Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Fotowoltaika, ile paneli na jednym łańcuchu

czesterw 18 Mar 2019 21:00 37758 36
Buderus
    czesterw
    Level 9  
    Mam problem z osiągnięciem odpowiedniej mocy układu fotowoltaiki.
    Dlatego muszę umieścić panele na dwóch polaciach dachu spadzistego
    pokrytego dachówką ceramiczną. Na jednej połaci umieszczę 18 paneli,
    a na drugiej tylko pięć. Czy taki układ może pracować z jakimś falownikiem?
    Ponieważ z doświadczenia wiem, że wielu tz. handlowców usiłuje sprzedać swój produkt
    moje zaufanie do nich jest ograniczone. Proszę o pomoc niezależnych specjalistów.
    Z góry dziękuję. Czesław
  • Buderus
    lodzik1990
    Level 19  
    Potrzebujesz falownika z dwoma punktami mierzenia mocy.
    Przed południem maksymalną moc osiąga pięć paneli, zaś po południu falownik przełącza się na drugi łańcuch 18 paneli.
    Nie pamiętam jakie jest minimalne napięcia dla falownika żeby mógł się uruchomić.
    Wojtek_375

Level 2  
    Nie bój się doradców technicznych - po to są. Dowolny projektant, nawet działający na Twoje zlecenie, zrobi dokładnie to samo - odezwie się do doradców technicznych z prośbą o pomoc w doborze urządzeń.
    lodzik1990 wrote:
    Potrzebujesz falownika z dwoma punktami mierzenia mocy.
    Przed południem maksymalną moc osiąga pięć paneli, zaś po południu falownik przełącza się na drugi łańcuch 18 paneli.
    Nie pamiętam jakie jest minimalne napięcia dla falownika żeby mógł się uruchomić.

Minimalne napięcia dla falownika żeby mógł się uruchomić jest zależne od konkretnego modelu. Algorytm doboru falownika przedstawiłbym się następująco:
    1. wybór modelu paneli PV - określenie ich mocy, napięcie obwodu otwartego i prądu obwodu zamkniętego (dla warunków STC i NOCT).
    2. określenie maksymalnej mocy instalacji PV - najprościej Ppv = n x Pmax
    3. określenie czy falownik ma pracować na instalację 1- czy 3-fazową.
    4. określenie maksymalnego napięcia stringu i jego prądu (dla przypomnienia: panele połączone szeregowo - napięcia obwodu otwartego się sumują, prąd równy prądowi pojedynczego panela). W Twoim przypadku odpowiednio
    napięcia DC: String 1 - Voc1 = 5x Voc; String 2- Voc2=18x Voc (ewentualnie Woc2=9x Voc jeśli połączysz równolegle dwa łańcuchy po 9 paneli).
    prądy DC: String 1 - Isc1=Isc; String 2 - Isc2=Isc (ewentualnie Isc2= 2x Isc jeśli połączysz równolegle dwa łańcuchy po 9 paneli). Warto jednak stosować dłuższe łańcuchy, bo nawet przy mniejszym nasłonecznieniu wytworzą większe napięcie.
    5. wstępny dobór falownika na podstawie mocy i napięcia AC i ilości trackerów MPP
    6. sprawdzenie napięć i prądów strony DC. Jeśli mieszczą się w widełkach określonych przez producenta to OK. Przy czym warto zadbać, żeby dolna wartość napięcia DC falownika była odpowiednio niska, żeby falowniki pracowały nawet w warunkach słabszego nasłonecznienia
    7. rekonfiguracja układu jeśli coś jest nie spełnia warunków granicznych (np. zbyt niskie/wysokie napięcie DC pojedynczego łańcucha)

Trudno mówić o konkretnych rozwiązaniach nie znając dokładnej sytuacji i położenia/ukierunkowania Twojej instalacji, ale przedstawię powyższe na przykładzie pierwszych z brzegu urządzeń.
    panel PV: Sharp 256 Wp / Mono: NQR256A
    falownik: DELTA RPI H5A Flex 1ph (5kVA, 2MPP, DC IN: Vdc=30...600V, Idc=11A/MPP)

Twoja konfiguracja wyglądałaby następująco:
    MPP1= String1: Voc1max = 5x 32,5V=162,5V; Isc1max=9,95A; P1max=1280W
    MPP2=String2: Voc2max = 18x 32,5V=585,0V; Isc1max=9,95A; P2max=4608W
    Przekroczona została moc wejściowa drugiego wejścia DC, tzn. że falownik może nie w pełni wykorzystywać potencjał paneli (oczywiście w odpowiednio dobrych parametrach nasłonecznienia, ale dla warunków NOCT moc nie jest przekroczona).

Taka konfiguracja zadziała tylko pod warunkiem, że oba łańcuchy będą produkować energię jednocześnie (czyli np. połacie są ustawione w taki sposób, że obie są jednocześnie oświetlone). Falowniki mają taki parametr jak dopuszczalna asymetria wejść w tym wypadku jest to stosunek 4%/96%.
    W przeciwnym wypadku rozważ użycie dwóch falowników - jeden do łańcucha złożonego z 5 paneli (wejścia DC połączone równolegle). Drugi do podłączenia łańcucha 18 paneli (wejścia DC połączone równolegle).

W przypadku innych paneli i falowników optymalna konfiguracja może być inna.
    krissgut
    Level 10  
    czesterw wrote:
    Mam problem z osiągnięciem odpowiedniej mocy układu fotowoltaiki.
    Dlatego muszę umieścić panele na dwóch polaciach dachu spadzistego
    pokrytego dachówką ceramiczną. Na jednej połaci umieszczę 18 paneli,
    a na drugiej tylko pięć. Czy taki układ może pracować z jakimś falownikiem?
    Ponieważ z doświadczenia wiem, że wielu tz. handlowców usiłuje sprzedać swój produkt
    moje zaufanie do nich jest ograniczone. Proszę o pomoc niezależnych specjalistów.
    Z góry dziękuję. Czesław

Bez problemu z tym radzi sobie Solar Edge - wiem bo mam:)
  • Buderus
    ACCel
    Level 22  
    Jeżeli macie problem z asymetrią mocy dwóch wejść MPPT, to możecie spróbować zrobić konfigurację 13 paneli do jednego wejścia, a do drugiego dwa stringi po 5 paneli równolegle.
    Zazwyczaj panele w konfiguracji wschód-zachód mogą pracować równolegle bez dwóch MPPT. Wynika to z tego, że dla większości paneli napięcie przy różnych poziomach nasłonecznienia w punkcie maksymalnej mocy jest takie samo.

Wystarczy sprawdzić w karcie katalogowej.
    Anonymous
    Anonymous  
    Leon444
    Level 26  
    Poszukaj inwertera z dwoma MPPT, nie słuchaj bzdur o diodach, przy inwerterach to nie działa dobrze i siądzie produkcja na wszystkich panelach bo inwerter będzie głupiał.
    Większość markowych inwerterów ma MPPT nie "symetryczne" czyli możesz podłączyć np 13 paneli pod pierwszy string a pozostałe np 6sztuk pod drugi string i wszystko będzie śmigać jak należy :)
    Anonymous
    Anonymous  
    czesterw
    Level 9  
    Pano
    Panowie. Wszystko to ładnie wyłożyliscie, ale konkretnie, czy propozycja mojego potencjalnego wykonawcy będzie działać. Proponuje on falownik Solar Edge SE5K, 23 moduły polikrystaliczne Q. CELLS 285W, 23 optymizery P300. Chce to umieścić na jednym łańcuchu. 18 paneli ma być na połaci S/W, 5 na polaći S/E. I tyle jego propozycji. Czy dwa stryngi poprawiły by wydajność systemu. Wszystkim Kolegom serdecznie dziękuję i proszę o jeszcze
    parę uwag. Czesław
    Anonymous
    Anonymous  
    3301
    Level 33  
    czesterw wrote:
    Pano
    Panowie. Wszystko to ładnie wyłożyliscie, ale konkretnie, czy propozycja mojego potencjalnego wykonawcy będzie działać. Proponuje on falownik Solar Edge SE5K, 23 moduły polikrystaliczne Q. CELLS 285W, 23 optymizery P300. Chce to umieścić na jednym łańcuchu. 18 paneli ma być na połaci S/W, 5 na polaći S/E. I tyle jego propozycji. Czy dwa stryngi poprawiły by wydajność systemu. Wszystkim Kolegom serdecznie dziękuję i proszę o jeszcze
    parę uwag. Czesław

Przy takiej konfiguracji raczej nie znajdziesz falownika z dwoma MPP, nap. 23 paneli to ponad 900V, 18 toponad 700 a 5 to ok 200, trzeba by szukac z trzema MPP z najniższym nap. startu.
    Łączenie równoległe paneli zwłaszcza ułożonych na różnych połaciach i z separacją diodami też wydajności dobrej nie zrobią, MPP nie zadziała jak powinien.

Moim zdaniem ten Solar Edge też te parametry ma trochę za niskie nap. 900V a prąd 8,5A a Isc paneli to 9,46A ale tu dopytaj, jak wykonawca to tłumaczy, może tyle to nigdy nie osiągnie ale dobiera się by Isc nie przekraczało max prądu falownika
    Leon444
    Level 26  
    Uważam ze lepszym rozwiązaniem będzie inwerter z dwoma MPPT niezależnymi.
    Jeśli chodzi o rozwiązania Izraelczyków i Solar Edge to trudno mi się wypowiadać, bo nie miałem tego w rękach, zasada jest taka że inwerter jest bez MPPT i musi mieć optimaizery aby działał, na pewno jest to droższe a czy wartę swoich pieniędzy, musiał by się wypowiedzieć ktoś kto to stosuje u siebie.
    Na pewno inwerter z dwoma stringami MPPT załatwił by sprawę np SMA lub Fornius, tylko sprawdź napięcia startu MPPT dla danego modelu np ja w SMA mam od 125V na dany string.
    krissgut
    Level 10  
    czesterw wrote:
    Pano
    parę uwag. Czesław

Uwierz mi że nic lepszego na rynku nie ma jak Solaredge. Nie słuchaj ludzi że optimalizery są złe - właśnie dlatego że one są to przewaga tego systemu. Możesz nawet podłączyć w string panele o różnej mocy np za dwa lata dolożysz panele 360 W i wymienisz tylko optymalizer na większy ( 200 zł). To co mogę ci doradzić to weź większy falownik np 6,6 kW - różnica w cenie prawie rzadna bo jesli będziesz miał na dwóch stronach panele to one nigdy na raz nie będą pracowały z pełną mocą na 100%. Bo część bedzie miała 100% w południe a druga część o wschodzie czy zachodzie. Wszystkie panele masz w jednym stringu i każdy panel jest traktowany przez falownik niezależnie.
    Mam system 10 kW na falowniku 12.5 kW -31 paneli w jednym stringu porozrzucane na 2 strony Wschód i zachód i system śmiga że aż miło.
    Dodatkowo masz podgląd na każdy panel w aplikacji i widzisz produkcję każdego panelu osobno i potencjalne usterki też. Jeśli tak się zdarzy od razu wiesz który panel nawalił i go wymieniasz a nie szukasz w stringu jak przy innych falownikach.
    prose
    Level 35  
    krissgut wrote:
    Uwierz mi że nic lepszego na rynku nie ma jak Solaredge.

Oj kolego to się grubo mylisz chwalisz swoje bo już masz ale z mojego doświadczenia to najgorszy falownik jaki może być,a czekam jak optymalizery zaczną padać. I jeszcze jedno ma mniejszą sprawność niż Fronius,SMA.

Dodano po 8 [minuty]:

W dodatku podwójna ilość złącz co świadczy o większej awaryjności.
  • Helpful post
    krissgut
    Level 10  
    prose wrote:
    krissgut wrote:

Oj kolego to się grubo mylisz chwalisz swoje bo już masz ale z mojego doświadczenia to najgorszy falownik jaki może być,a czekam jak optymalizery zaczną padać. I jeszcze jedno ma mniejszą sprawność niż Fronius,SMA.

Dodano po 8 [minuty]:

Mam 25 lat pisemnej gwarancji na optimalizery i 12 lat na falownik - fronius ma 7 lat- sam sobie odpowiedz co do jakości sprzętu
    Leon444
    Level 26  
    krissgut wrote:
    prose wrote:
    krissgut wrote:

Dodano po 8 [minuty]:

Mam 25 lat pisemnej gwarancji na optimalizery i 12 lat na falownik - fronius ma 7 lat- sam sobie odpowiedz co do jakości sprzętu

To akurat żaden argument, wszystkie Chińskie inwertery teraz mają „25lat” gwarancji, po 5latach firma zniknie i szukaj wiatru w polu...
    Tez nie jestem przekonamy do solaredge, przewaliłem 10ki inwerterów i niestety po za SMA i powiedzmy Froniusem żaden nie jest zbudowałny „na lata”, chodzi mi o elektronikę i podezespoly bazowe użyte do produkcji.
    prose
    Level 35  
    krissgut wrote:
    Mam 25 lat pisemnej gwarancji na optimalizery i 12 lat na falownik

I dlatego uważasz że jest najlepszy? Kolega wyżej napisał jak jest rzeczywiście.
    czesterw
    Level 9  
    Czy ilość paneli w łańcuchu nie zależy od napięcia wejściowego falownika.
    Z karty panelu wynika,że ma 31,99 V na wyjściu.23 panele połączone w szereg dają napięcie dużo wyższe niż może przyjąć falownik.23 x 31,99 = 735.77 V a Solaredge może przyjąć chyba do 700 V
    Nie jestem elektronikiem i nie bardzo wiem ,rozumiem wypowiedź powyżej jaką napisał Wojtek_375 Dziękuję za dotychczasowe wpisy .Rozważę mocniejszy falownik. Czesław

Dodano po 30 [minuty]:

Czy istnieje możliwość sprawdzenia zainstalowanego całego układu fotowoltaiki
    przed zainstalowaniem licznika energii z zakładu energetycznego?
    Np przy pomocy odpowiedniego miernika lub podłączonego odbiornika 3 fazowego.
    Czy takie sprawdzenie jest możliwe dopiero po zainstalowanego przez OZE odpowiedniego licznika?
    FankyKoval
    Level 14  
    Możesz włączyć na nie wymienionym liczniku i sprawdzić czy rośnie zużycie. Nawet jeżeli będzie rosło to przez ten czas nie zbankrutujesz a system wstępnie sprawdzisz. Osobiście poszedł bym w dwa inwertery w twoim przypadku.
    czesterw
    Level 9  
    Mam wejście na stronę Solar Edge https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/home/public?locale=pl_PL jako tzw. gość. Widać jak pracuje konkretna instalacja. krissgut jako użytkownik ma możliwość (popraw jak się mylę) obserwowania każdego panelu osobno. Mam możliwość wybrania każdego kraju i obserwacji zainstalowanych tam instalacji. Prawdopodobnie jako użytkownik będę miał możliwość dokładniejszej analizy swej instalacji. krissgut, proszę opisz dokładniej jak to działa. Zdecydowałem się na jeden string 23 panele I falownik SE5K.
    Nigdy się nie zdarzy by moje falowniki jednocześnie dały więcej jak 6,55 kWp a ten falownik może przyjąć max. 6,75 kWp.

Dodano po 3 minuty:
    Optymalizatory P 300 zwiększają moc każdego panelu do 20%.
    Pozdrawiam Czesław
    3301
    Level 33  
    Mocowo to najmniejszy problem, bardziej poważniejszy to napięcie obwodu otwartego i prąd Isc które to w/g wyliczeń przekraczają dopuszczalne parametry falownika
    Optymizety nic Ci nie zwiększą co najwyżej ograniczą straty łańcucha w przypadku zacienienia jednego czy kilku paneli
    czesterw
    Level 9  
    Te 20% zwiększenia mocy panelu podaję z charakterystyki
    "solaredge Optymizer Mocy" producenta umieszczonej na stronie Hurtowni Solaredga. Komuś trzeba ufać. Tak samo z charakterystyki falownik wynika, że w jednym łańcuchu można umieścić 16 do 50 paneli. Chyba to umieszczają odpowiedzialnie.
    krissgut
    Level 10  
    czesterw wrote:
    Mam wejście na stronę Solar Edge https//monitoring.com/solaredge-web..... jako tzw. gość. Widać jak pracuje konkretna instalacja. krissgut jako użytkownik ma możliwość (popraw jak się mylę) obserwowania każdego panelu osobno. Mam możliwość wybrania każdego kraju i obserwacji zainstalowanych tam instalacji. Prawdopodobnie jako użytkownik będę miał możliwość dokładniejszej analizy swej instalacji. krissgut, proszę opisz dokładniej jak to działa. Zdecydowałem się na jeden string 23 panele I falownik SE5K.
    Nigdy się nie zdarzy by moje falowniki jednocześnie dały więcej jak 6,55 kWp a ten falownik może przyjąć max. 6,75 kWp.

Dodano po 3 minuty:

Pozdrawiam Czesław

Jest tak że widzisz produkcję każdego panelu indywidualnie - ja mam 31 panel na dwóch połaciach dachu i widzę 31 paneli i produkcję każdego z nich. Np. jeden ma produkcję 0.25 kWh na jednym dachu południowym a w tym samym czasie inny na wschodnim ma 0.15 kWh. Lub w godzinach porannych jest dokładnie odwrotnie
    krissgut
    Level 10  
    krissgut wrote:
    czesterw wrote:
    Mam wejście na stronę Solar Edge https//monitoring.com/solaredge-web..... jako tzw. gość. Widać jak pracuje konkretna instalacja. krissgut jako użytkownik ma możliwość (popraw jak się mylę) obserwowania każdego panelu osobno. Mam możliwość wybrania każdego kraju i obserwacji zainstalowanych tam instalacji. Prawdopodobnie jako użytkownik będę miał możliwość dokładniejszej analizy swej instalacji. krissgut, proszę opisz dokładniej jak to działa. Zdecydowałem się na jeden string 23 panele I falownik SE5K.

Dodano po 3 minuty:
    Pozdrawiam Czesław

Złącznik pokazuj dzisiejszą produkcję - jak widać są dwa dachy południe i wschód - na południe 15 paneli na wschód 16 to zielone to falownik - każdy panel pokazuje produkcję łączną z dzisiaj. Chyba nic nie trzeba więcej tłumaczyć.
    Jest tak że widzisz produkcję każdego panelu indywidualnie - ja mam 31 panel na dwóch połaciach dachu i widzę 31 paneli i produkcję każdego z nich. Np. jeden ma produkcję 0.25 kWh na jednym dachu południowym a w tym samym czasie inny na wschodnim ma 0.15 kWh. Lub w godzinach porannych jest dokładnie odwrotnie
    czesterw
    Level 9  
    krissgut, widzę jak to wygląda i sądzę, że możesz zobaczyć jeszcze więcej. Napisz jak te 31 paneli jest połączona i jaki jest falownik. Bo to jest bardzo istotne. Te rozważania teoretyków, którzy radzą, a niechce im się zajrzeć na stronę producentów są w niewiele warte. A ja ryzykuje duże pieniądze. Wykonawca miga się jak może, chciałby wszystko załatwić na gębę, ja chciałbym mieć jego gwarancję na piśmie. Rozważam bardzo poważnie wycofanie się z umówy, bo czas szybko mija. Czesław
    krissgut
    Level 10  
    czesterw wrote:
    krissgut, widzę jak to wygląda i sądzę, że możesz zobaczyć jeszcze więcej. Napisz jak te 31 paneli jest połączona i jaki jest falownik. Bo to jest bardzo istotne. Te rozważania teoretyków, którzy radzą, a niechce im się zajrzeć na stronę producentów są w niewiele warte. A ja ryzykuje duże pieniądze. Wykonawca miga się jak może, chciałby wszystko załatwić na gębę, ja chciałbym mieć jego gwarancję na piśmie. Rozważam bardzo poważnie wycofanie się z umówy, bo czas szybko mija. Czesław

Połączone są w jednym stringu chociaż sam falownik mój ma dwa stringi ja mam 12.5 kW falownik a paneli jest 10 kW każdy ma 320 W.
    Oczywiście po wejściu na dany panel widzę każdego z nich napięcie, natężenie i moc w danej chwili i jeszcze parę innych rzeczy. Sama aplikacja daje sporo możliwości statystycznych. Można też podlączyć licznik zużycia bierzącego prądu wtedy apka sie rozbudowuje poważnie ale ja nie mam tego licznika bo mam aplikacje zużycia z Tauronu która mi wystarcza i jest za free.

Dodano po 9 [minuty]:

krissgut wrote:
    czesterw wrote:

Połączone są w jednym stringu chociaż sam falownik mój ma dwa stringi ja mam 12.5 kW falownik a paneli jest 10 kW każdy ma 320 W.
    Oczywiście po wejściu na dany panel widzę każdego z nich napięcie, natężenie i moc w danej chwili i jeszcze parę innych rzeczy. Sama aplikacja daje sporo możliwości statystycznych. Można też podlączyć licznik zużycia bierzącego prądu wtedy apka sie rozbudowuje poważnie ale ja nie mam tego licznika bo mam aplikacje zużycia z Tauronu która mi wystarcza i jest za free.

Optymalizery mam 370 W
    czesterw
    Level 9  
    krissgut. Napisz mi czy kiedyś miałeś wytworzone 10kW jednocześnie. Uzyskać z 32 paneli, które teoretycznie mają w sumie 10 KWp, z których część jest skierowana na wschód, a druga na południe nie jest możliwe. Chyba, że wszystkie są skierowane na południe i to przy 100%- towej sprawności i idealnych warunkach. W tej sytuacji po co Ci falownik 12,5 KWp. Jak gdzieś wyczytałem, falownik najlepiej pracuje mając niższą moc niż wynika to z sumy paneli. Chyba, że masz w planie rozbudowę sieci, albo moje założenia są błędne. Kto na ten temat, mając doświadczenie może coś dodać. To nie dotyczy tylko Twojego typu falownika.Czy zauważyłeś też, czy to co podają karty katalogowe optymalizatorów się sprawdza? Mają rzekomo zwiększać moc panela do 20 %..
    Powyżej Fankykoval twierdzi, że można podłączyć na chwilę zamontowana fotowoltaikę do sieci przez stary, jeszcze nie wymieniony licznik. Czy to bezpieczne, czy nic się nie skopci? Jeżeli tak, to zanim przyjadą fachowcy z nowym licznikiem w dzień, w dobrych warunkach można byłoby jechać na swojej energii. No ale to chyba byłoby przestępstwo. Na pewno nie będę próbował. Lepiej poczekać te 30 dni i jechać na legalu.
    Ps. piszę na chińskim tablecie i czasami mnie nie wstawia ogonkow przy polskich literach, opcja PISOWNIA systemu tego nie koryguje. Przepraszam. Pozdrawiam Czesław
    krissgut
    Level 10  
    czesterw wrote:
    krissgut. Napisz mi czy kiedyś miałeś wytworzone 10kW jednocześnie. Uzyskać z 32 paneli, które teoretycznie mają w sumie 10 KWp, z których część jest skierowana na wschód, a druga na południe nie jest możliwe. Chyba, że wszystkie są skierowane na południe i to przy 100%- towej sprawności i idealnych warunkach. W tej sytuacji po co Ci falownik 12,5 KWp. Jak gdzieś wyczytałem, falownik najlepiej pracuje mając niższą moc niż wynika to z sumy paneli. Chyba, że masz w planie rozbudowę sieci, albo moje założenia są błędne. Kto na ten temat, mając doświadczenie może coś dodać. To nie dotyczy tylko Twojego typu falownika.Czy zauważyłeś też, czy to co podają karty katalogowe optymalizatorów się sprawdza? Mają rzekomo zwiększać moc panela do 20 %..
    Powyżej Fankykoval twierdzi, że można podłączyć na chwilę zamontowana fotowoltaikę do sieci przez stary, jeszcze nie wymieniony licznik. Czy to bezpieczne, czy nic się nie skopci? Jeżeli tak, to zanim przyjadą fachowcy z nowym licznikiem w dzień, w dobrych warunkach można byłoby jechać na swojej energii. No ale to chyba byłoby przestępstwo. Na pewno nie będę próbował. Lepiej poczekać te 30 dni i jechać na legalu.
    Ps. piszę na chińskim tablecie i czasami mnie nie wstawia ogonkow przy polskich literach, opcja PISOWNIA systemu tego nie koryguje. Przepraszam. Pozdrawiam Czesław

Instalacje mam od połowy marca wiec silą rzeczy jeszcze nie było optymalnych warunków żeby osiagnąć 10 kW - najwięcej do tej pory miałem 8,2 kW ale to dopiero marzec więc słońce jest nie pod optymalnym kontem. Rzeczywiście orientacja wschód poludnie nigdy nie uzyska chwilowej mocy większej niż orientacja południe. Jednak istotna dla nas jest produkcja całego dnia a nie osiągi chwilowe. Sumarycznie produkcja na południe i wschód oraz tylko na południe da podobną wartość kWh.U mnie w załączniku to dobrze widać - na wschód watrości są mniejsze niż na południe ale wszystko zależy od czasu ekspozycji danej połaci na czyste Słońce. Jak jest zachmurzone niebo po południu to wschód da więcej kWh jeśli akurat rano słońce świeci mocno.
    Ja mam 12,5 bo będę zwiększał moc w niedługim czasie.
    Jeśli chodzi o podłączenie do jednokierunkowego licznika to nic ci się nie skopci . Wszystko idzie normalnie tylko że za wszystko co ty wyprodukujesz musisz i tak zapłacić. Ale technicznie wszystko działa normalnie. U mnie po podłączeniu systemu przez dwie godziny wszystko chodziło na starym liczniku bo optymalizery musiały się wczytać do falownika - potem była próba czy wszystko działa. Instalator uprzedził mnie że za moja produkcję jednak muszę zapłacić. - Wyłączyliśmy falownik na tydzień. Po tygodniu jak zainstalowaliśmy licznik dwukierunkowy to wszystko jest OK i produkujemy AC.
    czesterw
    Level 9  
    Dziękuj Ci bardzo za podzielenie się ze mną Twoimi doświadczeniami i proszę o jeszcze, za co z góry dziękuję. Czy z licznika dwukierunkowego wychodzą dwa przewody, osobno na instalację domową i osobny na fotowoltaikę. Czy jest to jeden 5 żyłowy przewód do którego można dołączyć przed domową skrzynka bezpiecznikow przewód fotowoltaiki zabezpieczony odpowiednim wyłącznikiem. Czy na Twoją sieć może popatrzyc w internecie jako tz. gość. Tak jak na przekaznym mi linku solaredga. Mogę tam wybrać dowolny kraj, dowolnego użytkownika tylko nie sprawdzałem, czy tam jesteś jako krissgut, czy jako inny użytkownik. Czy możesz mi napisać w jakim rejonie Polski masz swoją instalację. Ja jestem z Olsztyna. W internecie podana jest moc oglądanej instalacji, ale nie ma miejsca i dlatego nie mogę określić jak ona ma się do Olsztyna. Wyglądam przez okno, u mnie słońce w pełni, a u faceta ledwo 50 W na instancji 5 KWp.
    sethir
    Level 12  
    Jest jakiś sens stosowania SE + optymalizatory w instalacji na gruncie bez możliwych zacienień poza cieniem z przesuwających się chmur ? Mi tylko do głowy przychodzi: możliwość monitorowania poszczególnych paneli + sprowadzenie do wartości bezpiecznej napięcia przy pracach serwisowych.

Zresztą jak widzę jeśli nie ma się konta instalatora w https://www.monitoring.solaredge.com to nie posiada się dostępu do wielu funkcjonalności np. alertów o nieprawidłowej pracy instalacji, danych analitycznych.