Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino - jak wybrać i kupić?

(Sponsored) magic9 13 Mar 2019 10:43 5481 34
phoenixcontact
  • Arduino to popularna platforma mikrokontrolerowa, umożliwiająca szybkie tworzenie urządzeń i systemów elektronicznych. Ogromna ilość przykładowych projektów, wielka społeczność inżynierska, skupiona wokół tej koncepcji oraz łatwe w użyciu środowisko deweloperskie, uczyniły z Arduino produkt, którego sukcesu nikomu dotąd nie udało się przebić. Jednocześnie powstawało wiele odmian Arduino przygotowanych pod kątem różnych zastosowań. W niniejszym artykule prezentujemy najlepsze z nich i pomagamy w wyborze odpowiedniej płytki.

Arduino to platforma przygotowana na zasadach open-source, co oznacza, że jej dokumentacja jest publicznie dostępna. To zresztą jeden z powodów jej ogromnej popularności. Możliwość zweryfikowania rozmieszczenia elementów, wprowadzania własnych modyfikacji przez społeczność i powielania tego samego rozwiązania sprawiły, że Arduino zainteresowało bardzo wielu inżynierów. Powstało też wiele klonów, które jednak w odróżnieniu od oryginalnych płytek, nie zawsze produkowane są przy zachowaniu najwyższych standardów jakości. Bywa też, że rozwiązania alternatywne mają inne rozmieszczenie wyprowadzeń lub inaczej połączone piny, co sprawia, że podczas korzystania z materiałów edukacyjnych i przeglądania projektów przygotowanych przez społeczność, można mieć problem z ich odtworzeniem. Poniżej przedstawiamy pięć najbardziej popularnych. oryginalnych modeli.

Arduino UNO

Nie ma wątpliwości, że najbardziej popularną płytką z omawianej rodziny jest Arduino UNO. Po włosku, a więc w języku ojczyzny Arduino, „uno” znaczy „jeden” i to właśnie ta nazwa została wybrana na potrzeby pierwszej płytki, jaka powstała wraz ze środowiskiem programistycznym Arduino Soft ware IDE w wersji 1.0. Arduino UNO to projekt referencyjny, który na przestrzeni lat ewoluował do obecnej, trzeciej wersji. Stąd w sprzedaży dostępny jest Arduino UNO v. 3.

Platforma Arduino UNO to najlepsza płytka, by zacząć naukę elektroniki i programowania urządzeń. Jeśli użytkownikiem ma być osoba, która chce sprawdzić możliwości Arduino i nie ma jeszcze konkretnych pomysłów na projekt, powinna sięgnąć właśnie po ten model. Jest to zarazem najlepiej udokumentowana płytka, z wykorzystaniem której powstało najwięcej rozwiązań. Arduino UNO bazuje na mikrokontrolerze ATmega328P. Ma 14 cyfrowych wyprowadzeń, które mogą pracować jako wejścia lub wyjścia, a 6 z nich może pracować jako generatory sygnału PWM. Ma też 6 analogowych wejść, 16-megahercowy rezonator kwarcowy, złącze USB i gniazdo zasilania oraz wyprowadzenia ICSP i przycisk resetowania. Zawiera wszystko co potrzebne do pracy mikrokontrolera. Wystarczy podłączyć płytkę do komputera przez kabel USB lub zasilić ją za pomocą oddzielnego zasilacza czy baterii. Prace z Arduino UNO można prowadzić bez obaw, gdyż w najgorszym wypadku wystarczy wyjąć procesor z podstawki zamontowanej na płytce i wymienić go na nowy, kosztujący około 10 złotych, po czym zacząć od nowa.

Arduino MEGA2560

Jeśli pierwsze kroki w elektronice ma się już za sobą, a tworzony projekt jest bardziej zaawansowany, warto sięgnąć po Arduino MEGA2560. Jest to nowy model, następca modelu Arduino MEGA. Bazuje na mikrokontrolerze ATmega2560, cechującym się znacznie większą pamięcią. Ma aż 54 cyfrowe wejścia i wyjścia, z czego 15 można użyć jako wyjść PWM. Ma 16 wejść analogowych, 4 interfejsy UART, 16-megahercowy kwarc, złącze USB i gniazdo zasilania oraz wyprowadzenia ICSP i przycisk resetu.

Jest polecany do projektów drukarek 3D i zastosowań w robotyce. Daje naprawdę duże możliwości. Aby zacząć pracę z Arduino MEGA- 2560, wystarczy – tak jak w przypadku Arduino UNO – podłączyć zasilanie.

Warto dodać, że płytka jest kompatybilna z większością modułów rozszerzeń dla Arduino UNO.

Arduino Leonardo

Płytka Leonardo jest nieco mniejsza niż Arduino UNO i MEGA2560. Bazuje na mikrokontrolerze ATmega32u4 i ma 20 wyprowadzeń cyfrowych, z czego 7 może być użytych w roli wyjść PWM, a 12 jako wejścia analogowe. Oprócz tego, tak jak dwa wcześniej wymienione modele, ma 16-megahercowy oscylator, złącze USB i zasilania, wyprowadzenia ICSP i przycisk resetu.

Podstawowa różnica leży w zastosowaniu układu ATmega32u4, który ma wbudowaną obsługę interfejsu USB. Dzięki temu nie ma potrzeby stosowania dodatkowego procesora, który w płytkach UNO i MEGA2560 jest wlutowany na PCB. W efekcie, Leonardo po podłączeniu do komputera, może być wykrywany jako klawiatura, myszka albo wirtualny port szeregowy.

Arduino NANO

Płytka NANO to już model zupełnie odmienny mechanicznie. Pod względem możliwości przypomina model UNO, gdyż zawiera taki sam mikrokontroler, ale w innej, mniejszej obudowie. Układ ATmega 328 jest wlutowany, a cała płytka ma mniejsze rozmiary oraz wyjątkowo małą masę. Nie ma osobnego gniazda zasilania, a ponadto wymaga kabla ze złączem Mini-B USB.

Liczne wyprowadzenia płytki zostały ustawione w taki sposób, by moduł mógł być wygodnie montowany na uniwersalnych płytkach prototypowych. Niemniej, dzięki mniejszym wymiarom łatwiej ją zmieścić w systemach wbudowanych o bardzo ograniczonej dostępnej przestrzeni.

Arduino MICRO

Płytka Arduino MICRO bazuje na mikrokontrolerze ATmega32u4, a więc na takim samym modelu, co płytka Leonardo. Oznacza to, że podobnie jak w Leonardo, nie potrzebuje dodatkowego kontrolera USB i może się zgłaszać systemowi jako myszka lub klawiatura. Została opracowana we współpracy z firmą Adafruit. Pod względem wymiarów przypomina model NANO. Ma 20 cyfrowych wyjść/wejść, z czego 7 może podawać sygnały PWM, a 12 służyć jako analogowe wejścia.

Na płytce znajduje się też 16-megahercowy kwarc, złącze micro USB, wyprowadzenia ICSP i przycisk resetu. Budowa również została przystosowana do umieszczania modułu na uniwersalnej płytce prototypowej. Dzięki małym wymiarom, dobrze się mieści jako element urządzeń o małej dostępnej przestrzeni.

Oprogramowanie

Wszystkie płytki Arduino są kompatybilne ze środowiskiem Arduino IDE, które dostępne jest w wersji na systemy Windows (od XP wzwyż), Mac OS X (od 10.8 wzwyż) i Linux. Można je pobrać ze strony: www.arduino.cc/en/Main/Software
    Istnieje także wersja w postaci aplikacji dostępnej w sklepie Microsoftu, którą można bardzo łatwo zainstalować na komputerach z Windows 8.1 i Windows 10.

Od pewnego czasu płytki Arduino można programować również bez instalacji jakiegokolwiek oprogramowania.

Wystarczy stworzyć sobie konto w serwisie https://create.arduino.cc i pisać programy w przeglądarce internetowej. Kod tworzy się w języku C lub C++ i zapisuje w postaci plików .ino.

Jak kupować?

Dobrym wyborem jest sięgnięcie po Arduino od rodzimego dystrybutora. Będzie on w stanie odpowiedzieć na ewentualne pytania i bardzo szybko, bez nadmiernych dodatkowych kosztów dostarczyć produkt. Firmą, która ma w ofercie wszystkie omówione płytki i sprzedaje je wprost ze swoich krakowskich magazynów jest Micros. Co ważne, jest to dystrybutor także innych komponentów elektroniki, a więc podczas zamówienia Arduino, można jednocześnie zamówić pozostałe podzespoły, potrzebne do wykonania projektu. Dodatkową zaletą jest fakt, że pracownicy Microsa to doświadczeni inżynierowie, którzy służą swoją wiedzą i poradami podczas przyjmowania zamówienia.

Micros sp. j. W. Kędra i J. Lic
    Źródło: "Elektronik" 2018/11, s. 82-83.

Artykuł sponsorowany od Micros http://micros.com.pl/
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    magic9
    Editor
    Has specialization in: redaktor treści elektroda
    magic9 wrote 831 posts with rating 368, helped 11 times. Live in city Kielce. Been with us since 2010 year.
  • phoenixcontact
    kaczakat
    Level 34  
    Przy Arduino Leonardo i Micro warto "wytłuścić", że TX/RX na pinach 0 i 1 to Serial1 w Arduino IDE , można z niego korzystać nawet gdy korzystamy z wysyłania danych na Serial do PC, to bardzo by ułatwiło decyzje o zakupie, jak ktoś chce podłączyć jakiś czujnik z UART i wysyłać pierwsze testy na PC. Dziwi też maksymalny prąd wyjść cyfrowych w tych płytkach, gdzie jest podany różny dla tych samych uC, raz jest podany absolutny, a raz zalecany?
    khoam
    Level 42  
    Najlepiej kupić płytki Arduino ze wsparciem dla ESP32 lub STM32. Ciągłe "odcinanie kuponów" od Uno, Mega, Nano czy Micro nie ma już sensu.
    Karaczan
    Level 41  
    Do prototypowania na oryginalnym Arduino według mnie najlepiej sprawdza się Arduino Nano.
    Shieldy od UNO może nie pasują, ale za to Nano idealnie komponuje się z płytką stykową.
    Do tego jest już na tyle miniaturowe że z powodzeniem można na nim oprzeć gotowe rozwiązania, zachowując sensowny rozmiar urządzenia, jednocześnie też wygode i prostote programowania płytki (UART-USB).
    Jeśli potrzebujemy jeszcze bardziej zminiaturyzować nasz projekt to plytki MiniPro/Micro są idealne, o ile nie przeszkadza nam brak konwertera UART-USB...

I generalnie tylko klony są opłacalne, oryginalnych płytek nie ma co kupować.
    Absolutnie nigdy nie miałem z klonem żadnych problemów.
    Jedynym ewentualnym problemem dla początkujących może być inny konwerter UART-USB (CH
    340 zamiast FTDI)...
    Vytautas_YT
    Level 30  
    Ja posiadam kilka klonów i w sumie tylko jeden oryginał (tak dla porównania), zero problemów z klonami. Mam kilka Uno i jedno Nano, wszystkie kupowane bezpośrednio w CHRL, cena najdroższego to jakieś 4,5$, jak na razie żadnych problemów z nimi nie miałem.
  • phoenixcontact
    Michal_WWL
    Level 26  
    Dodałbym tu jeszcze Arduino Digispark. Najmniejszy ze wszystkich, 6 portów, 6kB na program, centymetrowe wymiary płytki.
    LChucki
    Level 31  
    khoam wrote:
    ze wsparciem dla ESP32 lub STM32

Też uważam, że Arduino UNO jest raczej bez sensu. Można się nim pobawić ale do czegoś sensownego nie wystarcza. Owszem, są desperaci, który otoczą UNO dziesiątkami dodatkowych układów ale czy to ma sens? Takie minimum to Mega2560 ale porównując z ceną ARM nie ma o czym dyskutować, jak się chce zrobić coś konkretnego trzeba sięgnąć po ARM. Tylko w nielicznych przypadkach UNO czy Mega ma sens.

Moje wnioski oparłem o dotychczasową pracę, gdzie pracowałem z 8051, AVR, ARM (pomijam inne bardziej egzotyczne jak Z8, ColdFire, 68322, itp). Programu na ARM pisze się szybciej, łatwiej niż na AVR, narzędzia są tańsze. Według mnie szkoda czasu na UNO, owszem, na start tak, pobawić się, zrobić prosty zegarek ale sensowny projekt, np z kolorowym LCD to juz na ARM, gdzie jest dużo RAM, DMA.
    Karaczan
    Level 41  
    Myślę że osoby ew. korzystające z tak ogólnikowego "poradnika" nie będą zainteresowane tworzeniem wymagających projektów.
    Raczej: "kopiuj/wklej; i czemu mi nie działa"...
    To platforma amatorska i nie patrzcie na to z waszego PRO/komercyjnego punktu widzenia...
    To takie elektroniczne LEGO. Dla większości LEGO Duplo i budowla z obrazka ;)
    A jak ktoś się jakoś wkręci to dojdzie do "pomysłowych wynalazków" z Technic.
    Jak będzie z tym chciał wiązać przyszłość, będzie wiedział co chce osiągnąć, to sprawi sobie CNC i klocki będzie strugać samemu...
    khoam
    Level 42  
    Karaczan wrote:
    Myślę że osoby ew. korzystające z tak ogólnikowego "poradnika" nie będą zainteresowane tworzeniem wymagających projektów.
    Raczej: "kopiuj/wklej; i czemu mi nie działa"...
    To platforma amatorska i nie patrzcie na to z waszego PRO/komercyjnego punktu widzenia...

Nie mogę się z tym zgodzić. Przykładów (prostych) dla Arduino z ESP32 czy STM32 jest dużo i coraz więcej. Co najważniejsze, jakościowo (po "wklejeniu prawie działa") są dużo lepsze od tych, którymi zasypane są rożne "pudelkowe" strony - zwykle to właśnie na tych stronach większość przykładów jest umieszczana również na zasadzie "kopiuj i wklej" z niewielkim udziałem intelektu.

Oczywiście, że zaczyna się od "kopiuj i wklej", bo każdy tak zaczynał. Ważne jest, aby ten początek był sensowny i nie zniechęcał do dalszych eksperymentów. Jeżeli ktoś chce poprzestać na "kopiuj i wklej", to faktycznie nie ma znaczenia jaką płytkę sobie kupi, ale wtedy lepiej wydać kasę na piwo lub kupić sobie skakankę.
    LChucki
    Level 31  
    Słaba strona Arduino jest także IDE. Od strony edytora oferuje możliwości podobne do TextPad'a czy NotePada++ i daleko mu do prawdziwego IDE. Przez to beznadziejne IDE początkujący nie potrafi znaleźć deklaracji zmiennej, w plikach bibliotecznych. Tu kolejny problem Arduino, "znalazłem 40 bibliotek, wylosowałem jedynie słuszną". W konsekwencji, kompilujemy szkic i działa źle lub nie chce się skompilować.
    LChucki
    Level 31  
    rs6000 wrote:
    Wystarczy Atmel Studio 7 z dodatkiem Visual Micro, i życie staje się piękne.

Pozostaje "tylko" przekonać do tego 99% Arduinowców a to łatwe nie będzie, bo wyrocznia YT posługuje się ArduinoIDE. Jeszcze nie widziałem tematu na Arduinowych forach, w którym pojawił by się AS7.
    khoam
    Level 42  
    rs6000 wrote:

Dla mnie bezużyteczny zestaw. Nie chodzi pod linuksem. Wsparcie tylko dla procesorów Microchip.
    LChucki
    Level 31  
    khoam wrote:
    Nie chodzi pod linuksem.

Wiele rzeczy nie chodzi pod Linuxem, co nie oznacza, że są złe np Altuim.
    Stwierdzenia "be bo nie pod Linux" najczęściej są przytoczone przez Linuxowców, który nie mogą przeżyć dominującej roli Micro$oft'u.
    Osobiście nie znoszę Windowsa tak samo jak i Arduino, tyle, że do Windows jestem zmuszony a do Arduino nie.
    khoam
    Level 42  
    LChucki wrote:
    Stwierdzenia "be bo nie pod Linux" najczęściej są przytoczone przez Linuxowców, który nie mogą przeżyć dominującej roli Micro$oft'u.

Akurat pod linuksem używam Visual Studio Code, który jest narzędziem deweloperskim Microsoftu :)
    LChucki
    Level 31  
    khoam wrote:
    Wsparcie tylko dla procesorów Microchip.

Jak sama nazwa wskazuje "Atmel Studio 7" zostało stworzone dla AVR. Niby dlaczego np CubeMX od STM ma wspierać konkurencyjne LPC?
    Slawek K.
    Level 35  
    khoam wrote:
    rs6000 wrote:

Dla mnie bezużyteczny zestaw. Nie chodzi pod linuksem. Wsparcie tylko dla procesorów Microchip.

Pod Linux nie działa fakt, ale z drugą częścią to niekoniecznie racja ;)
    Dodatek Visual Micro w AS7 obsługuje wszystko co wspiera Arduino IDE, czyli np. słynny STM32 w wielu wcieleniach ;) na ESP też w tym dziergam.

Pozdr
    khoam
    Level 42  
    Slawek K. wrote:
    Dodatek Visual Micro w AS7 obsługuje wszystko co wspiera Arduino IDE, czyli np. słynny STM32 w wielu wcieleniach na ESP też w tym dziergam.

Przepraszam, nie wiedziałem. No, ale skoro AS korzysta z kompilatora gcc, to raczej nie jest to niespodzianka. Faktycznie dla kogoś, kto lubi i jest przyzwyczajony do AS, to jest dobra alternatywa do PlatformIO.
    khoam
    Level 42  
    krzbor wrote:
    A dlaczego pominięto Arduino PRO Mini? To bardzo ciekawy układ, jest tani, można go zaprogramować własnym konwerterem UART. Na Ali jest za ok. $1.7

Pewnie dlatego, że nie jest oficjalny produkt: https://www.arduino.cc/en/Main/Products
    Pro Mini raczej nie można nazwać chińskim klonem ;)
    khoam
    Level 42  
    kaczakat wrote:
    Pro mini to jak najbardziej produkt Arduino. Wystarczy zajrzeć w podanym linku do działu "Retired". I

Czyli możemy zgodzić się, że nie jest już oficjalnym produktem i jest dostępny tylko w formie klonów?
    khoam
    Level 42  
    Na ali są również płytki Arduino w wersji "Strong Series". Bardzo wygodne do prototypownia i nadają się do wykorzystania w układzie docelowym. Są dostępne w wersjach 3V3 i 5V, z procesorami ATmega328P, ATMEGA32U4 a nawet ATmega2560.

wintex
    Level 12  
    Zgadzam się że to zabawka .Trochę o tym czytałem i doszedłem do wniosku ,że
    to nie dla mnie.Dla zaczynających bawić się w elektroniką i programowaniem
    może to dobre rozwiązanie ,tylko ten język.Myślałem że Bascoma nic nie pokona,
    a tu proszę jest kandydat.Osobiście pracuję na Eclipse i MPLAB X IDE v2.26 .
    khoam
    Level 42  
    wintex wrote:
    tylko ten język.Myślałem że Bascoma nic nie pokona,

Faktycznie znajomość C++ się przydaje, im lepsza tym lepiej.
    kaczakat
    Level 34  
    wintex wrote:
    Zgadzam się że to zabawka
    chyba ze swoim alter-ego. W Arduino IDE można kompilować programy napisane w C i C++, tak samo jak pewnie piszesz w Eclipse. IDE owszem nie ułatwia życia nie oferując nic poza kolorowaniem składni i możliwością wgrywania przez bootloader. Można jednak używać funkcji Arduino po dodaniu wtyczek w AS7, MS Studio, Eclipse. Bascom nie ma w ogóle porównania, jeśli chodzi o ilość użytkowników, którzy chcą tylko "liznąć" programowania uC to pobił go z dekadę temu. Taki sukces oczywiście owocuje wysypem lizaczy, którzy próbują sklejać polecenia z trzech przykładów w jeden i nie działa. Różnica jest taka, że w Eclipse AVR nie doszli by do momentu wgrania programu na uC.
    wintex
    Level 12  
    Nie znam dobrze Arduino , ale coś co pracuje na jednym kwarcu 16Mhz to
    jak wykonać transmisję 8n1 bez błędów ,chyba że jest jakaś opcja o której
    nic nie wiem.
    Slawek K.
    Level 35  
    Jak widze, kolejne powielanie stereotypów. Wg zasady, czym mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne stwierdzenia. Taka standarowa zaslyszana opinia w reakcji na słowo arduino ;)
    Trudno sie odniesc do wypowiedzi kolegi bo chyba mylimy hardware z softwarem.
    Tak na marginesie, wykorzystujac srodowisko (nie sam edytor) mozna programowac atmegi, xmegi, esp czy stm32.
    C++ to taki jezyk w ktorym mozna robic bardzo wiele, w przeciwienstwe do bascomu, ktory pozostal na poziomie atmegi, i na niej umarl ;)

Pozdr
    wintex
    Level 12  
    Ok. Ściągnąłem Arduino i zmodyfikuję menadżera płytek ,wybiorę programator
    usb i wypalę bootloadera . Następnie spróbuję coś napisać .Zobaczę czy to zadziała.
    kaczakat
    Level 34  
    Zapewne. Płytki Arduino nie mają tylko jednego kwarcu 16Mhz, ale jak przy takim chcesz mieć 0% błędów to ustawiasz transmisje na 500k i masz. Jak masz inne problemy to ściągnij PDF do Atmegi lub zadaj pytania na forum, ja wszystkiego też nie wiem bo Arduino to tylko hobby. Jak ściągniesz Arduino i przeczytasz bibliotekę UART to zauważysz, że 115200 przy 16MHz też nie stanowi problemu. No chyba że uważasz, że przy błędzie 2% 2 znaki/100 zostanie odczytanych nieprawidłowo. No i do rozważenia jest jaki błąd będzie przy dwóch płytkach Arduino 16MHz komunikujących ze sobą przy prędkości np. 230400., czy tam 321321.