Witajcie moi drodzy.
Dziś przedstawię projekt, który w zasadzie powstał tylko dlatego, że chciałem pierwszy raz wypróbować samodzielne tworzenie płytki w Eagle pod eksport plików Gerber i zlecenie wykonania płytek dwustronnych w fabryce. Zrobiłem go na bazie czegoś, co kiedyś wykonałem z pomocą termotransferu.
Krótko o projekcie
Jest to prosty klon PICKIT2 złożony z ogólnodostępnych elementów. Nie wymaga dodatkowych kości pamięci tak jak oryginał, tranzystory są z serii BC, wartość dławika nie jest krytyczna. Większość powierzchni płytki zajmują gniazda DIP pod różne PICe, tak by można było je programować bez zabaw z płytkami stykowymi. Dodatkowo na pokładzie znajdują się diody LED które można wykorzystać przy testowaniu różnych konstrukcji, jak również piny GND, 3.3V i 5V. Gniazda pod PIC mają również na płytce miejsce pod rezystor 10k na MCLR oraz wyprowadzone niektóre piny, by testowany mikroprocesor mógł 'wstać i zamrugać' jeszcze w programatorze.
Na płytce również znajduje się zworka RST-PU, która pozwala na włączenie/wyłączenie rezystora 10k pull up dla pinu RESET.
Na płytce również jest miejsce na dodatkowy rezystor 10k między RESET Atmegi a RESET z ICSP, ale tam powinna być zworka.
Co można tym programować?
Z pomocą tego narzędzia zaprogramujesz:
- wszystkie te PIC-e i pamięci, które wspiera PICKIT2
- dodatkowe PIC-e, które można dodać z pomocą PICkit2 Devicefile Editor
- nowsze PIC32 z pomocą pic32prog (alternatywa dla softu PICKIT2 na Windowsa, z kolei firmware na programatorze dla niej pozostaje bez zmian)
- również AVRy (PK2AVRISP)
Schemat i PCB
Projekt płytki powstał w Eagle i był robiony z założeniem, że całość jest dwustronna i będzie składać się tylko z elementów przewlekanych, tak by było każdemu łatwo wszystko zlutować. A same płytki zamówiłem z płytkarni, 10 sztuk.
Schemat:
Układ elementów:
Wykonanie
Na przestrzeni miesięcy wykonałem co najmniej dwie sztuki tego programatora, aczkolwiek wielu elementów do płytki nie lutowałem, bo najzwyczajniej nie były mi potrzebne tak jak np. podstawka pod Atmegę. Wrzucam pare zdjęć z konstrukcji i testów:
PCB prosto z fabryki:
PCB i gotowy programator:
W trakcie lutowania:
Gotowy:
A tutaj już w trakcie użycia, wraz z innym moim projektem i płytką stykową:
Zdjęcie przedstawia mój DIY klon PICKIT podłączony jako ICSP do innego projektu (sterowanie przez Ethernet). Dodatkowo płytka "Ethernetowa" tutaj jest podłączona do jednego z LEDów na programatorze (niby to nie dużo, ale one są zawsze dla mnie użyteczne, jak chcę coś szybko przetestować bez zbędnych zabaw ze stykówkami, płytek kabelków itp).
Podstawki
Na płytce znajdują się podstawki pod następujące mikroprocesory:
- PIC12F683
- PIC24FJ16GA002
- dsPIC30F2010
- dsPIC30F4011
- PIC16F676
- PIC18F2550
- PIC18F4550
- PIC16F1459
- PIC16F628
- Atmega8
To oczywiście nie znaczy, że tylko one są wspierane, ponieważ bardzo dużo innych scalaków ma podobny układ wyprowadzeń tak jak te z listy. Dla ułatwienia piny PGD/PGC/RESET od podstawek też są podpisane na płytce.
Podsumowanie
W sumie wykonałem dwa takie programatory, w przypadku jednego użyłem dławika THT a w drugim SMD, oba odbiegające wartością od 680uH ze schematu, ale w obu przypadkach sprawdzają się idealnie. Nie było żadnych problemów z uruchomieniem.
Z obu korzystam aż do tej pory.
Co do dalszego rozwoju projektu, to myślałem jeszcze, by wziąć kod źródłowy 'openproga' ( http://openprog.altervista.org/ )i go dostosować pod mój hardware, ale na razie nie było takiej potrzeby.
Do postu dołączam używany przeze mnie soft, wsad programatora, źródła Eagle, gerbery oraz dodatkowe narzędzia do programowania.
Dodatkowo, jakby co to mam jeszcze trochę płytek pod ten projekt, jakby co to PW.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.