Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak ciśnienia na wysokim klimatyzacja Meriva A

staszekk7 23 Mar 2019 15:04 1134 13
  • #1
    staszekk7
    Level 18  
    Witam

    Problem jest następujący, ciśnienie na niskim jest 2,5 bara a na wysokim 0 bara, klimatyzacja jest manualna, dotyczy klimatyzacji Opel Meriva A z 2004r silnik 1,7 cdti. Po uruchomieniu silnika i włączeniu przycisku AC sprzęgło sprężarki normalnie spina i sprężarka chodzi lecz żadnych zmian na manometrach. Proszę o radę gdzie szukać problemu
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Interval
    Level 25  
    Chyba jednak wygląda, że sprężarka nie "chodzi"
  • #3
    MikeC
    Level 28  
    Trochę dziwne bo jak na niskim 2,5 bara to i na wysokim też powinno być ok 2.5 bara nawet jak sprężarka nie pracuje ...
  • #4
    staszekk7
    Level 18  
    Dokładnie tak jak piszesz MikeC, i tu do fachowców jest moje pytanie, dlaczego na wysokim brak jakiegokolwiek ciśnienia, przecież powinno być równe niskiemu na wyłączonej klimatyzacji.
  • #5
    lopr_pol
    Level 25  
    Może przyłącze serwisowe niesprawne to i zero ciśnienia :)
  • #6
    MikeC
    Level 28  
    Na wysokim ciśnieniu jest czujnik ciśnienia którego parametry można podglądnąć testerem - co on pokazuje ????
  • #7
    Aleksander_01
    Level 41  
    Taka usterka jest niemożliwa ponieważ poniżej 2 barów na tłoczeniu (około, zależy od producenta) sprężarka zostaje automatycznie rozłączona.
  • #8
    domex32
    Moderator of Cars
    Albo manometr LP uszkodzony, albo port serwisowy HP nie wdusza zaworu w aucie, stad brak ciśnienia.

    Słuszna uwaga, sprawdzić z poziomu testera ciśnienie czynnika chłodniczego.
  • #9
    staszekk7
    Level 18  
    Witam po przerwie

    Sytuacja wygląda następująco, po podpięciu Tech2 parametry trochę mnie dziwią Brak ciśnienia na wysokim klimatyzacja Meriva A

    Jeśli chodzi o manometr LP jest sprawny, sprawdzany na innym aucie, port serwisowy HP również wygląda dobrze, a końcówka wkręcana na pewno wciska zaworek w porcie wysokiego ciśnienia i wtedy wskazówka manometru ledwo drgnie.
    Na wyłączonym przycisku AC Tech2 pokazuje 480 kPa czyli 4,8 bar a na załączonym tak jak na zdjęciu 544 kPa ale bardzo wolno rośnie do tej wartości, z kolei OpCom pokazuje 422kPa i po włączeniu AC nic się nie dzieje, wentylator oczywiście nie chodzi
  • #10
    Aleksander_01
    Level 41  
    Tak to se można do usrany smierti. Wychodzi że wsio OK. Wentiłator sie nie załączy ponieważ przy takim zimnie na zewnątrz ciśnienie na wysokim nie urośnie (na tyle aby załączyć wentyłator). Jaka temperatura na wylocie z kratek ?
    Zamień manometry miejscami, cosik mi się zdaje że od HP masz uszkodzony.
  • #11
    staszekk7
    Level 18  
    Aleksander_01 zmieniałem manometry miejscami i efekt taki sam, zresztą tak jak już pisałem na innym samochodzie ford mondeo sprawdzone manometry i działa wszystko prawidłowo czyli, przy włączonej klimie ciśnienie na niskim maleje a na wysokim rośnie
  • #14
    staszekk7
    Level 18  
    Witam

    Dziękuje wszystkim za chęć niesienia pomocy. Problemem okazał się port HP jak zasugerował domex 32, jego wymiana rozwiązała problem, bardzo Ci dziękuje, temat do zamknięcia

    Pozdrawiam