lukkucz wrote: Po pierwszym dniu użytkowania nachodzi mnie pytanie: jakie powinno być średnie dobowe zużycie gazu? Gdzieś wyczytałem, że ludzie zużywają ok. 10m3 gazu. Mi przez 12 godzin użytkowania wzięło 17m3.
lukkucz wrote: Metraż ok. 110m2, poddasze nie ogrzewane (ocieplony dach).
Kocioł kondensacyjny Buderus GB072 + bojler 120 l.
Zużycie gazu zależy też od samego gazu tzn. możesz mieć gaz o dużej kaloryczności dawniej oznaczany jako GZ50, albo mniej kaloryczny GZ41,5 lub GZ35.
Przy gazie mniej kalorycznym zużycie gazu jest automatycznie większe.
17m3 czyli średnio 34m3 na dobę GZ50 to dla mnie jest przegięcie dla 110m2, nawet jak budynek byłby wychłodzony.
Przyjrzałbym się jak kocioł grzeje ile czasu pracuje w trybie c.o., a ile czasu w trybie c.w.u., bo może masz jakiś problem z instalacją.
Na pewno trzeba odczekać kilka dni zanim sytuacja się ustabilizuje ale warto mieć kontrolę i obserwować pracę kotła i zobacz na rachunku jaki masz rodzaj gazu.
W przypadku PGNiG to rodzaj gazu zakodowany jest w grupie taryfowej:
- GZ50 to taryfy z grupy W np. W-2.1 lub W-3.12T itd.,
- GZ41,5 to grupa taryfowa Z,
- GZ35 to grupa taryfowa S.
A ten GB072 to o jakiej mocy? Wersja 24kW GB072 ma moc minimalną na poziomie ok. 7,3kW, więc możesz mieć zwiększone taktowanie, a przez to gorszą kondensację. Wersja 14kW GB072 ma minimum na poziomie 3,2kW dla wody kotłowej 50/30. Pod katem c.o. model 14kW byłby wystarczający i oferowałby lepsze dopasowania mocy do realnych potrzeb, co przy kondensacie ma wpływ na ekonomiczniejsze spalanie gazu.
Ja mam mieszkanie 100m2 w nieocieplonym budynku, z pokojem szczytowym i obecnie od 3 dni wychodzi mi ok. 7m3/dobę ale dla gazu GZ50, czyli grupa taryfowa W.