Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Karta się zagrzewa - Rx 480 grzeję się do oporu i wiesza system

spioszeq 26 Mar 2019 02:21 867 8
    spioszeq
    Level 9  
    Witam,
    Kupiłem używanego rx480 od Sapphire nitro+. Niestety karta na standardowych ustawieniach zagrzewa się do 92(na przestrzeni 2-4minut) i wiesza system. Na full wentylatorach (2800-3000) nie było tego problemu trzymała stałe 76-82 na pełnym obciążeniu. przez 8h. Grafika jeśli trzyma temperaturę ogólnie działa dobrze, nie ma artefaktów, taktowania nie skaczą. Rozebrałem chłodzenie przeczyściłem z sadzokurzu, rozłączyłem radiator od rdzenia, ale nie znam się za bardzo na pastach, a wnętrze wygląda tak:

Pasta jest twarda i odchodzi płatami. Czy to możliwe, że rdzeń się przegrzewał od tak nałożonej pasty? Po ponownym złożeniu karty przy próbie renderu 3d(na 2d ma 50 stopni wentylatory stoją) temperatura od razu skacze do 87 i zwiecha, wentylatory kręcą się jak w suszarce, a radiatory są zimne. Zamówiłem już nową pastę, ale jak widać nie mogę spać, bo mi to nie daje spokoju. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj. Pasta pracująca w wysokich temperaturach może się zamienić w kamień. Szczególnie słabej jakości pasta. Ogólnie RX480 nie jest łatwą do chłodzenia kartą. Ważny jest zakup dobrej pasty (nie wspomniałeś, jaka pasta została nałożona wcześniej, ani też nie napisałeś, jaką pastę kupiłeś teraz).

Ważne jest, aby rdzeń dokładnie wyczyścić (jeśli pasta to kamień, to paznokieć plus finisz ręcznikiem papierowym załatwi temat). Radiator też trzeba wyczyścić dokładnie. Można przejechać izopropanolem, żeby odtłuścić.

Przyzwoita pasta bardzo wskazana i odpowiedni docisk chłodzenia (tu nie ma za bardzo co regulować, przykręcenie do oporu to załatwi ze względu na jego konstrukcję).

Czarne termopady dookoła pamięci nie wyglądają źle, jeśli nie mają ubytków to można użyć ponownie. Resztki kurzu widać jeszcze na zdjęciu, więc karta zasługiwała na porządne czyszczenie.
    dt1
    Admin of Computers group
    Pasta będzie OK. Zakup karty z dużym TDP, szczególnie po ciągłej eksploatacji i pewnie bez gwarancji, albo z jej końcówką - to spore ryzyko. Co do pasty to mogłeś 3zł dołożyć i wziąć 2x większą, ona się nadaje bardzo długo do użycia.
    beatamycha
    Level 19  
    W jakiej skrzynce siedzi ten RX? Czy obudowa jakoś jest dodatkowo wentylowana?
    spioszeq
    Level 9  
    Obudowa jest otwarta. Wymieniłem pastę i temperatury diametralnie spadły. Na v syncu w moją ulubioną grę miałem 76 stopni przed wymianą, teraz mam 63. W max stresie na furmarku temperatura dochodziła na wiatraczkach działających jak suszarka(2900 obrotów) do 85, teraz max 75 na 1600. Do tej pory nie miałem doświadczenia tego typu z kartą graficzną, wcześniejsza hd7970 działała 7 lat i nigdy nie była odkurzana, ani rozkręcana do padnięcia pamięci miesiąc temu i teraz się zastanawiam czy może na moim i5 3570 nie wymienić również tej pasty bo na stockowej pracuje tyle samo co poprzednia grafika, a w tubce zostało jeszcze jej na z 20 takich procków. Dziękuje bardzo za pomoc!
    spioszeq
    Level 9  
    Niby prawda ja to wiem, ale temperatury zarówno karty jak i procesora mam wyższe z zamkniętą i przewody od zasilacza upchnięte na komponentach wtedy. Tak to wygląda niestety:
    Obudowa to cooler master ale kupiony tak dawno, że nie pamiętam modelu.
    dt1
    Admin of Computers group
    Wystarczy poupinać te kable i poprowadzić je w normalny sposób. Obudowa słaba, jak na taką konfigurację, nie ma kanałów na prowadzenie kabli, ale nawet i w takiej da się to zrobić ładnie, tylko trzeba pół godziny na to poświęcić.