Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Subwoofer Sony SA-WMS225 milczy

13 Mar 2019 20:16 336 7
  • Poziom 3  
    Witam i proszę o pomoc - mam subwoofer który milczy mierzyłem podzespoły i znalazłem jeden tranzystor, który nigdzie nie przewodzi. Po wylutowaniu tez cisza, jest to tranzystor C114. Szukałem ale różnie piszą że to cyfrowy i tak ma. Pomoże ktoś?
  • Poziom 29  
    Który to jest tranzystor na schemacie? Jedynie ten od diody mi tu pasuje więc to na pewno nie on. Wszystkie napięcia w zasilaczu są w porządku?
  • Poziom 3  
    Dopiero teraz dostalem schemat,tak to q303 lutuje i do dzieła z pomiarami

    Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

    Zasilacz zamiast +31,9 i -32,2 daje +i-37v
  • Poziom 29  
    Przekaźnik od głośnika się załącza? Jeśli nie to sprawdź czy przed przekaźnikiem nie ma napięcia stałego. Napięcie jest akceptowalne dla tej kostki ona ma maksymalnie +- 40V
  • Poziom 3  
    przekaznik jest ok i załącza sie ale brakuje napięcia na tda -32,2. Jutro bede szukać dalej.
  • Poziom 29  
    Sprawdź napięcie z transformatora przed mostkiem jeśli jest napięcie na obu uzwojeniach to wymień mostek prostowniczy. Tam nie ma nic więcej po drodze co by mogło się zepsuć i przerwać obwód no i jeszcze pamiętaj że wszystkie napięcia mierzy się względem masy.
  • Poziom 3  
    Witam serdecznie; subwoofer pięknie gra aż sąsiedzi przychodzą :)) (myślałem że posłuchać :)) ) ale nie. Śpieszę z wyjaśnieniem! ułamana żyła zasilająca wspomniane TDA -32,2. Jeszcze raz dziękuję "olador" za podesłanie schematu.Pozdrawiam.