Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator

Piterkar11 21 Mar 2019 23:13 2895 10
    Piterkar11
    Level 2  
    Witam,

Mam kocioł gazowy Junkers Ceraclass. Przestał działać wentylator. Wyskakuje błąd C6. Po podłączenie wentylatora na krótko piec działa bez zarzutów. W takim razie problem z płytą główną. Wymieniłem bezpiecznik, ale nic z tego. Na forum wyczytałem, że to może być wina Triaka. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć, który z podzespołów to triak? A może macie inne spostrzeżenia co do awarii?? Z góry dziękuje za odpowiedź :) Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator
    lol you
    Level 9  
    Triak może wyglądać jak tranzystor średniej mocy powinien być przykręcony do radiatora (to kawałek aluminium najczęściej)
    A przy załączaniu słychać klikanie od przekaźnika? Zrób więcej zdjęć trochę dokładniejszych.
    Piterkar11
    Level 2  
    Tak słychać przekaźniki.Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator

Dodano po 15 [minuty]:

Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator
    sp3ots
    Level 38  
    Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator Witam !
    Obok przeźroczystego przekaźnika stoją dwa czarne prostopadłościany, jakie mają symbole ?
    Może to przekaźniki SSR !
    Piterkar11
    Level 2  
    Proszę zobaczyć Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator

Dodano po 16 [minuty]:

Piec gazowy Junkers Ceraclass nie działa wentylator Złe zrobiłem zdjęcie wysyłam raz jeszcze.
    sp3ots
    Level 38  
    To zwykłe przekaźniki.
    Czy ten kocioł miał regulację mocy dmuchawy ?
    Jeśli kocioł nie miał regulacji mocy dmuchawy to uszkodzony może być jeden z przekaźników.
    Piterkar11
    Level 2  
    Myślę że nie miał. Jedyne co miałem podłączone to termostat pokojowy.
    sp3ots
    Level 38  
    Poszukaj do których pinów białego złącza podłączony jest wentylator.
    Ścieżki poprowadzą Ciebie do właściwego przekaźnika.
    lol you
    Level 9  
    Sprawdź najlepiej przekaźniki. Jeśli wszystkie będą ok to poszukaj po ścieżkach który przekaźnik jest podłączony do wtyczki wentylatora jeśli go znajdziesz to poszukaj tranzystora który steruje jego cewką i on powinien być uszkodzony (chyba).
    kostrzynskikonrad
    Level 3  
    cześć, mam podobny problem na stałe błąd C6 i nie uruchamia się wentylator. Czy to jest uszkodzony wentylator ? czy coś innego ?
    kostrzynskikonrad
    Level 3  
    cześć, czy udało się naprawić piec z błędu C6 ?
    Mam ten sam problem na początku miałem błąd EA, później wchodził na duże obroty i w końcu pojawił się C6 i już nie załącza wentylatora i nie uruchamia.
    Wyczyściłem cały wymiennik bo był zapieczony, ale to nic nie pomogło. Nadal C6 , czy to może być płyta główna czy wentylator ?

Dodano po 2 [minuty]:

Płyty głównej nie można samemu kupić, bo nie dostanie się gwarancji bez autoryzowanego serwisanta.