Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Osprzęt kablowy
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyzwalanie alarmu z czujek podlaczonych do INT-E

24 Mar 2019 19:50 366 16
  • Poziom 9  
    Witam
    Ponad rok temu podłączyłem cały alarm (integra 128 WRL) wraz z karta rozszerzen. Kilka (7) czujek, 2 syreny i wszystko dobrze działało aż do ...grudnia zeszłego roku. Sporadycznie co jakiś czas dostaje informacje o alarmie z czujek, które podłączone są do karty rozszerzeń. Informacje na komórke dostaje jednocześnie (w odstępie okolo 1 min) od wszystkich czujek. Sprawdziłem wszystko, ale nie przychodzi mi nic do głowy co może być przyczyną. Alarm jest na działce w domku, który w zimie jest nieogrzewany. Ale juz jedną zimę przeżył bez problemu a ta nie była az strasznie zimna jak poprzednia. Dodatkowo próbowałem podłączyć się kablem z dloadx ale nie udało mi się (pomimo ze dioda czerwona i zielona na kablu się świeciły a "downloading z RS" był uruchomiony. Dodam, ze juz kiedys sie podłączałem bez problemu.
    Wyłączyłem cały system od prądu + akumulatora i to niestety nie pomogło.
    Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny
    Rafal
  • Osprzęt kablowy
  • Poziom 12  
    Czy wszystkie czujniki, z których masz alarm są zasilane z jednego wyjścia? Czy może jakoś masz to zasilanie rozdzielone? Nie ma opcji, że robi się zwarcie, na którymś z przewodów?
  • Poziom 9  
    .:Marcin:. napisał:
    Czy wszystkie czujniki, z których masz alarm są zasilane z jednego wyjścia? Czy może jakoś masz to zasilanie rozdzielone? Nie ma opcji, że robi się zwarcie, na którymś z przewodów?

    Z tego co pamietam to zasilanie wszystkich czujek poszły do jednego wyjscia a syreny poszły osobno..tez tak przypuszczałem, że albo interferencja albo gdzieś dochodzi do zwarcia. Sprawdziłem przy INT/Integrze i jednej z czujek ale nic nie zauwazyłem niepokojącego. Inny pomysł, który chcę zrealizować, to odłączęnie fizyczne przy INT kolejnych czujek i sprawdzenie, czy się polepszyło... Szkoda tylko, ze nie mogę kablem się podłączyć, ale to z klawiatury zrobię.
  • Osprzęt kablowy
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Jeśli było by zwarcie to w zdarzeniach zapisało by się przeciążenie wyjścia. Bardziej luźne kable na zacisku z którego zasilane są czujki.
  • Poziom 1  
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    wojtek.kowal napisał:
    Problem był bardzo banalny, spadek napięcia na AUX-ie do około 9V


    Na AUX centrali?
  • Poziom 1  
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    I centrala żadnych błędów nie zgłosiła?
  • Poziom 1  
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    No to jeśli faktycznie napięcie na AUX spadało do 9V to jednak coś chyba z centralą nie tak że tego nie zgłosiła.
  • Poziom 1  
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    wojtek.kowal napisał:
    czy obciążenie bezzwarciowe AUX-a wyrzuca jakąś awarię?


    Powinno wyrzucić przeciążenie jeśli płynie powyżej 500mA (tolerancja chyba 10%)
  • Poziom 1  
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    wojtek.kowal napisał:
    Tu normalnie pracowało.


    Jeśli obciążenie było tak duże że napięcie spadło z 13.8 do 9V to nie powinno normalnie pracować.
  • Poziom 9  
    wojtek.kowal napisał:
    cisowa napisał:
    Ponad rok temu podłączyłem cały alarm (integra 128 WRL) wraz z karta rozszerzen.
    A nie prawie cztery lata temu?

    Ostatnio przejąłem po niezłym artyście mocno rozbudowaną 128WRL. Problemy z połączeniem po wejsciu w serwis z kołków, potem ekspandery przestawały widzieć czujki.
    Problem był bardzo banalny, spadek napięcia na AUX-ie do około 9V spowodowany starym akumulatorem w sygnalizatorze zewnętrznym (a po prawej stronie zasilacz buforowy). Dołożyłem tam jeszcze dwa manipulatory, 5 BPR2-WP12, uruchomiłem sterowanie oświetleniem zewnętrznym i gniazdkami (2 INT-ORS na szynie DIN), a w przyszłym tygodniu wymiana tego ETHM, na nowego plusa i jakieś AOD-200 (oczywiście piękne grey :wink: ) na zewnątrz. System wykorzystany na maxa.


    4 lata temu to byla sama centralka i kilka czuje + kontakron. karte rozszerzen potem dołożyłem. Ale może to być około 2 lat..na pewno jedną zimę przeżył bez problemu... Od kiedy zaczęły sie problemy (grudzien 2018) Raz tylko zauważyłem, ze centralka zawiesiła sie i nie reagowała na smsy i musiałem ja zrestartowac. A tak zawsze mogłem wyczyscic alarm i załączyc ponownie zdalnie/albo z klawiatury....Nie pamietam dokładnie co było wyświetlone na manipulatorze. W sumie mam syrenę wewn i zewn. z akumulatorem i moze on faktycznie padł. Dzisiaj w nocy mialem 2 serie i zdecydowalem sie darować sąsiadom hałasu i ją wyłączyłem aż rozwiąze problem.
    Co do pomaru napięcia AUX , to sorry za głupie pytanie: to jest stałe czy zmienne V?
    Czy ktoś z Was ma jeszcze jakis inny pomysł oprócz:
    a. sprawdzenie AUX
    b. sprawdzenie ponownie kabli
    c. wyłączenie po kolei czujek z INT-E
    d. ??
    Będę wdzięczny za pomoc, bo troche sprzętu drogiego mam tam :\
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Pierwsze to trzeba sprawdzić co się zapisało w zdarzeniach. Druga sprawa jeśli alarmy przychodza w jednym czasie z wielu czujek to bardzo prawdopodobne że czujki tracą zasilanie i przez to zgłaszają naruszenie. Trzeba znaleźć powod tego braku zasilania. Bywa też że na obiekcie zadomowi się jakieś zwierzę, szczególnie te latające mogą wzbudzać wiele czujek w krótkim odstępie czasu.

    Nie wiemy nic, co to za obiekt, jakie czujki, z którego wyjścia zasilane itd. więc ciężko coś więcej doradzić.

    Na AUX jest ok 14VDC
  • Poziom 9  
    kood napisał:
    Druga sprawa jeśli alarmy przychodza w jednym czasie z wielu czujek to bardzo prawdopodobne że czujki tracą zasilanie i przez to zgłaszają naruszenie.

    Dzisiaj zobaczyłem, ze wszystkie inne czujki (niepodlączone do INT-E) były podłączone do OUT1, te z INT-E do out 2 wraz z syrenami. podłączyłem je (wszystkie bez syren)pod AUX. Moze to było przyczyną?