Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

diora ws 504b - nie działa lewy kanał

16 Mar 2019 23:12 711 22
  • Uczeń
    Cześć, dostałem stary wzmacniacz unitra diora ws 504b. Przez pierwsze kilka dni działał dobrze, potem zaczął przerywać lewy kanał, wyłączenie i włączenie przycisku od głośników zazwyczaj rozwiązywało problem. Po jakimś czasie przestałem używać wzmacniacza, potem sprawdziłem kondensatory elektrolityczne, miały dosyć wysokie ESR. Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne, ale lewy kanał nie działa. Zamienianie wejść (normalnie działam na AUX), nic nie daje. Próbowałem na cd, tuner, aux ale w żadnym przypadku nie działa lewy kanał.
    Przy wymianie kondensatorów obok stk4044 pomyliłem się, wlutowałem kondensator na odwrót i wybuchł. Myślę że nie jest to teraz problemem ponieważ nie działa ani "sekcja" A ani B a oba stk na raz raczej by się nie spaliły. Sprawdziłem napięcie na jednym stk, pomiędzy pinem 14 i 12 było 120v (- na 12 i + na 14). Co może być przyczyną problemu ?
    Z góry pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
    Adam
  • TermopastyTermopasty

  • Poziom 43  
    Adam Cisowski napisał:
    wyłączenie i włączenie przycisku od głośników zazwyczaj rozwiązywało problem.

    Sprawdź/wyczyść go, jak nie pomoże sprawdź przekaźniki RY601 i RY602, masz schemat
    https://obrazki.elektroda.pl/1129532600_1302358208.jpg
  • Uczeń
    Sprawdzałem napięcie na przekaźnikach, było ono na poziomie 38v kiedy włączę oba przekaźniki napięcie zaczyna spadać, czy może to być problem z tranzystorami sterującymi przekażnikami ? (T604 T605 T606 T607). Wspomnę jeszcze ze w wzmacniaczu tranzystor T607, to nie bd139 a KT961a.

    Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

    Najciemniej pod latarnią, we wzmacniaczu spalone były dwa bezpieczniki t3·15A (f604 i f605), na razie nie mam takich bezpieczników. Co mogło spowodować ich spalenie ?

    Dodano po 9 [minuty]:

    Jeszcze jedna rzecz, na schemacie są bezpieczniki 3,15A a u mnie są 15A. Czemu ?
  • Pomocny post
    Poziom 1  
  • Uczeń
    Dobrze, na razie nie mam dostępu do omomierza (multimetr mi się zepsuł, napięcie mierzyłem jakimś tanim modułem). Czy gdy będę kupować bezpieczniki, mam kupić takie jakie były(15A) czy takie jakie są w schemacie (3.15A) ? Myślę że wymienienie bezpieczników załatwi problem.
    Jeszcze coś czy zamiast bezpiecznika f301 500mA mogę zastosować 800mA ? Kiedy chciałem go wyjąć jedna metalowa końcówka ssunęła się z drugiej i tyle z bezpiecznika, ale był sprawny i się nie przepalał więc chyba nic się nie stanie.
  • Pomocny post
    Poziom 1  
  • TermopastyTermopasty
  • Uczeń
    Niestety, nie mam miernika. Postaram się jakoś sprawdzić diody prostownicze A potem inne elementy
  • Pomocny post
    Poziom 1  
  • Uczeń
    Znalazłem w szpargałach tester tranzystorów i zasilacz atx. Cewki przekaźnika mają ok. 4000 Omów. Diody w mostku są sprawne.

    Dodano po 41 [minuty]:

    Jutro ok. godz 12-13 napiszę odpowiedź co się stanie gdy kupię nowe bezpieczniki do wzmacniacza i je do niego wsadzę.
  • Poziom 1  
  • Uczeń
    Mam pytanie, chyba będę wymieniał przekaźniki, tak 'profilaktycznie' Ale zanim bym je kupił, dobrym pomysłem było by odcięcie góry obudowy i wyczyszczenie styków ? Przekaźniki które są we wzmacniaczu nie otwierają się od dołu :(.
  • Poziom 1  
  • Uczeń
    Ok. Tak jak mówię przed kupnem nowych można spróbować. Tak jak mówiłem koło 10 będę w domu z nowymi bezpiecznikami i będę pisał co się dzieje.

    Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

    Tak jak myślałem, bezpieczniki w lewym kanale się palą. Zauważyłem że nawet jak "włożę" bezpiecznik f605 a gniazdo na f604 jest puste, to f605 na 3 sekundy przekrztałca się w żarówkę a potem gaśnie (przepalony oczywiście)
  • Poziom 1  
  • Uczeń
    Gdy włoże oba bezpieczniki to się palą. Przyciemniony jest laminat przy tranzystorach przy przekaźnikach oraz leciutko przy tym tranzysztorze albo regulatorze na radiatorze na środku płytki. Pamiętam że te tranzystory dosyć mocno się grzały gdy wzmak był włączony. Tranzystory sa sprawne (na pewno bd średniej mocy, małych bc nie sprawdzałem).

    Dodano po 8 [minuty]:

    diora ws 504b - nie działa lewy kanał diora ws 504b - nie działa lewy kanał diora ws 504b - nie działa lewy kanał



    =======================================

    Sprawdziłem napięcia z transwormatora 90v ac i w drugim "kanale" 91v ac więc chyba dobrze. Mierzone bez obciąrzenia (bezp. wyjęte)
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Odessij sobie cynę z nóżek 12 i 14 układu STK zasilanego z tych bezpieczników 604 i 605 tak aby te nóżki nie stykały się z punktami lutowniczymi i sprawdź czy te bezpieczniki nadal będą się palić
  • Uczeń
    Bezpieczniki się wtedy nie palą. Czyli wychodzi że stk4044 spalone... Tylko że jakim cudem ? Owszem, wybuchł mi kondensator ale to przy tym stk które działa, co to się stanęło ?

    Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

    No to co. Jak odlutowalem stk i nie wywołało bezpieczników to stk jest spalony. A dostanie oryginalnego stk jest trudne, więc chyba naprawa nieopłacalne.
  • Poziom 1  
  • Uczeń
    W tym rzecz że nie urzywam kalafonii, to wszystko jest z starej i nowej cyny.
  • Poziom 1  
  • Uczeń
    Przepraszam że po takim czasie, ale nie zauważyłem co napisałeś. :D

    tabula_rasa napisał:
    Może zrobisz jakąś własną końcówkę mocy z nowszym układem scalonym?


    Miałeś na myśli zaadaptowanie tam innej końcówki mocy ?
    Albo zrobienie własnej na tranzystorach ?
    Proszę, rozwiń trochę wypowiedź.
  • Poziom 1  
  • Poziom 42  
    Można próbować naprawić tego STK. Nie zawsze jest to możliwe ale czasem sie daje zrobić