Witam, postanowiłem pogłębić starą studnię kręgową. Do istniejącej studni została wprowadzona rura PE 50mm na głębokość ok 5,5m od powierzchni gruntu, lustro wody na ok 2m Po prostu studnia abisyńska w studni kopanej. Do rury studziennej 50mm dalej podłączona jest rura PE 32mm i ma ok 23m długości, zanim dojdzie do domu. Pompę i zbiornik przeponowy ustawiłem na strychu (dom nie ma piwnicy a na parterze nie ma miejsca na takie sprzęty). Wysokość od parteru do pompy to ok 3m.
I teraz problem, otóż po całkowitym zalaniu rury aż do studni i włączeniu pompy, ta zasysa wodę, ale tylko do ilości która znajduje się w rurze wodociągowej. Pompa nie potrafi zassać wody z rury studziennej 50mm i po chwili zasysa już tylko powietrze.
Zawór zwrotny jest umieszczony w studni i jest nowy i sprawny.
Studniarz twierdzi, że moja pompa ma za słabą moc 1200W i radził kupić taką o mocy min. 1600W . Jest to jednak spory wydatek i wolałbym się poradzić kogoś kto ma wiedzę w tym temacie.
Dziękuję z góry za pomocne porady
I teraz problem, otóż po całkowitym zalaniu rury aż do studni i włączeniu pompy, ta zasysa wodę, ale tylko do ilości która znajduje się w rurze wodociągowej. Pompa nie potrafi zassać wody z rury studziennej 50mm i po chwili zasysa już tylko powietrze.
Zawór zwrotny jest umieszczony w studni i jest nowy i sprawny.
Studniarz twierdzi, że moja pompa ma za słabą moc 1200W i radził kupić taką o mocy min. 1600W . Jest to jednak spory wydatek i wolałbym się poradzić kogoś kto ma wiedzę w tym temacie.
Dziękuję z góry za pomocne porady