Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Traktorek ogrodowy Valosir - nie odpala

tytan69 24 Mar 2019 12:46 483 5
Wago
    tytan69
    Level 2  
    Witam nabyłem ostatnio traktorek ogrodowy (kosiarkę) Valosir z silnikiem B&S 12 hp
    Niestety podczas przekręcania kluczyka zupełnie nic się nie dzieje, zero reakcji, nawet pyknięcia.
    Sprawdziłem jak daleko dochodzi prąd od akumulatora i okazało się że dochodzi do elektromagnesu ale dalej już nic (na zwarcie silnik kręcił) .
    Wymieniłem elektromagnes na nowy i nic się nie zmieniło.
    Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
    Jak to naprawić?
    Dodam tylko że jestem w tym zielony więc wytłumaczcie mi to raczej łopatologicznie
    z góry dziękuje za odpowiedzi
  • Wago
    *Impala*
    Level 13  
    wepnij zwykłą żarówkę 12v pod złączkę od sterowania elektro magnesem i sprawdź czy dochodzi plus i minus, tam niema żadnej filozofii jak nie masz żarówki z kabelkami to idź do marketu i kup se taką probówkę do z żaróweczką, w większości samochodowych stoisk są i na stacjach.
  • Wago
    Manipulant5
    Level 14  
    Witam sprawdź przewody akumulator - stacyjka, samą stacyjkę oraz przewody stacyjka-elektromagnes w tych obwodach masz gdzieś przerwę, pozdrawiam.
    tytan69
    Level 2  
    Dziękuje za szybkie odpowiedzi jutro w wolnej chwili sprawdzę przewody
    tytan69
    Level 2  
    ostatnio czasu coraz mniej ale sprawdziłem przewody od akumulatora do stacyjki i wszystko wydaje się być ok pozostał jeszcze tylko dalszy odcinek w stronę silnika
    Manipulant5
    Level 14  
    Witam, kolego to niema być na wydaje się weź żarówkę samochodową jeden przewód do - akumulatora a drugim po kolei dojście do stacyjki, przejście przez stacyjkę, przewód łączący
    stacyjkę z cewką rozrusznika (sterujący), jeżeli wszystko sprawne (żarówka świeci) to uwalona cewka. Pozdrawiam.