Słowo wstępu.
Prezentuje złożony w całość dość leciwy i "zapomniany" sterownik Lighting.
Moduł wykonawczy powstał w czasach świetności tego programu i mody na "mrugacze".
Czasy się zmieniły, ale dla mnie to ostatni dzwonek żeby brać się za to co lubię. Dlatego kończę zaczęte projekty xxxx lat temu, głównie po to żeby próbować opanować sztuką władania elektronami walencyjnymi, kierując je tam gdzie ja chcę. Jako bonus usiłuję zapanować nad sztuką termotransferu, projektowania płytek PCB i lutowania układów SMD. Fajna zabawa, polecam każdemu.
Myślę, że pudełko stanie się giftem młodszego rodzeństwa jak będą grzecznie pomagać

Złożenia
Głównym założeniem projektu na dzień dzisiejszy było ukończenie go;). Czasem chodzi głównie o to żeby dobiec do mety nie koniecznie na pierwszym miejscu. Cel osiągnięto w 100%. Poza tym staram się, aby urządzenia które buduję były funkcjonalne i estetyczne. Możecie ocenić czy spełniłem te założenia:).
Skład zespołu
Ostatnie dwa miesiące spędziłem na "szlifowaniu" całej konstrukcji. Całość składa się z kilku modułów. Na etapach powstawania całości pojawiały się nowe pomysły i rozwiązania dlatego do całości dochodziły dodatkowe moduły. Aktualnie powalczył bym o to, aby całość była jednopłytkowa. Choć moduły sprzyjają minimalizacji całości.
Największym wyzwaniem było osiągnięcie niskich kosztów całości. Najdroższy był układ FTDI niestety jedną sztukę udało się upalić

Pozostało zaprojektować główny moduł sterujący i połączenie z układem wykonawczym na MOC3041 i triaku BT137. Po przewertowaniu forum tematów https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1040342-60.html i https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796929.html i wyciągnięciu wniosków, a był nim poprawna aplikacja układu FTDI245RL, zaprojektowałem układ po dołożeniu układu zabezpieczającego sam układ i port USB driverem darlingtona ULN2803. Jeśli zagłębili byśmy się w pomiary wydajności prądowej układów FTDI i sterowanie MOC3041 z zastosowaniem LED sygnalizujących zapewne okazało by się, że driver jest zbędny:).
Pierwsze starcie z EAGLEm wyszło ciekawie. Popełniłem błąd w PCB sterownika (na warstwie top znalazły się elementy i ścieżki płytki jednostronnej:D. wszystko przez pana Mirka! Bo nie powiedział o tym

Wykorzystałem płytkę starej ładowarki telefonu do zasilania układu sterowania i sygnalizacji LED kanałów. Potem wpadło mi do głowy zaprojektowanie i zbudowanie sygnalizacji zasilania i podłączenia przewodu USB. Jest to klasyczny wibrator astabilny z pewnymi modyfikacjami. Po włączeniu dioda led mruga, powolnie rozświetla się i przygasa dopóty aż zostanie podłączony przewód USB, po czym świeci jednostajnie. Przewód USB wykonałem sam po usunięciu końcówek mini. Dlaczego tak, bo tak. Gniazdo mini USB wydawało mi się zbyt mało stabilne. Zwykłe jest pewnie osadzone i nie martwię się, że zostanie naruszone w płytce. Płytki mocowane do podstawy na dystansach. Dołożony bezpiecznik na zasilaniu układu. Triak dostał niewielkie radiatory z ceownika aluminiowego mocowane z przekładką mikową pastą termoprzewodzącą i izolatorem otworu. Radiatory przykleiłem do płytki PCB klejem dwuskładnikowym.
Obudowa i podstawa to niestety sklejka materiał bardzo wdzięczny i przyjemy w obróbce choć wolał bym plastik, ze względu na bhp. Całość pomalowana hm tylko emalią. Góra obudowy wewnątrz wyklejona folią aluminiową.
Foto wideo prezentacja

Schemat układu odpowiedzialnego za sygnalizowanie niepodłączonego przewodu USB. szczegóły na filmie powyżej.

Nie podaję schematów do pozostałych płytek są dostępne w linkach podanych wcześniej. Łatwo znaleźć wszystko w sieci. Poza tym u mnie elementy elektroniczne tylko zmieniły miejsce więc nie ma sensu publikować tego:).
Wnioski
Nauczyłem się bardzo dużo dzięki wykonaniu tego projektu: zaczynając od dopracowania sztuki termo transferu, przechodząc przez projektowanie PCB i budowanie schematów w EAGLU. Jak i narzędzia, które wspomagają zrozumieć elektronikę jak program YENKA.
Zawsze jest tak że po skończeniu "dzieła" człowiek dochodzi do wielu wniosków, i pewne rzeczy można było zrobić inaczej. Na pewno swoich błędów w tym projekcie nie poprawię, ale mam nadzieje, że inne staną się lepsze w przyszłości.
Postaram się opisać w wolnej chwili tu w podsumowaniu uruchomienie lighting'a na win7 bo spotkałem się z kilkoma problemami. O ile temat spotka się z zainteresowaniem i pojawi się taka potrzeba.
Cool? Ranking DIY