Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tempomat Corolla verso - schemat podłączenia tempomatu

franc5 13 Mar 2019 21:42 3555 5
    franc5
    Level 10  
    Witam, poszukuje schematu podłączenia tempomatu w corolla verso 1.8 2005r. Manetka założona ale brak reakcji na zegarach oraz w czasie jazdy - prawdopodobnie nie ma połączenia taśma kierownicy z sterownikiem/komputerem. Za wszelkie wskazówki dziękuje.

Edit: Udało się podłączyć manetkę pod ecu i kontrolka się zapala, jednak brak reakcji na przycisk set. Brakuje pewnie przewodu od przyspieszenia jakieś sugestie?
    billy1979
    Level 12  
    Witam.
    Udało się podłączyć ten tempomat?
    Kupiłem Toyotę Corollę Verso 2008 rok 1,6 w manualu. Nie było ani tempomatu ani kierownicy multifunkcyjnej. Zamówiłem taką kierownicę z tempomatem i poduszkę, bo u mnie była inna. Sterowanie radiem działa. Menu na kokpicie też. Nie działa jednak tempomat. Teraz nie wiem co jest uszkodzone. Czy sama manetka, czy może trzeba coś aktywować podłączając się pod kompa czy może tam fizycznie nie ma tempomatu i trzeba całe urządzenie kupić.
    billy1979
    Level 12  
    Właśnie znalazłem cały set potrzebny aby mieć tempomat. https://www.conrad-anderson.co.uk/products/view/cc177235103 Koszt 378 funtów. Droga zabawka. Lepiej aby auto miało zepsuty tempomat niż nie miało go wcale, bo nie trzeba by było wszystkiego instalować od nowa. Sprzedawca, który mi sprzedał manetkę do tempomatu, którą kupiłem razem z kierownicą wcisnął mi kit, że potrzebna tylko manetka i wystarczy zapiąć wtyczkę aby działał tempomat. Do kierownicy musiałem dokupić poduszkę, bo w moim samochodzie była większa ( nie było sterowania radiem i kokpitem). Po podłączeniu wszystkiego działa tylko to co na kierownicy czyli radio i po prawej stronie "mode". Tempomat testowałem przy 80, 100 i 120 km/h i się nie załączył. Jutro zadzwonię do salonu Toyoty i zapytam ile za to wezmą :).
    franc5
    Level 10  
    No to cena niezła. Niestety ale zanim się tym zainteresowałem to trochę czytałem, potem schematy i do roboty. Koszt wraz z częściami myślę że ok 150zł plus mój czas
    billy1979
    Level 12  
    franc5 wrote:
    Koszt wraz z częściami myślę że ok 150zł plus mój czas

A czego w Twojej Toyocie brakowało? Tylko manetki i czujnika sprzęgła? A miałeś sterownik do tego i "cruise control actuator"?
    Ja się cieszę, że mam chociaż lepszą skórę na kierownicy i że działa sterowanie radiem i konsolą. Myślę, że u mnie niczego nie będzie, bo to jakaś goła wersja. Nie było nawet kierownicy multifunkcyjnej ani halogenów. Może w salonie po numerze VIN powiedzą co trzeba wsadzić aby to działało.