czesterw wrote:Dziękuj Ci bardzo za podzielenie się ze mną Twoimi doświadczeniami i proszę o jeszcze, za co z góry dziękuję. Czy z licznika dwukierunkowego wychodzą dwa przewody, osobno na instalację domową i osobny na fotowoltaikę. Czy jest to jeden 5 żyłowy przewód do którego można dołączyć przed domową skrzynka bezpiecznikow przewód fotowoltaiki zabezpieczony odpowiednim wyłącznikiem. Czy na Twoją sieć może popatrzyc w internecie jako tz. gość. Tak jak na przekaznym mi linku solaredga. Mogę tam wybrać dowolny kraj, dowolnego użytkownika tylko nie sprawdzałem, czy tam jesteś jako krissgut, czy jako inny użytkownik. Czy możesz mi napisać w jakim rejonie Polski masz swoją instalację. Ja jestem z Olsztyna. W internecie podana jest moc oglądanej instalacji, ale nie ma miejsca i dlatego nie mogę określić jak ona ma się do Olsztyna. Wyglądam przez okno, u mnie słońce w pełni, a u faceta ledwo 50 W na instancji 5 KWp.
Z licznika 5 przewodów ale falownik nie podpinasz bezpośrednio pod licznik tylko pod główne zabezpieczenie w skrzynce w domu - przynajmniej ja tak mam. Czyli jeśli braknie prądu chociaż jednej fazy to falownik 3fazowy nie działa ale jeśli odetniesz zasilanie od sieci i podasz prąd np z małego agregatu to w piękny dzień mimo braku prądu z sieci Ty masz swój prąd.
Ja jestem z okolic Krakowa więc trochę druga strona Polski. Dzisiaj u mnie słaba pogoda była tylko 14 kWh wyprodukowałem ale wczoraj było 51 kWh.
Co do podglądu to jako gość szukasz po nazwie czy po identyfikatorze?
Widzę że masz obawy przed zakupem - ja też miałem ale teraz jestem zadowolony. Zasada jest taka że jeśli masz kilka połaci dachowych lub zacienienia to bież Solaredge jeśli masz na jednej połaci to bież cokolwiek innego bo szkoda przepłacać za optymalizatory.