logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Sharan 1.9 TDI 115km trudno odpala i kanguruje - co wymienić?

adam89320 18 Mar 2019 20:04 3054 9
REKLAMA
  • #1 17851574
    adam89320
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Auto stoi 15-20h. Wsiadam grzeje świece ayto zapali i zgasnie. Następnie muszę go kręcić aby zapalił.... Kręcę bardzo długo aż do wyczerpania akumulatora. Wymieniłem wszystkie filtry, zaworek na filtrze. Sprawdziłem pompowtryski(bdb stan) świece fajki od świec - wszystko jest git. A auto dalej ciężko pali.... Np 3 dni nie było problemu.... A później dalej to samo... Na wolnych obrotach silnik chodzi nie równo. Gdy dojeżdżam do ronda na 1-2 biegu to auto strzela kangury. Co robić??? Jeden mechanik mówi żeby wymienić pompę paliwa. Drugi namawia mnie na uszczelek pod głowica i pompowtryski.
  • REKLAMA
  • #2 17851681
    Prezess110
    Poziom 9  
    W pierszej kolejności sprawdz ciśnienie w cylindrach, jeśli będzie żle to masz przyczynę, w przypadku dobrego ciśnienia, następnym krokiem który ja bym zrobił to oddaj pompę wpryskowa do sprawdzenia.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17851817
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Prezess110 napisał:
    oddaj pompę wpryskowa do sprawdzenia.
    Świetny pomysł. Tylko najpierw znajdź tą pompę "wpryskową". Pompo wtryski do sprawdzenia tylko jak należy.
  • #4 17851837
    Prezess110
    Poziom 9  
    Pompa wtryskowa napędzana jest paskiem rozrządu, patrz od strony rozrządu, to znajdziesz.Dochodzą do niej metalowe przewody paliwowe.

Moderowany przez ociz:

Tam nie ma pompy wtryskowej.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #5 17852279
    Albertomek
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Sharan 115KM, silnik najprawdopodobniej AUY. Nie ma pompy wtryskowej.
  • REKLAMA
  • #6 17852379
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Prezess110 napisał:
    Pompa wtryskowa napędzana jest paskiem rozrządu, patrz od strony rozrządu, to znajdziesz.Dochodzą do niej metalowe przewody paliwowe.

1.9 TDI 105, 115, 130 oraz 150 KM to w grupie VAG silniki na pompowtryskach.
    Nie wprowadzaj w błąd użytkowników.
  • #7 17852385
    Bogus244
    Poziom 6  
    Weź sprawdź pompke w baku ja miałem coś podobnego w passacie b5 pompka spadła
  • REKLAMA
  • #8 17853775
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 506
    Sprawdź ciśnienie jakei daje pompka elektryczna. Możesz mieć zawalony smok w zbiorniku, a miałem przypadek że przekaźnik pompy dawał za małe napięcie.
  • #9 17853877
    jasq33
    Poziom 15  
    Ocena: 111
    Wczesniej zanim zaczeły się problemy było coś robione przy aucie? Jak zgaśnie sprawdź cz w filtrze jest paliwo. Kolega miał podobnie tylko w diesslu, padła mu pompa w zbiorniku, po wymianie auto robiło podobnie jak u ciebie. Zareklamował pompę, dalej to samo, wymienił sterownik, bo mechanior stwierdził że walnięty, dalej to samo. Coś tam jeszcze powymieniał i nic. Przyszedl do mnie, nie znam się na mechanice ale mam, sam nie wiem dlaczego🤔, takie jakies szczęscie w diagnozach wizualnycch. Okazało się że przy pierwszej wymianie pompy szpec zamienił przewody , zasilaniaee zamienił z powrotem. Ale jeszcze mozesz mieć pęknięty gdzies przewód zasilający

Dodano po 4 [minuty]:

Nie ładuj się odrazu w kosztowne naprawy. Pierwej posprawdzaj co możesz sam.
  • #10 18191450
    adam89320
    Poziom 10  
    Rozwiązałem problem. Zestaw naprawczy pompowtryskow i reszty. Gumki były sparczale i lapaly powietrze. Im dłużej stał tym gorzej. Teraz pali od strzała..... Może stać dwa dni może stać tydzień. Podchodzi się i pali na dotyk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Sharan 1.9 TDI 115 KM, który ma trudności z uruchomieniem po dłuższym postoju oraz objawy "kangurzenia" podczas jazdy. Wymieniono wszystkie filtry, sprawdzono pompowtryski i świece, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ciśnienia w cylindrach, pompy paliwa oraz elektrycznej pompki w zbiorniku. Ostatecznie, autor rozwiązania problemu wymienił zestaw naprawczy pompowtrysków, co poprawiło sytuację, a auto zaczęło palić bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA