Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elewacja drewniana i elektryka - stary domek letniskowy

awo 20 Mar 2019 16:14 396 6
    awo
    Level 10  
    Szanowni.

Zaczynam przygotowywać się do sezonu w domku letniskowym. Stary domek mający już pewnie z 60 lat. Od paru lat ma nowy dach ale elewacja drewniana czy instalacja elektryczna pamięta chyba jeszcze Gierka.

Teraz pytanka:
    #1 - Co zrobić ze starą drewnianą elewacją?
    Poniżej wstawie przykładowe 2-3 zdjęcia.
    To co jest zasłonięte dachem jest jeszcze w miare dobrym stanie ale tam gdzie dach jest krótki albo blisku gruntu jest cała szara, słoje jak by napuchły i wstały.
    W zasadzia pytając 10 osób dostałem z 15 pomysłów co z tym zrobić.
    Jedni mówią szare mydło + myjka + szlifowanie + preparaty ochronne do drewna.
    Inni mówią że lepiej chemia do odbarwiania drewna wystarczy.
    Pomysł szlifowania nawet jest wykonalny ale kątówką nie będzie to precyzyjna praca, mogę kupić jakąś myszkę na rzepy itp. Tylko pytanie jak ogarnąć łączenia desek - ręcznie?
    Może ktoś z was coś takiego robił?
    Jak to najlepiej oczyścić i zakonserwować na następne lata?
    Kolor to już temat prawego fotela ale fajnie aby dało się jakieś bejce/konserwanty zastosować co pozwalają na wybór kolorystyki finalnej drewna.

#2 - Co zrobić ze starą elektryką?
    Kable na ścianach są chyba starsze ode mnie. Oczywiście instalacja 2 żyłowa.
    Do tego jest skrzynka z S-ami ale brakuje np. wyłącznika głównego co mi strasznie przeszkadza. Do tego pompa jest niby na 3F ale w skrzynce takich elementów brak.
    Czy to możliwe że kiedyś tak to było robione że skrzynka z bezpiecznikami była tylko do fazy domowej a 3F idą prosto ze skrzynki ZE którą mam wysoko na domku w zaplombowanej drewnianej skrzynce starszej chyba niż domek ;-)
    Myślałem aby wynająć elektryka na wymianę instalacji ale poza oświetleniem czy kosiarką i lodówką nie będzie tam wielkiego zużycia.
    Można wymienić tylko skrzynkę, ogarnąć w tej samej skrzynce 3F od pompy i wymienić tylko kilka linii do ważniejszych gniazd (np. lodówka)?
    Są jakieś fajne estetyczne przewody do instalacji na drewnianych ścianach? Stare czarne ala gumowane przewody są mało widoczne... a nowych jak w nowym budownictwie chyba bym nie strawił. Peszle też mi się tam nie widzą?
    Co o tym myślicie?

#3 Jak zlokalizować kable na działce?
    Do domku przylega parę kanciapek, piwniczek itp. Instalacja tam prowadzona jest cz
    ęściowo pod tarasem, pod dachem itp. Rozumiem że miernikami podobnymi do wykrywania przewodów przy wierceniu elektryk sobie poradzi z rozrysowaniem magicznej topologii?

#4 Jak zlokalizować studnie
    Ostatni wstydliwy punkt ;-) .... poprzedni właściciele dostali działkę w spadku nie mając kontaktu wcześniej z poprzednim właścicielem. Była robiona studnia, jest w jednym miejscu wyjście rury niebieskiej PE40 ale nikt nie wie gdzie była kopana studnia.
    Jakieś pomysły jak to zlokalizować bez rozkopywania trawnika?

Prośba o pomoc. Może ktoś miał podobne przejścia ;-)

Elewacja drewniana i elektryka - stary domek letniskowyElewacja drewniana i elektryka - stary domek letniskowyElewacja drewniana i elektryka - stary domek letniskowy
    yanes
    Level 30  
    Jak elewacja zdrowa to ja bym zamówił kogoś z piaskownicą, odnowią to szybko i skutecznie.Całość po wypiaskowaniu pomalowałbym lub zostawił taki naturalny kolor starych desek.
    awo
    Level 10  
    yanes wrote:
    Jak elewacja zdrowa to ja bym zamówił kogoś z piaskownicą,

I w przypadku zabawy wodą czy piaskiem nasłuchałem się jak to niszczy drewno, strukturę i wogóle zmienia drewno w proch lepiej niż ogień ;-)
    gimak
    Level 40  
    Ja mając taki skarb (zabytek), nie dążył bym za bardzo do przywracania naturalnego koloru drewna. Na zdjęciach dolnych ściany wyglądają jakby były już czyszczone i na tym bym pozostał. Na zdjęciu pierwszym, spróbowałbym te ciemne miejsca lekko przetrzeć, tak żeby uzyskać mniej więcej jeden odcień na całej powierzchni. Spróbowałbym zrobić ręcznie przy pomocy pumeksu. Ja podobną operację przeprowadziłem ze 30 lat temu, na drzwiach od garażu, a więc na mniejszej powierzchni i na młodszym drewnie. Użyłem do tego miękkiego pumeksu (była wtedy też odmiana twarda). Nie wiem też jak obecny pumeks by się sprawdził w tej operacji. Oczyszczoną powierzchnie malowałem chyba z 6-7 razy pokostem naturalnym (nie wiem, czy obecnie jest dostępny), do momentu aż drewno przestało go chłonąć. Jaki efekt i czy byłby zadowalający w tym przypadku, to trzeba byłoby sprawdzić w jakimś nie rzucającym się w oczy miejscu.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    awo wrote:

#1 - Co zrobić ze starą drewnianą elewacją?
    ...
    Jak to najlepiej oczyścić i zakonserwować na następne lata?

Nic. Zabezpiecz przed opadami w tym roku i daj temu spokojnie wyschnąć. Dobrze wyschnąć. Wtedy dopiero będziesz się zastanawiał.
    awo wrote:

#2 - Co zrobić ze starą elektryką?
    ...
    Czy to możliwe że kiedyś tak to było robione że skrzynka z bezpiecznikami była tylko do fazy domowej a 3F idą prosto ze skrzynki ZE którą mam wysoko na domku w zaplombowanej drewnianej skrzynce starszej chyba niż domek ;-)
    Możliwe.
    awo wrote:

Myślałem aby wynająć elektryka na wymianę instalacji ale poza oświetleniem czy kosiarką i lodówką nie będzie tam wielkiego zużycia.
    Próbuj skoro chcesz. Tylko pamiętaj, że w życiu nie widziałem instalacji dobrze wykonanej przez dyletanta. Ale to samo co masz jesteś w stanie zrobić. Nowymi przewodami. Masz skansen i skansen będziesz miał.
    awo wrote:

...
    Rozumiem że miernikami podobnymi do wykrywania przewodów przy wierceniu elektryk sobie poradzi z rozrysowaniem magicznej topologii?

Po co Ci ta wiedza? Uważasz, że kable (nawiasem mówiąc, nie wierzę, że to kable ziemne) będą w lepszym stanie niż reszta? Tu się nie ma co szczypać. Albo zrobisz kompletnie nową, uczciwą instalację, albo będzie skansen. Wybór należy do Ciebie.
    awo wrote:

#4 Jak zlokalizować studnie
    Ostatni wstydliwy punkt ;-) .... poprzedni właściciele dostali działkę w spadku nie mając kontaktu wcześniej z poprzednim właścicielem. Była robiona studnia, jest w jednym miejscu wyjście rury niebieskiej PE40 ale nikt nie wie gdzie była kopana studnia.
    Jakieś pomysły jak to zlokalizować bez rozkopywania trawnika?

Pojedź do starostwa, pogadaj z geodetami i niech Ci dadzą ksero wycinka z mapy zasadniczej z Twoją działką. Bez pieczątek to nic nie kosztuje, albo grosze. Na takich mapach oprócz budynków, często oznaczane jest położenie studni i podobnych urządzeń. Przynajmniej byś znał położenie w przybliżeniu. A jeśli nie będzie, spróbuj popytać sąsiadów.

Dodano po 4 [minuty]:

yanes wrote:
    Jak elewacja zdrowa to ja bym zamówił kogoś z piaskownicą, odnowią to szybko i skutecznie.Całość po wypiaskowaniu pomalowałbym lub zostawił taki naturalny kolor starych desek.

W życiu. Tego nie wolno robić! Nie wyrównasz później ściany. Na razie wysuszyć i sprawdzić różnice między dołem i górą ściany.
    awo
    Level 10  
    gimak wrote:
    Ja mając taki skarb (zabytek), nie dążył bym za bardzo do przywracania naturalnego koloru drewna. Na zdjęciach dolnych ściany wyglądają jakby były już czyszczone i na tym bym pozostał.

Ta dolna część jest jasna /siwa/ tam gdzie dach nie osłania ściany albo tam gdzie woda rozbryzguje się na ściane.

Pokost to pamiętam jeszcze z dzieciństwa taki gęsty. Dzisiaj sporo materiałów ochronnych. Czyli pewnie papier scierny musze skupować....

Dodano po 23 [minuty]:

retrofood wrote:
    awo wrote:

Po co Ci ta wiedza?

W obu przypadkach kwestia bezpieczeństwa - chciałbym wiedzieć gdzie dzieci czy pies mają nic nie robić w ziemi albo gdzie mogę bezpiecznie parkować a gdzie lepiej nie.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    awo wrote:
    gimak wrote:
    Ja mając taki skarb (zabytek), nie dążył bym za bardzo do przywracania naturalnego koloru drewna. Na zdjęciach dolnych ściany wyglądają jakby były już czyszczone i na tym bym pozostał.

Ta dolna część jest jasna /siwa/ tam gdzie dach nie osłania ściany albo tam gdzie woda rozbryzguje się na ściane.

To całkiem fajnie wygląda, więc pomyśl jak wydłużyć dach aby osłonić przed opadami i niczego nie szlifuj. "Poprawianie" upływu czasu nie przydaje fasadzie urody.
    awo wrote:

Pokost to pamiętam jeszcze z dzieciństwa taki gęsty. Dzisiaj sporo materiałów ochronnych. Czyli pewnie papier scierny musze skupować....

Pokost wyrzuć z pamięci, szczególnie na zewnątrz. To jest masło do kanapki dla takich np. spuszczeli (szkodników drewna).

awo wrote:

W obu przypadkach kwestia bezpieczeństwa - chciałbym wiedzieć gdzie dzieci czy pies mają nic nie robić w ziemi albo gdzie mogę bezpiecznie parkować a gdzie lepiej nie.
    To się da znaleźć i odłączyć. Elektryk powinien sobie poradzić bez większych problemów.