Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena radiowa o dużej sile

zielar 10 Sep 2005 03:16 3227 21
    zielar
    Level 11  
    Witam

Otóż wkrótce planuję uruchomić LEGALNIE stacje radiową o zasięgu przynajmniej 50-100km. Tak wiem że są to duże koszty, jednak jest osoba która jest to w stanie zakupić. Pytanie moje brzmią:

- Jakie są dane techniczne nadajnika o takim zasięgu?
    - Gdzie mogę zlecić zrobienie takiego nadajnika?
    - Czy idzie gdzieś kupić firmowe tego typu nadajniki?

Rzecz trzymać się faktu, iż będzie to radio FM typu Radio ZET (chodzi o przykład działania a nie o obszerność.. Akurat to napisałem gdyż chyba każdy je zna :)

Czekam na poważne odpowiedzi

Pozdrawiam
    medicb
    Level 28  
    Antena o dużej sile ... ? Dla przykładu, zwykła antena bazowa CB może wypromieniować do 1000W Hehe! Ale po co? Radio ma być tylko w działaniu jak "Zetka", a nie w zasięgu. Moim zdaniem wystarczy Ci w zupełności 20 do 50W, nie wiem ile dokładnie. A i to zależne jest od tego jaką dostaniesz koncesję na nadawanie, jaką przydzielą Ci częstotliwość w zależności od tego czy w pobliżu nie ma już innych nadajników. Nie szukał bym "kosmicznej" anteny, do tego celu wystarczy tu zwykła antena. Ot tak, dobrej jakości z homologacją która z tak małą mocą w zupełności się upora. Trzeba dowiadywać się w URTiP-ie. Pozdrawiam.
    guliweros
    Level 19  
    .....Otóż wkrótce planuję uruchomić LEGALNIE .....
    mysle że to jednak blef.
    Nie zadawał byś tu takich pytań.

Wiekszośc anten bez problemu jest w stanie wypromieniować sygnał o mocy rzędu 20 - 50 Watt.
    Nie trzeba specjalnie przebierać.
    zielar
    Level 11  
    Myśleć sobie możesz :) Szwagier ma fundusze i kazał popytać, więc to robie. Więc co proponujecie?
  • Helpful post
    pukury
    Level 35  
    witam !! proponowałbym udać się do URTiP i naświetlić sprawę z cała pewnościa mają tam listę homologowanych nadajników , anten i adresy producentów. nadajnik " wystrugane " raczej nie przejdzie . pozdrawiam !!
    szerloc1
    Level 19  
    zgadzam się z kolega pukury aby nadawac legelnie sprzed musi mieć chomologacjie ministerstwa łaczności wiec wzasadze odpowiedz jake tu bedą to to bedzie tylko opinia ludzi któzy coś słyszeli poszukaj w sieci to mniej wiecej bedziesz wiedzec jakie ceny takiego sa sprzetu itp pozdrawiam
    Moon voyager
    Level 21  
    Ceny profesjonalnych nadajników dużej mocy są naprawdę wysokie. Zakładam, że pytasz poważnie. Po drugie wykonanie "rzemieślnicze" takiego nadajnika ze wzklędu na konieczność homologacji raczej nie wchodzi w rachubę. Jeśli uda Ci sie zdobyć koncesję i częstotliwość to odpowiednia antena nie jest juz w porównaniu do innych przeszkód problemem. Bardziej musisz zainteresować się miejscem z którego chciałbys nadawać. Musi być ono tak dobrane aby nikomu nie zakłócać (TVI;BCI) odbioru radio-telewizyjnego) oraz aby nikt nie zarzucił Ci emitowania szkodliwego promieniowania. Z koleji samą antenę należy dobrać pod kątem bezpieczeństwa użytkowania (Także operatora). oraz mozliwości instalacji. Myślę, że chciałbyś uzywać mocy około 1000 W. Wystarczyłaby Ci zatem dobrze skonstruowana (np. japońskiej firmy Diamont), zestrojona i odpowiednia (co jest związane ze zestrojeniem) na daną częstotliwość. Problemów napotkasz wiele i będzie potrzebna Ci nieco rozszerzona wiedza z dziedziny nadawania. Zaopatrz sie zatem w materiały teoretyczne, których na szczęście jest pod dostatkiem. Moon Voyager
    medicb
    Level 28  
    Moon voyager wrote:
    ... Myślę, że chciałbyś uzywać mocy około 1000 W. ... Problemów napotkasz wiele i będzie potrzebna Ci nieco rozszerzona wiedza z dziedziny nadawania. Zaopatrz się zatem w materiały teoretyczne, których na szczęście jest pod dostatkiem. Moon Voyager

1000W ... Nie wiem czy "szwagier" autora tego postu ma tyle pieniędzy? Nie dostanie takiej koncesji. Zwykła stacja radiowa regionalna typu np. "eska" ma moc w przedziale 20 do 50W i to nie wiem czy za dużo nie napisałem. A co do problemów jakie napotka, to i wiedza po przeczytaniu 10 książek mu nie podsunie rozwiązania. Do tego potrzeba fachowców, lata doświadczeń, pomiarów, solidnej firmy, sprzęt – nadajnik z zagranicy i duuuużo kasy. Nie wejdzie sam i nie zamontuje anteny na słupie za pomocą wkrętarki ręcznej za 30zł z marketu.
    djbpm
    Level 23  
    medicb - skąd wziąłeś te informacje, że stacje typu ESKA mają moc w przedziale 20 – 50W ?
    Przejrzyj sobie wykaz stacji radiowych, w nim jednostką podstawową jest kW, to jest 1000W.
    Przykład:
    93,0 Radio Eska Poznań - moc 10kW = 10000W
    93,6 Radio Zet Wrocław - moc 120kW = 120000W
    To ma być słyszalne na chińskich miniaturowych radyjkach za 5 zł, oraz sygnał ma nie zanikać podczas jazdy samochodem.
    Jeszcze sprawa lokalizacji – z dobrej, 50W może być lepiej słyszalne niż 1000W z kiepskiej.
    Zdarzają się też małe moce, rzędu 0,05kW, ale to jest rzadkość, i w małych miejscowościach.
    Pozdrawiam!!

http://radiopolska.pl/wykaz/polska.php
    medicb
    Level 28  
    Kolega zaznaczył w pierwszym poście 50km zasięgu ... Napisałem wyżej "regionalna" stacja, wiadomo małej mocy. Wrocław - duże miasto, większa moc. Nie sądzę aby ktoś z takim doświadczeniem jak autor tego postu, porywał się na cos większego ;)
    SQ9MEM
    Level 29  
    "93,0 Radio Eska Poznań - moc 10kW = 10000W
    93,6 Radio Zet Wrocław - moc 120kW = 120000W" - należy tylko jeszcze wziąść pod uwagę, że są to moce ERP, realne moce "ładowane" w antene są na poziomie 8, 10 razy mniejszym.
    guliweros
    Level 19  
    djbpm wrote:

93,6 Radio Zet Wrocław - moc 120kW = 120000W

120 KW dla nadawcy na UKF????
    Nie wiem skąd masz te informacje, ale dla mnie to nierealne.
    Nie znam dokładnie mocy wszystkich rozgłośni, moja lokalna stacja nadawała moca 50 W, wiem że starali sie o podwyzszenie limitu ale nie wiem do jakiego poziomu i czy otrzymali zgode .
    Ale 120 KW ??????Nie wyobrażam sobie.
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

djbpm wrote:
    ... medicb - skąd wziąłeś te informacje, że stacje typu ESKA mają moc w przedziale 20 – 50W ?
    Przejrzyj sobie wykaz stacji radiowych, w nim jednostką podstawową jest kW, to jest 1000W.
    Przykład:
    93,0 Radio Eska Poznań - moc 10kW = 10000W
    93,6 Radio Zet Wrocław - moc 120kW = 120000W ...

Pozdrawiam!!

http://radiopolska.pl/wykaz/polska.php

To o czym piszesz , to nie są moce nadajników . SQ9MEM napisał o jakiej mocy jest mowa . Pisze o tym wyraźnie w cytowanym linku .
    Przykładowo , dla 100W mocy doprowadzonej do anteny , będzie to około 152W ERP.
    Moon voyager
    Level 21  
    1000W napisałem tak orientacyjnie. Zakładając, że moje "radyjko" ma 100W na UKF i prawie 150 na KF. Myślę, że komercyjne muszą mieć dużo wiecej ponieważ powinny być słyszane w każdym sprzęcie i w każdych warunkach. Stąd te 1000 Watt. Poza tym zgadzam się ze wszystkimi innymi zastrzeżeniami. "Szwagier" być może ma pieniążki, ale tak naprawdę nie wie ile urzędniczych drzwi trzeba otworzyć, ile warunków spełnić aby stworzyć własną komercyjną radiostację. Podejrzewam, że chyba jednak nie wie ile to tak naprawdę kosztuje. Nie jestem pewny, ale AMATORSKIE radio Yaesu ft dx 9000 o mocy 400W kosztuje ponad 20 000 $. Najnowszy ICom 7000 bodajże podobną cenę a to są tylko AMATORSKIE! To są ceny sprzętu nadajacego a wyposażenie stacji??? a pracownicy? przecież tego nie da sie obsłużyć we dwie osoby. Cieńko to widzę.
    Moon voyager
    Level 21  
    Poszedłem na ten link. To i tak tanio. Są dużo, duzo droższe z szecioma cyframi.zależy jakiej firmy. Pozdro.
    zielar
    Level 11  
    14 tyś to dobra cena
    Jaki zasięg ma taki nadajnik 250W ?
    szerloc1
    Level 19  
    jesli chodzi o zaeieg to 250W przy dobrej lokalizacji moze pokryc teren 50km ja dysponuje 100W i nie najlepsza lokalizacjia i wzasadze jet ok a mozesz przekazac pomyslodawcy ze najperw niech sobie wejdzie na http://www.krrit.gov.pl/ i poczyta i koncesjiach jak ja uzyskac itp jesli bedzie mial sanse aby dostac konecje to sprzetu nadawczego nie kupuje sie tylko wynajmuje od niedzy innymi takiej firmy jak emitel http://www.emitel.pl/ wiec tam tez mozesz wejsc i poczytac a nadajnik w polsce produkuje tez http://www.broker.fm wiec zycze przyjemniej lektory sorry za bledy
    kooperator
    Level 20  
    Skąd ty wziąłeś te 120 kW chłopie lokalna komercyjna stacja radiowa może dostać max 50W mocy w moim miescie mają prawdopodobnie 30 W a i tak kiepsko inne stacje odbieram bo włazi wszedzie to co jakby było 120 000 W :?:
    medicb
    Level 28  
    Ja też się dziwię skąd te 120kW itd. Wiem, że u mnie nadają z mocą coś pomiędzy 20 a 50W, zasięg stacji ok 50km. Z resztą z mocą 25W na wyższych pasmach można osiągnąć 60 - 70km zasięgu i krótkofalowcy to wiedzą :) tylko nie piszcie teraz o antenach ... blebleble.
    120kW ktoś musi mieć dużo kasy na rachunki za energię ;) ... nawet jeżeli było by to 10 razy mniej. Dobra ja już siedzę cicho i poczytam.
    filip.s
    Level 23  
    lokalna rozgłosnia u mnie ma 0,8 lub 1kW i wcale nie sieje, a zasieg to ok 80km, 50W to strasznie mało jak na nadajnik radiowy.

Pozdrawiam!
    wladek83
    Level 32  
    Panowie , nie ma się co licytować wielkością mocy czy jakością anteny . Kolega zielar chyba mija się z prawdą - szwagier z kasą bez ograniczeń uruchamia profesjonalną rozgłośnię i prosi aby popytać na Forum kto i za ile zrobi radiostację w stodole ... . Zero logiki wynikającej z jego argumentacji a Wy mu wyliczacie moce . Dobrze , że Kulczyk Jan nie pyta jaki i kto mu zrobi helikopter w kuźni . No i ten temat postu ...

Pzdr.