Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Prosz, dodaj wyj徠ek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzi瘯i temu, 瞠 ogl康asz reklamy, wspierasz portal i u篡tkownik闚.

[Rozwi您ano] Brak w systemie PCI Express x16

sebiks 14 Mar 2019 14:30 753 15
  • #1 14 Mar 2019 14:30
    sebiks
    Poziom 4  

    Witam.
    HWINFO nie pokazuje informacji o PCI Express x16. Oczywi軼ie p造ta g堯wna posiada takie z陰cze. Zainstalowanie w nim karty graficznej powoduje nie przechodzenie post. Socket w porz康ku.
    W biosie brak ustwie dotycz帷ych PCI Express.
    Uszkodzony CPU?

    Procesor i5 2300
    p造ta g堯wna foxconn h67m-v
    zasilacz FSP 500W

    W za陰czniku raport z hwinfo

    Pozdrawiam

    0 15
  • #4 14 Mar 2019 15:00
    sebiks
    Poziom 4  

    Karta u篡wana, Asus Strix RX470. Sprawdzana pod obci徘zeniem na innych dw鏂h komputerach. Jest OK. Zasilnie pod陰czone 8 pin.
    Mam rozumie,瞠 HWINFO nie wykryje magistrali PCIe x16 je郵i karta nie jest pod陰czona?

    0
  • #6 14 Mar 2019 15:03
    sebiks
    Poziom 4  

    PITERRR napisa:
    Reset CMOS robiony by?

    tak , oczywi軼ie. Bios r闚nie zaktualizowany.

    0
  • #8 14 Mar 2019 15:07
    sebiks
    Poziom 4  

    PITERRR napisa:
    Ale po wpi璚iu karty reset CMOS zrobi貫 i dalej nie przechodzi testu POST czyli co nic cisza nie piszczy buzzer?

    Przed w這瞠niem i po w這瞠niu. Brak buzera. Przy w這穎nej karcie komputer w陰cza sie na ~30s, wy陰cza si i tak w k馧ko.

    0
  • #10 14 Mar 2019 15:08
    sebiks
    Poziom 4  

    badboy84 napisa:
    Musisz sprawdzi p造t i gniazdo z inn starsz kart. P造ta mo瞠 nie chcie wsp馧pracowa z nowszymi konstrukcjami.

    A co raportem z hwinfo? Mam rozumie 瞠 nie wykryje on pcie x16 je郵i niema w nim karty?

    0
  • #13 14 Mar 2019 15:20
    sebiks
    Poziom 4  

    badboy84 napisa:
    A ja widz 瞠 wykrywa "PCI Express Port 1" i "PCI Express Port 2" to wed逝g mnie b璠 porty PCI-E, wida te 瞠 karta sieciowa dzia豉 na magistrali PCI-E wi璚 je瞠li dzia豉 po陰czenie sieciowe to nie tutaj szuka豚ym problemu.


    No tak ale porty x1 s obs逝giwane przez mostek, a x16 przez cpu.

    0
  • Pomocny post
    #14 15 Mar 2019 09:17
    strucel
    Poziom 29  

    A po prze陰czeniu w biosie z UEFI na legacy?

    0
  • #15 15 Mar 2019 14:50
    sebiks
    Poziom 4  

    W biosie nie ma takiej opcji.
    Poradzi貫m sobie za pomoc programu AMIBCP kt鏎y pozwala odkry w biosie ukryte opcje.
    Co prawda u mnie ich nie odkry ale mog貫m za pomoc wspomnianego programu zmieni ustawienia na "legacy bios" pomimo tego 瞠 ta opcja nadal nie wyswietla si w biosie.Potem wgra貫m zmodyfikowany bios i problem rozwi您any.

    0
  • #16 15 Mar 2019 14:52
    sebiks
    Poziom 4  

    W biosie nie ma takiej opcji.
    Poradzi貫m sobie za pomoc programu AMIBCP kt鏎y pozwala odkry w biosie ukryte opcje.
    Co prawda u mnie ich nie odkry ale mog貫m za pomoc wspomnianego programu zmieni ustawienia na "legacy bios" pomimo tego 瞠 ta opcja nadal nie wyswietla si w biosie.Potem wgra貫m zmodyfikowany bios i problem rozwi您any.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pom鏬 program AMIBCP. Za pomoc niego ustawi貫m "Use Legacy Bios", wgra貫m Bios i problem rozwi您any.

    0