logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć buczenie w głośnikach wzmacniacza na TDA7266?

momo_t8 28 Mar 2019 20:23 741 14
REKLAMA
  • #1 17872541
    momo_t8
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

Kupiłem układ na TDA7266 w celu napędzenia dwóch głośników 3w każdy. Układ w widocznej na zdjęciach formie działa lecz bez sygnału w głośnikach pojawia się buczenie, czy mogę się go pozbyć w jakiś sposób? Wiem że to tanizna ale czy mogę jakoś ulepszyć tą aplikację np elektrolitem większej pojemności?

Jak usunąć buczenie w głośnikach wzmacniacza na TDA7266? Jak usunąć buczenie w głośnikach wzmacniacza na TDA7266?
  • REKLAMA
  • #2 17872548
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Wymień przewód od sygnału na ekranowany na początek.
  • #3 17872720
    momo_t8
    Poziom 10  
    osiniak75 napisał:
    Wymień przewód od sygnału na ekranowany na początek.
    Doradzisz jakiś przewód tego typu lub z jakiego kabla mogę taki wykonać?
  • #4 17872785
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17872797
    momo_t8
    Poziom 10  
    trymer01 napisał:
    osiniak75 napisał:
    Wymień przewód od sygnału na ekranowany

Przecież ten przewód wygląda na ekranowany.
    Do autora - sprawdź.

To zwykły przewód, w środku trzy oddzielnie izolowane żyły, brak ekranu.
  • #6 17872802
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    Jakie napięcie zasilania i jaki zasilacz : normalny transformatorowy czy impulsowy?
    Przy 11V zasilania wzmacniacz może oddać 7W, głośnikciut słaby, łatwo mozna go zagotować.
    edit : no to koniecznie zastosuj ekranowany na wejściu.
  • REKLAMA
  • #7 17872836
    momo_t8
    Poziom 10  
    olaf x napisał:
    Jakie napięcie zasilania i jaki zasilacz : normalny transformatorowy czy impulsowy?
    Przy 11V zasilania wzmacniacz może oddać 7W, głośnikciut słaby, łatwo mozna go zagotować.
    edit : no to koniecznie zastosuj ekranowany na wejściu.

Stosowałem 9v zasilacz impulsowy co powinno dawać około 4w, potencjometr co najwyżej do połowy mocy. Jakiś przykład przewodu / gniazda jaki mogę zastosować?
  • REKLAMA
  • #8 17872869
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    Weź jakiś kabel chinch-chincz, odetnij chinche z jednej strony i podłącz do wzmacniacza, będziesz mieć gotowy z chinchami z drugiej do podłączenia, albo jack-jack jeśli chcesz napędzać np. z telefonu i tak samo, z jednej strony odetnij i podłącz do wzmacniacza. Ale kabel nie po 3zł, bo to najtańszy badziew z ekranowaniem bardzo miernym.
  • #9 17872920
    momo_t8
    Poziom 10  
    olaf x napisał:
    Weź jakiś kabel chinch-chincz, odetnij chinche z jednej strony i podłącz do wzmacniacza, będziesz mieć gotowy z chinchami z drugiej do podłączenia, albo jack-jack jeśli chcesz napędzać np. z telefonu i tak samo, z jednej strony odetnij i podłącz do wzmacniacza. Ale kabel nie po 3zł, bo to najtańszy badziew z ekranowaniem bardzo miernym.

Miałem jeden i próbowałem go w ten sposób wykorzystać, ale "ekran" w nim to jakaś kpina, dosłownie parę drucików to też efekt żaden, muszę poszukać czegoś lepszego.
  • #11 17873037
    momo_t8
    Poziom 10  
    _jta_ napisał:
    Ja parę razy robiłem ekran z jednego drucika z dobrym efektem. Sprawdź, czy przy zwarciu wejścia nadal jest buczenie - jeśli tak, to nie jest ono sprawą braku ekranu.

Testowałem bez podłączonego przewodu sygnałowego do płytki, wtedy buczenie znika. Mam wykonać zwarcie któregoś z kanałów do gnd dobrze rozumiem?
  • #12 17873251
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4191
    Skoro tak, to buczenie niewątpliwie jest związane z przewodem - może jest skutkiem braku ekranowania, może pętli masy.

Można jeszcze zrobić taki test, żeby i masę, i żyłę sygnałową przewodu połączyć do masy źródła sygnału - jeśli to pętla masy, to będzie buczenie, jeśli brak skutecznego ekranowania - powinno zniknąć.
  • #13 17873791
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Może ten wzmacniacz po odłączeniu źródła sygnału nie widzi żadnej impedancji i zbiera śmieci z zewnątrz.
    Producent przewidział na wejściu jakiś potencjometr, lub chociaż rezystory między sygnałami, a glebą?

Swoje odsłuchy sceniczne przerabiałam na aktywne i pod ręką były tylko potencjometry 100k, okazało sie, że bez podłączenia sygnału brumią. Za duża rezystancja wejściowa.

Domofony tez nie mają ekranu a ciągną się czasami dziesiątkami metrów i nic nie buczy, bzyczy, brumi...
    Odpowiednio duży poziom sygnału i dobrane imedancje wej/wyj
  • #14 17875863
    momo_t8
    Poziom 10  
    _jta_ napisał:
    Skoro tak, to buczenie niewątpliwie jest związane z przewodem - może jest skutkiem braku ekranowania, może pętli masy.

Można jeszcze zrobić taki test, żeby i masę, i żyłę sygnałową przewodu połączyć do masy źródła sygnału - jeśli to pętla masy, to będzie buczenie, jeśli brak skutecznego ekranowania - powinno zniknąć.

Nie miałem akurat nic innego więc wpadłem na pomysł żeby zastosować kabe normalnie używany do usb 4 żyły, ekran z foli aluminiowej i oplot. wykorzystałem dwie żyły jako sygnałowe, trzecią splotłem z siatkowym ekranem, buczenie znacznie się zmniejszyło, teraz jest już tylko minimalnie słyszalne przy pełnym otwarciu potencjometru. Mam pytanie, zastosowany tutaj kondensator 680uf, nota zaleca 470uf, czy zastąpienie go np 4700uf przyniesie jakieś korzyści?
  • #15 17875930
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    momo_t8 napisał:
    zastosowany tutaj kondensator 680uf, nota zaleca 470uf, czy zastąpienie go np 4700uf przyniesie jakieś korzyści?

Bez znaczenia.
    Zadbaj o podrzędniejsze zasilanie jak już to złożysz do końca. Ten kondensator zostaw jak jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z buczeniem w głośnikach podłączonych do wzmacniacza na układzie TDA7266. W odpowiedziach zasugerowano wymianę przewodu sygnałowego na ekranowany, co może zredukować zakłócenia. Użytkownik potwierdził, że używał przewodu bez ekranu, co mogło być przyczyną problemu. Wskazano również na znaczenie zasilania oraz impedancji wejściowej wzmacniacza. Po zastosowaniu lepszego przewodu buczenie znacznie się zmniejszyło. Użytkownik zapytał o możliwość zwiększenia pojemności kondensatora, co nie przyniesie znaczących korzyści, a zalecano skupienie się na zasilaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA