Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Zmywarka Whirlpool ADG6500 - nie grzeje wody oraz nie suszy naczyń

21 Mar 2019 19:08 744 5
  • Poziom 17  
    Witam.
    Mam problem ze zmywarką polegający na tym, że nie grzeje wody ani nie suszy. Wykonuje pełne cykle programów tyle, że na zimno. Sprawdziłem grzałkę: ma 25Ω, a bezpiecznik termiczny przewodzi. Mierzyłem opór również na złączu sterownika więc musi być poprawnie.

    Dalej sprawdziłem przekaźniki w sterowniku, po podaniu napięcia 12V na cewki, zwierają obwód grzałki. Sprawdziłem czujnik temperatury i wyszło 10kΩ. Przeczytałem w kilku miejscach, że powinien mieć 50kΩ, więc ucieszyłem się, że mam przyczynę. Nowy faktycznie ma ponad 50kΩ w temperaturze pokojowej. Wymieniłem, niestety grzałka dalej się nie załącza.

    Znalazłem piny w procesorze, które sterują przekaźnikami grzałki i jest na nich cały czas 5V (pewnie załączenie jest stanem niskim). Próbowałem zresetować sterownik wciskając dłużej P i strzałkę od startu (taki znalazłem opis w podobnej zmywarce). Zapalają się cztery diody, ale nie wiem czy jest to poprawne restartowanie. Co teraz robić? Jak jakiś program testowy uruchomić?
    Proszę o wszelkie porady.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 10  
    No dobra, a jak podłączysz grzałkę bezpośrednio do sieci, to zagrzeje się choć trochę? (Właczyć na 2 sek.) Sprawdzałes?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 17  
    Tak, grzałka jest sprawna.
    Wygląda jakby potrzebny był jakiś reset, kalibracja po wymianie czujnika.
    Znalazłem w necie jakiś opis włączania cyklu serwisowego (może on odblokowuje grzanie), ale są tam wykorzystane przyciski, których nie ma w mojej zmywarce (ona ma tylko trzy: Program, Start, Cofnij)
    Może jest jakiś czujnik przepływu wody czyli sprawdzający czy pompa działa, jeśli tak to gdzie?
    Po lewej stronie jest jakiś czujnik, ale on chyba sprawdza czy woda się nalewa.
    Co robić, bo honor inżyniera wśród domowników legnie w gruzach :(
  • Poziom 10  
    arturromarr napisał:
    Przeczytałem w kilku miejscach, że powinien mieć 50kΩ, więc ucieszyłem się, że mam przyczynę. Nowy faktycznie ma ponad 50kΩ w temperaturze pokojowej. Wymieniłem, niestety grzałka dalej się nie załącza.


    Mi się wydaje, że tu jest problem musisz mieć pewność, że to jest czujnik do tej zmywarki. Stary miał 10K, a Ty wymieniłeś na 50K. Możliwe, że stary był uszkodzony, ale trzeba mieć absolutną pewność czy to jest od tego modelu i czy działa prawidłowo. Inaczej to wróżenie z fusów.
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Tu masz instrukcję serwisową: Link
    Pod oknem "Document preview" kliknij " Download" (plik pdf, 23.1 MB)
  • Poziom 17  
    Wielkie dzięki, zmywarka grzeje.
    Po wymianie czujnika wymagała uruchomienia cyklu serwisowego. W jej przypadku jest to przytrzymany przycisk Program przez 5 sekund, trzymając dalej przycisk Program dwa razy start. Następnie przyciskiem Program wykonujemy kolejne fazy tego cyklu.
    Pozdrawiam i dziękuję.

    Ogólnie pomogło zmywarce:
    -Wymiana czujnika temperatury (nowy ma 50 KΩ)
    -Uruchomienie cyklu serwisowego