciu pod zewnętrzny monitor nic się nie zmienia. Baterię miałem wyciągniętą przez około 30 min, a z RAM’em próbowałem i płyta wtedy pika. To wygląda tak, że ,,dół” laptopa w ogóle nie startuje
    xXshogunXx
    Level 14  
    Kavoo 123 wrote:
    To na pewno nie matryca bo podczas uruchamiania nie świeci nawet lampka od dysku... poza tym po podpięciu pod zewnętrzny monitor nic się nie zmienia. Baterię miałem wyciągniętą przez około 30 min, a z RAM’em próbowałem i płyta wtedy pika. To wygląda tak, że ,,dół” laptopa w ogóle nie startuje

Napisz pełny model laptopa wraz z generacją.
    Nie zawsze podłączenie monitora oda razu coś wyświetla mianowicie na dos'ie może się nie łączyć miałem tak z niektórymi modelem laptopa.
    Jak piszczał wołając o kość ram do płyta odpaliła czyli moim zdaniem jak by była karta graficzna walnięta to by nie wołała o ram, a jak ci nie mryga dioda dysku może być tak że płyta czeka na akceptacje ustawień lub zmianę ustawień bios dlatego może stać w jednym miejscu w dos i dlatego już nie mieli diodą dysku spróbuj klikać F1 po włączeniu laptopa a to że być może nie masz podświetlanie to możesz tego nie widzieć, sprawdź np latarką czy widać jakieś rzeczy po włączeniu laptopa.
    Kavoo 123
    Level 6  
    Sprawdzałem latarką na początku i nic się nie wyświetla (miałem kiedyś taki problem z innym laptopem i wtedy pod latarką było wszystko widać. Tu sytuacja wygląda tak: naciskam przycisk zaświeca się dioda od zasilania i dysku następnie ta od dysku gaśnie i wentylator przestaje się kręcić i na tym koniec . F1 nic nie daje nawet jak świecę latarką to nic się nie dzieje. Dysk, który jest w kieszeni w miejscu napędu normalnie pracuje a SSD na którym jest system to nawet lampka od niego nie miga a podczas włączania zawsze się świeciła.
    xXshogunXx
    Level 14  
    Kavoo 123 wrote:
    Sprawdzałem latarką na początku i nic się nie wyświetla (miałem kiedyś taki problem z innym laptopem i wtedy pod latarką było wszystko widać. Tu sytuacja wygląda tak: naciskam przycisk zaświeca się dioda od zasilania i dysku następnie ta od dysku gaśnie i wentylator przestaje się kręcić i na tym koniec . F1 nic nie daje nawet jak świecę latarką to nic się nie dzieje. Dysk, który jest w kieszeni w miejscu napędu normalnie pracuje a SSD na którym jest system to nawet lampka od niego nie miga a podczas włączania zawsze się świeciła.

Napisz cały model laptopa.
    Kavoo 123
    Level 6  
    Lenovo Essential G570
    xXshogunXx
    Level 14  
    Kavoo 123 wrote:
    Lenovo Essential G570

To jest cały ciąg modelu z generacją? na odwrocie powinno być na naklejce lub drukowane na obudowie lub pod baterią.
    qwart
    Level 26  
    Obstawiam uszkodzenie układu BGA karty graficznej.
    Kavoo 123
    Level 6  
    Cały model z naklejki podeślę po 16:00 bo mnie w domu nie ma. Też myślałem czy to nie będzie wina układu BGA karty graficznej ale czy sam ,,dół" laptopa nie startowałby wtedy normalnie a nie byłoby tylko obrazu?
    xXshogunXx
    Level 14  
    Kavoo 123 wrote:
    Cały model z naklejki podeślę po 16:00 bo mnie w domu nie ma. Też myślałem czy to nie będzie wina układu BGA karty graficznej ale czy sam ,,dół" laptopa nie startowałby wtedy normalnie a nie byłoby tylko obrazu?

Dobra nie musisz wiem co to za model ma wyposażoną kartę graficzną intel tylko że mój wariował wył wł podświetlanie i też czasami w dos wyświetlał mi nie prawidłowości czyli rozmywał mi obraz/źle wyświetlając go jedynie co pomogło to same rozgrzanie chipsetu karty graficznej lutownicą na ciepłe powietrze.

Płyta główna wysyła do podzespołów jak by zapytanie jak odpowiedzą poprawnie to kolejno się odpala jak jest uszkodzony chipset lub rozlutowany to się nie odpali.

Edit
    Proponuje rozgrzać go by odzyskał sprawność i sprzedać jak ja to zrobiłem to wadliwy sprzęt a nie warto go dawać do serwisu bo nie wiadomo ile będzie działał, miałem kilka tych laptopów i te same uszkodzenie.
    Kavoo 123
    Level 6  
    Czyli zostają opcje układ BGA lub kość BIOS'u?
    qwart
    Level 26  
    Kavoo 123 wrote:
    Też myślałem czy to nie będzie wina układu BGA karty graficznej ale czy sam ,,dół" laptopa nie startowałby wtedy normalnie a nie byłoby tylko obrazu?

Nie jestem pewien jak jest w tym modelu,ale układy BGA grafiki są zintegrowane z mostkiem północnym.W przypadku awarii są takie objawy jak napisałeś.Nie wykluczam również problemu z biosem.
    siasku
    Level 16  
    To może też być "zamrożone" kb.

1. Odlącz laptop od zasilania.
    2. Wyjmij baterię.
    3. Wyjmij baterię bios.
    4. Wciśnij i przytrzymaj przycisk zasilania przez ok 30s.
    5. Podłącz wszystko spowrotem.
    xXshogunXx
    Level 14  
    Stawiam na grafikę wystarczy że się wpisze w google a jest tego mnóstwo to jest bardzo przykry projekt lenovo każdy kto mi przyniósł owy laptop miał te same objawy może być że lenovo zastosował tańszą wersje kuleczek które trzymają BGA.

Edit
    nie trzeba było długo szukać

Stani12
    Level 28  
    Shogunleszek wrote:

Edit
    Proponuje rozgrzać go by odzyskał sprawność i sprzedać jak ja to zrobiłem to wadliwy sprzęt a nie warto go dawać do serwisu bo nie wiadomo ile będzie działał, miałem kilka tych laptopów i te same uszkodzenie

To nieuczciwe jeśli bez poinformowania kupującego o reflow płyty.
    xXshogunXx
    Level 14  
    Stani12 wrote:
    To nieuczciwe jeśli bez poinformowania kupującego o reflow płyty.

Wiem o tym i sam staram się nim być i nie pomyślałem by go komuś bezwiednie wcisnąć tylko doradziłem by się jego pozbyć.

edit
    Zbiegiem czasu z Polsce każdy uczciwy dosięgną dna na rzecz nie uczciwych i się zmieniają o 180 stopni.
    Poza tym sama obecność takich produktów uczy że ludzie to non stop to robią albo marzymy o uczciwych ludziach mając spuchniętą dupę albo szybciej się uczymy nie dając kopać się w nią.
    Kavoo 123
    Level 6  
    Okazało się, że to faktycznie wina uszkodzonego BGA karty graficznej... Teraz mam dylemat bo mam szansę kupić płytę główną za 200zł (ale nie wiem czy jest sens pakować dalej pieniądze w ten sprzęt, już obudowę nie dawno zmieniłem, a jednak używana płyta to nie nowa i słyszałem już wiele historii o tym jak ludzie wkładali płyty do piekarnika, żeby tylko działały przez chwilę). Druga opcja to kupić nowy sprzęt np takiego Lenovo ideapad 320 w wersji z Pentiumem 4200N, 4 GB RAM i dyskiem 1 TB (w miejsce napędu włożyłbym dysk 128 GB SDD na system z poprzedniego sprzętu). Co jest lepszą opcją?
    qwart
    Level 26  
    Czyli trafiłem z diagnozą.Zakup używanej płyty jest dość ryzykowny, większość takich płyt jest po reflow BGA .
    xXshogunXx
    Level 14  
    qwart wrote:
    Okazało się, że to faktycznie wina uszkodzonego BGA karty graficznej... Teraz mam dylemat bo mam szansę kupić płytę główną za 200zł (ale nie wiem czy jest sens pakować dalej pieniądze w ten sprzęt, już obudowę nie dawno zmieniłem, a jednak używana płyta to nie nowa i słyszałem już wiele historii o tym jak ludzie wkładali płyty do piekarnika, żeby tylko działały przez chwilę). Druga opcja to kupić nowy sprzęt np takiego Lenovo ideapad 320 w wersji z Pentiumem 4200N, 4 GB RAM i dyskiem 1 TB (w miejsce napędu włożyłbym dysk 128 GB SDD na system z poprzedniego sprzętu). Co jest lepszą opcją?

Proponuje kupić nowy sprzęt najlepiej jest wpisać pełny model tego co chcesz kupić jak jest już na rynku jakiś czas to zawsze użytkownicy mają jakieś opinie lub problemu które chcą się ich pozbyć szukając pomocy i radze nie naprawiać płyty lub kupować podobnej nie jestem jasnowidzem i być może działała by ci jakiś czas lub lata ale wiem że ta wersja jest nie godna zaufania.