Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IMAX B6 Mini - niski prąd ładowania

damianed 15 Mar 2019 08:19 231 21
  • #1 15 Mar 2019 08:19
    damianed
    Poziom 7  

    Witam, jakiś czas temu kupiłem tą ładowarkę głównie do ładowania ogniw 18650 prądami max 1.5A więc wszystko wydawało mi się ok. Problem zauważyłem ostatnio gdy chciałem naładować akumulator samochodowy 12V 55Ah. Ładowarka pomimo ustawienia prądu ładowania 5.5A daje z siebie max 3.2 w porywach do 3.5A. Testowałem ja na kilku różnych zasilaczach w tym komputerowym oraz zasilając ją również z akumulatora samochodowego. Generalnie wszystko jest ok, napięcie i prąd mierzy dobrze, poza tym że nie daje więcej niż te 3.5A pomimo ustawienia wyższego prądu. Co może być przyczyną?

    0 21
  • #2 15 Mar 2019 08:43
    hindoos
    Poziom 23  

    Zobacz w ustawieniach jaki masz zasilacz zaprogramowany w ustawieniach. Może jest wbity 50W.

    0
  • #3 15 Mar 2019 10:02
    damianed
    Poziom 7  

    Ustawiona jest maksymalna moc, także to nie kwestia ustawień. Nie wiem czy próbować wgrywać na nowo soft czy to raczej sprzętowy problem.[/table]

    0
  • #4 15 Mar 2019 10:17
    hindoos
    Poziom 23  

    A jaką masz internal temperature?

    0
  • #5 15 Mar 2019 11:55
    damianed
    Poziom 7  

    Nie widzę takiej opcji, jest tylko TEMP Cut-Off ustawione na 50 °C i opcja jest OFF.

    0
  • #6 15 Mar 2019 12:02
    hindoos
    Poziom 23  

    W trakcie ładowania którymś z przycisków się przełącza (strzałka w prawo albo start, nie pamiętam)

    0
  • #7 15 Mar 2019 13:59
    Nori2
    Poziom 16  

    damianed napisał:
    Testowałem ja na kilku różnych zasilaczach w tym komputerowym
    A jaką wydajność prądową mają te zasilacze, bo producent wymaga do poprawnej pracy min. 6A przy zasilaniu 11-18V
    damianed napisał:
    oraz zasilając ją również z akumulatora samochodowego
    Akumulator musi być w pełni naładowany (13,8V)

    "It is critically important that you use either a fully charged 13.8V car battery or a high quality AC Adaptor or AC/DC power supply in the range of 11-18V DC output with minimum current rating of 6A to insure reliable performance"

    0
  • #8 15 Mar 2019 14:01
    hindoos
    Poziom 23  

    Jakby wydajność zasilaczy była za niska to by wywaliło błędem i przerwało ładowanie.

    0
  • #9 15 Mar 2019 18:50
    damianed
    Poziom 7  

    Wydajność zasilaczy odpada, komputerowy miał 15A na linii 12V, akumulator z którego próbowałem zasilać ładowarkę również był naładowany. Internal temperature przy ładowaniu prądem ponad 3A nie przekracza 35°C, wentylator działa. Czyli podsumowując: napięcie zmierzone na wejściu 12,05V, temperatura ładowarki 35°C, zadany prąd ładowania 5A a ładowarka daje 3.2A Ładowany akumulator (55Ah) spokojnie "łyknął by" i 6A więc on też nie stanowi ograniczenia.

    0
  • #10 17 Mar 2019 20:42
    Nori2
    Poziom 16  

    Być może niski prąd ładowania jest spowodowany uszkodzoną elektroniką albo oprogramowaniem tego IMAX-a. :(
    Dla świętego spokoju sprawdziłbym jeszcze dwie rzeczy:
    - Czy mały prąd ładowania nie jest spowodowany spadkiem napięcia na słabej jakości kablach (duża oporność połączenia ładowarka- akumulator) ?
    - Napisałeś, że: „Ładowany akumulator (55Ah) spokojnie "łyknął by" i 6A”. Jeśli jednak jest to silnie zasiarczony akumulator to (przynajmniej w pierwszej fazie ładowania) może on nie „łyknąć” tych 6A.
    Sprawdź czy np. po 15 min albo godzinie, prąd ładowania nie wzrasta. Możesz też podłączyć do ładowania ten drugi akumulator (którym zasilałeś wcześniej IMAX-a) i zobaczyć jakie jest ładowanie.

    0
  • #11 17 Mar 2019 21:03
    fajrant06
    Poziom 10  

    Witam. Ja miałem ten sam problem z moim imaxem. Okazał się być uszkodzony ośmionóżkowy mosfet na wyjściu ładowarki.

    0
  • #12 18 Mar 2019 22:56
    damianed
    Poziom 7  

    Przyczyna leży ewidentnie w ładowarce, bo sprawdzałem już naprawdę różne konfigurację, akumulatory itd.

    fajrant06 napisał:
    Witam. Ja miałem ten sam problem z moim imaxem. Okazał się być uszkodzony ośmionóżkowy mosfet na wyjściu ładowarki.


    Pamiętasz może o który dokładnie mosfet chodziło?
    Wrzucam zdjęcia ładowarki:
    IMAX B6 Mini - niski prąd ładowania IMAX B6 Mini - niski prąd ładowania IMAX B6 Mini - niski prąd ładowania

    0
  • #13 19 Mar 2019 09:31
    fajrant06
    Poziom 10  

    Najpierw spróbuj sprawdzić na innym aku samochodowym czy ładowarka tak samo się zachowuje żeby wykluczyć lub potwierdzić uszkodzenie ładowarki, bo jeśli aku ma za dużą rezystancję wewnętrzną to ładowarka samoczynnie zmniejsza prąd. To samo się tyczy kabli do aku. Jak to sprawdzisz (bo to jest ważne) i będzie tak samo ładować to będziemy szukać usterki. Przy okazji sprawdź tranzystor od spodu koło czerwonego wyjścia i koło czarnego wyjścia.

    0
  • #14 19 Mar 2019 19:58
    damianed
    Poziom 7  

    damianed napisał:
    Przyczyna leży ewidentnie w ładowarce, bo sprawdzałem już naprawdę różne konfigurację, akumulatory itd.


    Tranzystory na spodzie są ok.

    0
  • #16 19 Mar 2019 22:46
    damianed
    Poziom 7  

    Chodzi o to że ładowarce może brakować mocy? To też raczej odpada, bo 12V x 3.2A (3.5 daje tylko chwilowo) = 38.4W. Nawet jeśliby liczyć napięciem końcowym czyli 14.4V x 3.2 = 46W więc do 60W jeszcze sporo brakuje. Wcześniej miałem chińskiego klona IMAX B6 i dawał radę ładować akumulatory 12V maksymalnym prądem 6A a ładowarka której dotyczy temat to oryginał SkyRC.

    0
  • #17 19 Mar 2019 23:07
    fajrant06
    Poziom 10  

    Sprawdź nóżki tranzystora co je widać na 2 zdjęciu między czerwonym a czarnym "bananem" bo tak widać jakby trzecia nóżka była odlutowana.

    0
  • #18 20 Mar 2019 06:27
    damianed
    Poziom 7  

    Tylko na zdjęciu tak wygląda, jest normalnie przylutowana

    0
  • #20 20 Mar 2019 09:54
    hindoos
    Poziom 23  

    U mnie spokojnie robiła 55W. Zasilałem zasilaczem 12V 5A w zestawie z Chin. Zasilacz potem siadł (przy dużym obciążeniu napięcie spadało poniżej 10V i imax wywalał błędem) więc zmieniłem na taki od laptopa IBM, bodajże 15 czy 16V, przestawiłem na 60W i też idzie z pełną mocą. Kable z zestawu + krokodylki. Więc moim zdaniem to raczej usterka, chyba że ja mam super sztukę.

    0
  • Pomocny post
    #21 20 Mar 2019 13:54
    fajrant06
    Poziom 10  

    Poczytałem trochę na zagranicznych forach i tam też narzekają że nie ładuje z pełną mocą.
    http://forum.rcdesign.ru/f88/thread409450.html
    Być może taki jest urok tej ładowarki. Klon czy oryginał to praktycznie to samo. Różni się tylko środkiem tzn co klon to inne części są zastosowane. W mojej ładowarce znowu są jeszcze inne części ale schemat elektryczny jest prawie taki sam. Nieważne czy to jest SkyRc, Redox. Mogą się różnić softem. Twoja ładowarka według mnie jest sprawna ale na 100% nie jestem pewien, raczej tak na 98%. Zwłaszcza że ładowarka nie pokazuje żadnego błędu. Klon nie równy klonowi i jedna może lepiej działać a druga gorzej. Ja chyba trafiłem na tą co lepiej działa. Starałem się pomóc ale więcej już nie potrafię. Może ktoś zainteresowany tym tematem coś pomoże. Ja pomogłem tyle ile potrafiłem. Dodaje jeszcze schemat Imaxa B6. Co prawda nie Mini ale one są prawie takie same. Jak pisałem różnią się tylko softem i czasami mikrokontrolerem.

    0
  • #22 20 Mar 2019 22:22
    damianed
    Poziom 7  

    No trudno, dziękuję za pomoc. Szkoda że od razu po zakupie nie sprawdziłem dobrze ładowarki bo bym ją odesłał, od czasu do czasu jednak przydałby mi się większy prąd niż te 3,2A. Niby jest jeszcze na gwarancji, ale przypuszczam że pewnie będą problemy z uznaniem skoro właściwie nie ma pewności czy jest niesprawna. Trochę się zawiodłem, myślałem że skoro kupuję oryginał SkyRC za 150zł to będzie on przynajmniej tak samo dobry jak klon IMAXa za 80zł a tu wyszło na odwrót.

    0