Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampka / tablica z napisem LED

a_noob 19 Mar 2019 18:55 5172 14
  • Lampka / tablica z napisem LED
    Witam serdecznie, dziś chciałbym wam przedstawić prostą i efektowną konstrukcję lampki LED z napisem na wzór popularnych i irytujących większość osób (dlatego działają) reklam. Pudło powstało jako prezent urodzinowy dla czterolatka.

Boki obudowy wykonane zostały ze sklejki brzozowej 8 mm, w przedniej części doklejony został pasek akrylu, z którego został zrobiony również panel z zamontowanymi diodami. Efekt wpuszczonego frontu z widocznym przekrojem laminatu sklejkowo akrylowego jak dla mnie jest świetny. Tył zamknąłem kolejnym kawałkiem sklejki, tym razem grubości 4 mm.

Kolej na część elektroniczną. Źródłem światła są zimne białe diody LED 3 mm z płaską soczewką i jedna dioda pomarańczowa 5 mm typu "rocket". LED'y wetknięte zostały w otwory wywiercone w arkuszu pleksy, zaś obwód łączący je to chamski pająk powstały po wygięciu ich wyprowadzeń. Długość soczewek diod zgrywa się idealnie z grubością płyty akrylu, którą posiadałem, dzięki temu front jest płaski, no prawie płaski, wystaje jedna diodka w rogu.

Lampka / tablica z napisem LED Lampka / tablica z napisem LED Lampka / tablica z napisem LED Lampka / tablica z napisem LED Lampka / tablica z napisem LED Lampka / tablica z napisem LED

Timelapse zlutowania napisu:

Dla osób chcących wykonać coś w ten sposób, polecam dobrać wiertło idealnie pod dane diody, powinny one wchodzić w otwór z lekkim oporem. Jeżeli otwory będą za ciasne, wtykanie większej ilości jest katorgą i w najlepszym przypadku wygnie nam się płyta, w najgorszym pęknie... Jeżeli zaś otwory będą luźne, wykonanie instalacji w taki sposób jest jeszcze większą katorgą! Podczas zaginania wyprowadzeń wszystko się rusza, zaczepia o palce i wypada, to samo podczas lutowania.

Drugą sprawą, na którą warto zwrócić uwagę, jest prąd płynący przez diody. Normalnie, w celach oświetleniowych/reklamowych prąd na tego typu LED'ach ustawiany jest w zakresie 10 do 20 mA, jednak w naszym przypadku, gdy chcemy obrysować niewielkie znaki i diody muszą być blisko siebie, przy takim prądzie zostaniemy zwyczajnie oślepieni. Bezpiecznie będzie dobrać rezystory ograniczające, aby prąd płynący przez pojedynczą diodę miał wartość poniżej 3 mA, najlepiej dobrać to "na oko" i miernik nawet będzie zbędny.
    Jeżeli ktoś będzie chciał zastosować sterownik z regulacją jasności, lepiej jest w trakcie instalacji zostawić troszkę wyższy prąd, a jasność zawsze możemy ograniczyć w programie (jak ja to zrobiłem).

Proces powstawania i jego efekt uwieczniony został na poniższym filmie:

Sterownik wykonany przeze mnie do tej lampki jest jak armata na muchę... wystarczy, że napiszę: ATmega168 :P ale cóż począć, płytkę miałem taką nie inna, mikrokontroler do niej również taki miałem, a pracę wykonywałem w pośpiechu, stąd też tak marne wykorzystanie dostępnych zasobów. Schemat sterownika razem z zasilaniem i instalacją zrobiłem specjalnie do tego artykułu, wzoru płytki nie zamieszczam, gdyż projektowana była z myślą o innych zastosowaniach i podłączenie jest bardzo takie sobie, dodatkowo jest na niej spory błąd. Program pisany w Bascomie, mogę udostępnić, jeżeli będzie potrzeba, ale jest lichy z powodu wyżej wspomnianego braku czasu i nie ma czym się chwalić. Lampka pracować może w trybie ustawienia jasności za pomocą potencjometru lub poprzez fotorezystor tak, aby po zgaszeniu światła w pokoju zrobiła się automatycznie lampka nocna dla dzieciaka i nie przeszkadzała w zaśnięciu.

Lampka / tablica z napisem LED Lampka / tablica z napisem LED Lampka / tablica z napisem LED Lampka / tablica z napisem LED

Cool? Ranking DIY
    About Author
    a_noob
    Level 23  
    YouTube: @CatLighting
    Instagram: @CatLighting
    Facebook: @CatLighting
    Grupa FB: Maker Poland
    Has specialization in: reklama, tworzenie
    a_noob wrote 692 posts with rating 409, helped 14 times. Been with us since 2005 year.
    prosiak_wej
    Level 38  
    1. Dlaczego jedna dioda jest inna? Czy to taka kropka, ale na początku?
    2. Nie lepsze by były diody matowe?
    a_noob
    Level 23  
    1. A jakoś tak, miało być ciekawiej, ale mam mieszane uczucia 😉
    2. Na takie mnie tchnelo, założenie miałem takie, żeby cała wnęka była błyszcząca i usiana gwiazdami, ostrzejsze, bardziej punktowe światło mi tu bardziej pasuje, chociaż przy diodach 3 mm wiele to nie zmienia.
    szeryf3
    Level 27  
    Fajna lampka mam nadzieje, że syn jak i żona są zadowoleni.
    Bardzo mi się spodobało Twoje sformułowanie ,,chamski pająk".
    a_noob
    Level 23  
    Dzięki!
    Właściwie to chrześniak i też mam taką nadzieję :D
    A pająk jest "chamski" bo tak nie powinno się taktować wyprowadzeń diod, stworzone są do stania na baczność. W niektórych badziewiach nóżka wygięta pod kątem prostym, zwyczajnie odpada.
    BolzZ
    Level 26  
    Wkład pracy, zaangażowanie i staranność wykonania godne podziwu, podobnie jak jakość uzyskanej konstrukcji.
    Natomiast forma do mnie zupełnie nie przemawia- nie gra mi ta niebieska pleksa i białe ledy z pojedynczymi pomarańczowymi, i całość zestawiona z surowym drewnem i sterczącymi na góre plastikowymi przełącznikami i gałką potencjometru. Użyłbym efektownych metalowych przełączników, albo mając taką armatę zaprzężoną do sterowania- jakichś przełączników bezdotykowych ukrytych pod warstwą sklejki, żeby uzyskać czystą formę.
    a_noob
    Level 23  
    Mnie akurat połączenie pleksy ze sklejką i białymi LEDami się podoba, szczególnie sam przekrój, na którym widać wszystkie warstwy. Muszę przyznać, że interfejs dotykowy to mega pomysł :) zegarek w takiej wersji wyglądałby świetnie. W tym przypadku jednak jest jedno małe "ale", żebym miał więcej czasu, to tych przycisków i pokręteł byłoby również więcej. Dźwigienki, przyciski, różne gałki i kontrolki, kolory - to jest dla czterolatka i im więcej manipulatorów i reakcji, tym lepiej, to wiem z doświadczenia. Gdybym miał to ustawić u siebie na półce, to uproszczenie wyglądu i funkcji zdecydowanie byłoby odpowiednią drogą, w przypadku pokoju dziecka kierunek tej drogi jest przeciwny. W tej wersji plus jest taki, że dziecko nie pogardzi, a jeżeli lampka dożyje nastoletniego wieku Olafa, to jest szansa, że nie wyrzuci jej od razu ;)
    vodiczka
    Level 43  
    a_noob wrote:
    A pająk jest "chamski" bo tak nie powinno się taktować wyprowadzeń diod, stworzone są do stania na baczność. W niektórych badziewiach nóżka wygięta pod kątem prostym, zwyczajnie odpada.
    Bo nie wygina się tuż przy obudowie a w odległości równej przynajmniej dwukrotnej grubości nogi, przytrzymując ją pincetą pomiędzy obudową a miejscem gięcia. :)
    a_noob
    Level 23  
    vodiczka wrote:
    a_noob wrote:
    Bo nie wygina się tuż przy obudowie a w odległości równej przynajmniej dwukrotnej grubości nogi, przytrzymując ją pincetą pomiędzy obudową a miejscem gięcia. :)

Nie mam tyle życia ;D
    Patryk_W
    Level 9  
    Popełniłem bardzo podobne dzieło do Twojego dla koleżanki z pracy:

Wykorzystałem LEDy SMD matowe do odwrotnego montażu: Link
    Do zasilania użyłem źródła prądowego z tej aplikacji: Eval board 178004. Dzięki temu nie trzeba było bawić się w ograniczenia w postaci rezystorów.

Koleżanka zadowolona :) PCB zostało wręczone w formie kartki z podpisami + na całość stojak.

Pozdrawiam,
    Patryk
    szeryf3
    Level 27  
    Patryk_W wrote:
    Wykorzystałem LEDy SMD matowe do odwrotnego montażu:

Czy możesz mi wytłumaczyć co ten termin znaczy?
    Patryk_W
    Level 9  
    @szeryf3 być może zastosowałem zbyt duży skrót myślowy, za co przepraszam.
    Rozwinę myśl:
    Zastosowałem ledy z matową soczewką (czyli rozpraszającą), przeznaczone do montażu powierzchniowego. Ledy te można stosować do montażu dwojako:
    Po lewej zaprezentowano wygląd diody od strony soczewki, zaś po prawej sposób montażu "odwrotnego", czyli LED został osadzony soczewką do dołu w stosunku do pól lutowniczych. Oczywiście wymagany jest otwór w płytce, który pozwoli na osadzenie diody w taki sposób.
    LEDy tego typu są domyślnie montowane w sposób "odwrotny", o czym należy pamiętać przy uruchamianiu montażu na maszynie Pick & Place, tzn. są już odwrotnie dostarczone (w stosunku do standardowych LEDów SMD) na taśmie/rolce.
    Mam nadzieję, że teraz rozjasniłem swój skrót myślowy :)
    a_noob
    Level 23  
    @Patryk_W nieźle wyszło, pomysł naprawdę ciekawy. Robiąc takie pcb, wkomponowałbym od razu sterownik, wyszłoby pierdylion kabelków mniej! Nawet wyżej wspomniane przyciski dotykowe , czy jakiś "suwak" łatwo by było wykonać. Każda wersja ma swoje zalety, "chamskiego pająka" wykona każdy, kto umie obsłużyć miernik, lutownicę i wiertarkę, pcb umożliwia ogromną kompresję komponentów.

Pytanie mam tylko do zasilania, dobrze widzę, że wszystkie diody są równolegle połączone i to pod jedno źródło prądowe? Wydają się świecić z różną jasnością, wina zdjęcia, albo różnych napięć pracy LEDów. Masz może zdjęcie tyłu? Ciekawość mnie nęka ;)
    Patryk_W
    Level 9  
    @a_noob Niestety, nie mam zdjęcia tyłu (prezent już przekazany w ręce właścicielki). Jednakże jak wpadnie mi w ręce laminat, podeślę zdjęcia :)

Różnica w jasności to w dużej mierze złudzenie wytworzone przez aparat. Faktycznie miałem problem z jasnością (a raczej z brakiem pracy) przez słabą jakość lutowia (pasta lutownicza nieznanego pochodzenia...).
    Ledy połączone są równolegle, dlatego zasiliłem je źródłem prądowym. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie przez... brak czasu :).