Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie gazowe - koszty ogrzewania

lukkucz 14 Mar 2019 07:30 10524 23
    lukkucz
    Level 9  
    witam. Zmieniłem ogrzewanie węglowe na gazowe. Po pierwszym dniu użytkowania nachodzi mnie pytanie: jakie powinno być średnie dobowe zużycie gazu? Gdzieś wyczytałem, że ludzie zużywają ok. 10m3 gazu. Mi przez 12 godzin użytkowania wzięło 17m3. Albo coś źle liczę (bo to że się nie znam to pewne :) )albo pójdę z torbami. Może mi ktoś zrobić jakąś symulację kosztów ?
    Dzięki i pozdrawiam
    kranzio
    Level 26  
    Ogrzewanie gazem z pewnością wyjdzie trochę drożej niż węglem. Zużycie gazu zależy od wielu czynników. Jaka powierzchnia do ogrzania, jaka temperatura, czy budownictwo nowe czy stare, jakie straty ciepła itp. Zależy również od pieca.
    lukkucz
    Level 9  
    Oczywiście zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami - tu nie ma o czym gadać. Bardziej chodzi mi o tok rozumowania odnośnie wyliczenia kosztów przy spalaniu danej ilości gazu.
    I tak np:
    zużywając dziennie 40m3 gazu i przeliczając to na miesiąc wychodzi 1200m3
    Zakłądająć że metr szcześcienny kosztuje ok. 13groszy to wychodzi 156 zł...

W drugą stronę licząc: zakładam, że wydam miesięcznie na ogrzewanie 750 zł - z tego wychodzi że spalę ok. 5770m3 gazu czyli w przeliczeniu ok. 186m3 na dobę ?

Chodzi o to czy dobrze to rozumuję
    Pozdrawiam cierpliwych i wyrozumiałych :)
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Na rachunku nie ma ceny za metr sześcienny gazu, tylko za 1kWh.
    1m3 to około 11kWh ( ten parametr się zmienia ).

Napisz jaki metraż do ogrzania, jaki kocioł itp.
    lukkucz
    Level 9  
    Metraż ok. 110m2, poddasze nie ogrzewane (ocieplony dach).
    Kocioł kondensacyjny Buderus GB072 + bojler 120 l.
    Zutket
    Level 36  
    lukkucz wrote:

zużywając dziennie 40m3 gazu...
    40 m³ na dobę przy takiej powierzchni to mi się wydaje trochę za dużo. Ja przy obecnej temperaturze i przy podobnej powierzchni domku ( dwie łazienki, podłogówka) na dobę zużywam od 8,5 do 11 - 12 m³ gazu przy temperaturze pomieszczeń 22/23°C. Jedynie co zauważyłem, to czasami przy takiej samej temperaturze na zewnątrz znacznie wahają się wartości zużycia gazu ( jakość :?: ).
    lukkucz
    Level 9  
    Być może teraz mi tak dużo zżera, bo przez tydzień nie miałem kompletnie ogrzewania. Więc pewnie trochę czasu upłynie zanim się mury nagrzeją.
    Zutket
    Level 36  
    A to zmienia postać rzeczy. Pamiętam, jak odpalałem ogrzewanie w listopadzie (ładne parę lat temu) to osiągnięcie zadanej temperatury zajęło mi kilka ładnych dni.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Tydzień bez ogrzewania, to wychłodzony budynek, więc trzeba zużyć więcej gazu, by go nagrzać.
    berga
    Level 18  
    Witam.
    lukkucz wrote:

Zakłądająć że metr szcześcienny kosztuje ok. 13groszy to wychodzi 156 zł...

Skąd wziąłeś takie założenie? Jak źle założysz, wychodzą bzdury.
    Quote:
    Zmieniłem ogrzewanie węglowe na gazowe

Ile spalałeś węgla na sezon ? albo na dobę? Jak to wiesz, możesz z grubsza porównać, bo:
    1kg węgla to 7 kwh, a 1m³ gazu to 10 kwh.
    sizorekk
    Level 11  
    Żebyś się nie rozczarował to jeszcze podpowiem że m3 gazu z licznika z opłatami to zależnie od regionu ~2zł :D
    BUCKS
    Level 39  
    lukkucz wrote:
    Po pierwszym dniu użytkowania nachodzi mnie pytanie: jakie powinno być średnie dobowe zużycie gazu? Gdzieś wyczytałem, że ludzie zużywają ok. 10m3 gazu. Mi przez 12 godzin użytkowania wzięło 17m3.
    lukkucz wrote:
    Metraż ok. 110m2, poddasze nie ogrzewane (ocieplony dach).
    Kocioł kondensacyjny Buderus GB072 + bojler 120 l.

Zużycie gazu zależy też od samego gazu tzn. możesz mieć gaz o dużej kaloryczności dawniej oznaczany jako GZ50, albo mniej kaloryczny GZ41,5 lub GZ35.
    Przy gazie mniej kalorycznym zużycie gazu jest automatycznie większe.
    17m3 czyli średnio 34m3 na dobę GZ50 to dla mnie jest przegięcie dla 110m2, nawet jak budynek byłby wychłodzony.
    Przyjrzałbym się jak kocioł grzeje ile czasu pracuje w trybie c.o., a ile czasu w trybie c.w.u., bo może masz jakiś problem z instalacją.
    Na pewno trzeba odczekać kilka dni zanim sytuacja się ustabilizuje ale warto mieć kontrolę i obserwować pracę kotła i zobacz na rachunku jaki masz rodzaj gazu.
    W przypadku PGNiG to rodzaj gazu zakodowany jest w grupie taryfowej:
    - GZ50 to taryfy z grupy W np. W-2.1 lub W-3.12T itd.,
    - GZ41,5 to grupa taryfowa Z,
    - GZ35 to grupa taryfowa S.
    A ten GB072 to o jakiej mocy? Wersja 24kW GB072 ma moc minimalną na poziomie ok. 7,3kW, więc możesz mieć zwiększone taktowanie, a przez to gorszą kondensację. Wersja 14kW GB072 ma minimum na poziomie 3,2kW dla wody kotłowej 50/30. Pod katem c.o. model 14kW byłby wystarczający i oferowałby lepsze dopasowania mocy do realnych potrzeb, co przy kondensacie ma wpływ na ekonomiczniejsze spalanie gazu.

Ja mam mieszkanie 100m2 w nieocieplonym budynku, z pokojem szczytowym i obecnie od 3 dni wychodzi mi ok. 7m3/dobę ale dla gazu GZ50, czyli grupa taryfowa W.
    necavi
    Level 18  
    @lukkucz u mnie 100m² stare budownictwo, ściany nieocieplone, nowe okna, temp. godz. 23-13 19°C 13-23 20°C Kocioł dwufunkcyjny Termet. Rachunki za ogrzewanie, podgrzewanie wody oraz gotowanie: grudzień i styczeń po 550zł, luty 450zł. Kocioł po uruchomieniu przez dobę "nadrabiał zaległości" i wyglądało to nieciekawie, obecnie wszystko OK.
    BUCKS
    Level 39  
    necavi wrote:
    Kocioł po uruchomieniu przez dobę "nadrabiał zaległości" i wyglądało to nieciekawie, obecnie wszystko OK.

Kwoty z grudnia, stycznia i lutego nie mówią ile dokładnie m3 zużywałeś ale wynika z tego, że średnio miałeś poniżej 10m3/dobę.
    Możesz podać ile m3 zużywałeś w trakcie tego nieciekawego nadrabiania zaległości?
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj

Od 2000 roku po wybudowaniu domu ogrzewam górę (powierzchnia góry 143m2), dół o podobnej powierzchni ogrzewany kominkiem bez rozprowadzenia.
    W dołączonym pliku masz wklepane wszystkie faktury do końca 2018 roku.
    Piec gazowy viessmann Litola 19 kW zasobnik ciepłej wody 300l -ciepła woda grzana przez cały rok oraz kuchenka 4-palnikowa.
    Miłej lektury.

Pozdrawiam
    kaczakat
    Level 34  
    Rozpiętość zużycia gazu może być bardzo duża, ja mam 4-7k na sezon, bez ogrzewania 10 lat temu to było 1.5-2.5k na sezon. Znajomy przy podobnej powierzchni, ale w nowym budynku zamyka się w 3k w najgorszym roku, do CWU ma solary. No i m3 kosztuje różnie w ciągu roku, trzeba wziąć cały rok pod uwagę, bo są opłaty stałe, tak samo jak m3 zależne od taryfy. Np. w zimę 1000m3 kupiłem po 1.93, w lato 56m3 po 3.03.
    lukkucz
    Level 9  
    a zmieniając trochę temat: jakie macie ustawione temperatury w domu?
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj

Problem jest trochę złożony.
    Na zużycie gazu ma wpływ wiele czynników:
    - powierzchnia do ogrzania
    - moc cieplna pieca
    - zasobnik cwu
    - izolacja termiczna budynku
    - system ogrzewania (rodzaj grzejników, średnica rur, pompa obiegowa, głowica
    termostatyczna, sterownik)
    - rozkład ciśnień wody dopływającej do grzejników
    - preferencje domowników itd.
    Opiszę jak ustawiłem ciśnienia w układzie grzania. Mam typowe grzejniki panelowe dobrane mocą cieplną do powierzchni pomieszczeń i z kryzowane na poziomie wynikającym z tabeli zamieszczonej w ulotce wraz z grzejnikiem.
    Nie zakładałem głowic termostatycznych na grzejniki, ustawiłem ok. 45 °C na piecu, pompa obiegowa włączona na max. sterownik temperatury w pokoju odłączony od pieca.
    Po około pół godziny sprawdziłem na jakiej wysokości są ciepłe wszystkie grzejniki i przestawiając kryzę doprowadziłem do stanu, że wszystkie grzejniki (niezależnie od wielkości) były ciepłe na takiej samej wysokości mierząc od góry.
    Po tej regulacji założyłem głowice termostatyczne oraz ustawiłem pompę obiegowa na min. Nie mam podłączonego sterownika temperatury bo w moim piecu sterownik uruchamia pompę obiegową. Pompa ta jest włączona cały czas przez okres grzania.
    Wracając do pytania jaka temperatura jest nastawiona na piecu to należy zobaczyć od instrukcji pieca tam powinna być podana minimalna temperatura pieca dla punktu rosy na wymienniku. Ja u siebie przy temperaturach jakie mamy w tym roku mam ustawione 42 °C. Przy większych mrozach zwiększam do 45 °C.
    Ciepłą wodę użytkową na zasobniku mam ustawioną temperaturę 55 °C.

Pozdrawiam
    lukkucz
    Level 9  
    bardziej mi chodziło o odp typu: regulator pokojowy ustawiony np na 21-22 stopnie w dzień i np 20 w nocy
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj

Ja "wyrzuciłem" regulator i mam podłączoną na stałe pompę obiegową dlatego, że powinno się zainstalować sterownik w największym pomieszczeniu np. w salonie.
    Ja tego nie mogę zrobić, ponieważ mam w salonie kominek, który jest rozpalany w okresie jesień-wiosna codziennie i on by zafałszował wskazania oczekiwanych temperatur w innych pokojach.
    W moim piecu sterownik tylko steruje pompą obiegową.

Jak wyżej pisałem mam włączoną na stałe pompę obiegową a temperaturę w danym pomieszczeniu reguluję na głowicy termostatycznej. Na niej możesz ustawić do 30°C jak będzie na "5" lub 18° C jak będzie na "2".
    kaczakat
    Level 34  
    Ja mam ustawione na 20.6, odczyt na sterowniku jest teraz 21.1 i nie kojarzę by w sezonie spadł poniżej 21. W łazienkach termostaty są ustawione na 24 (zaniosłem czujnik i pokazuje 23). Kocioł już nie ma modulacji, teraz przy 8oC na zewnątrz pracuje w ON/OFF, akurat teraz był wyłączony. Zawsze ktoś jest w domu, małe dziecko i jest to stała temperatura przez całą dobę, ale każdy może sobie ustawić inną w swoim pokoju.
    nspd
    Level 11  
    Czy ktoś jeszcze w tym roku decyduje się na ogrzewanie gazowe? Szukam sposobu ogrzania niewielkiego domu. Niesety ale pompa ciepła plus fotowoltaika to zbyt drogie rozwiązanie
    sorier
    Level 28  
    Oczywiście, zwłaszcza ci którzy mieli gaz doprowadzony do ściany, a palli węglem bo było taniej. W mojej okolicy bardzo dużo takich przypadków. Teraz nagle okazało się jaki to komfort i oszczędność :)