Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej

emigrant 29 Mar 2019 23:16 2796 24
  • #1
    emigrant
    Level 29  
    Witam

    Za 3 miesiące zaczynam remont kuchni od zera. Może robię błąd, może nie, ale idę w całości w sprzęt Elektroluxa. Wszystko jednej marki. Najpierw miał być Bosch/Siemens, później AEG, czyli takie premium dla szwabów od Elektroluxa. Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać. Niestety wszystko aktualnie produkowane to badziew. Nie wierzę w większą bezawaryjność tzw. marek lepszych, czy premium. Wszystko to bull shit. Nawet Liebherr się psuje... Im bardziej zaawansowane AGD tym mniej naprawialne, albo w ogóle nienaprawialne. Czy coś się popsuje lub nie popsuje to zjawiska losowe bez względu na markę imho.

    Piekarnik - https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eoc6851aox2/ funkcja pyrolizy + 25% pary. Nie mam zamiaru bawić się w czyszczenie jakimś gąbkami, czyli takie prawdziwe piekarniki parowe mnie nie interesują. Funkcja pary jako dodatek jak najbardziej może być. Niby w tych 100% parowych piekarnikach można piec bez pary, ale już czyszczenie tylko parą - takie piekarniki nie mają funkcji pyrolizy. Zostałem już ostrzeżony, że i tak bez szorowania się nie obędzie...

    Mikrofalówka - https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/microwaves/microwave-oven/ems17006ox/ Na początku był inny model, ale nie nadawał się do zabudowy w szafce - niestety nie mogę mieć w słupku piekarnika i mikrofalówki.

    Indukcja - https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/hobs/induction-hob/eiv734/ - Co tu dla mnie jest bardzo ważne, żeby jeden palnik był duży 24 cm, dlatego ten model(71 cm) i nie inny.

    Okap - https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/cooker-hoods/integrated-hood/efg90563ox/ okap ten większy(szerszy 80 cm) pod indukcję 71 cm. Tak, okap zintegrowany. Te okapy kominowe totalnie mi się nie podobają. Łączy się radiowo z indukcją - czy to praktyczne i dobre to się okaże... Pewnie nie.

    Zmywarka - 60 cm https://www.electrolux.pl/kitchen/dishwashing/dishwashers/built-in-dishwasher/esl8356ro/ Nie wiem dlaczego, ale podoba mi się ten bajer, że na sam koniec sama się otwiera ze szczeliną 10 cm. Nawet nie chodzi o to, że to ma służyć jakiemuś tam naturalnemu dosuszeniu naczyń.

    Lodówka - https://www.electrolux.pl/kitchen/cooling/fridge-freezers/built-in-fridge-freezer/enn3054eow/ - Lodówka pod zabudowę dość wysoka i pojemna, A++. Ma jakiś tam system inteligentnego no-frosta, że tak nie wysusza jedzenia.

    Zlewozmywak - https://www.franke.com/pl/pl/ks/products/zlewozmywaki/spark/101-0497-699_detail.html - Franke Spark SKL 651-E Stal szlachetna. Stety czy niestety zlewozmywak musi być narożny(mała kuchnia i chęć wykorzystania każdego kąta jak najbardziej użytkowo). Na początku był o takim samym kształcie, tylko że z syntetycznego granitu ONYX - dzięki różnym komentarzom zrezygnowałem z niego, bo syntetyczny granit po kilku latach może się odbarwiać, więc będzie metalowy ze stali kwasoodpornej - struktura jedwab, cokolwiek to znaczy.

    Młynek - https://www.franke.com/pl/pl/ks/products/waste-disposal/franke-turbo-elite/134-0535-242_detail.html - Franke 1,25 KM, więc nadaje się do mielenia kości z kurczaków. Młynki poniżej 0,7 KM nie nadają się do mielenia kości o ile mi wiadomo. Albo młynek już bardziej profesjonalny, ale kosztujący ponad 2000 złotych - IN SINK ERATOR EVOLUTION 100 / EVO 100 http://www.aglos.pl/pl/p/IN-SINK-ERATOR-EVOLUTION-100-EVO-100-rozdrabniacz%2C-mlynek-do-odpadow/2042 Nie wiem czy jest sens przepłacać ponad 1000 złotych za IN SINK ERATOR EVOLUTION.

    Tak wygląda mój zestaw kuchenny. Nie znam się na AGD, ale chłonę wiedzę przynajmniej jakieś podstawowe informacje na co zwracać uwagę.

    Jakieś może obiekcje co do tego zestawu? Marki na pewno już nie zmienię. Nie mam zamiaru też mieszać różnych marek - taka moja fanaberia. Co najwyżej może jakieś inne modele - jakieś sugestie do zmiany modelu na coś innego?

    Popełniłem też mały projekcik pierwszy raz w życiu odnośnie aranżacji wnętrza kuchni jakby to w realu wyglądało( kolory ścian, podłóg, mebli, blatu są przypadkowe, domyślne z programu). Bardziej mi chodziło co na takiej przestrzeni się zmieści fizycznie i ile. Jak to wszystko w jakiś logiczny układ porozmieszczać. Pewnie jeszcze coś się zmieni, ale raczej tylko górne szafki. Brakuje stołu, gniazd - nie było tego w programie.

    AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej
    AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej
  • #2
    yanes
    Level 30  
    Co do projektu, dla mnie zlewozmywak w kącie to najgorsze umiejscowienie, jakby nie było przy nim spędzamy najwięcej czasu. Jeśli zmywarka jest obok lodówki to projekt jest nieprzemyślany, niektóre naczynia przed włożeniem do niej trzeba opłukać. Jak to zrobisz gdy zmywarka będzie otwarta?
  • #3
    emigrant
    Level 29  
    O widzisz... O tym bym nie pomyślał. Rzeczywiscie to jest jakiś problem i chyba niestety musi taki zostać. Tak, za lodówką jest zmywarka. Nie widzę dla niej innego miejsca. W miejscu pierknika nie mogę dać zmywarki, zamienić ich miejscami, bo zlewozmywak musi mieć po obu stronach trochę blatu roboczego. Indukcja też musi mieć po obu stronach trochę blatu roboczego. Nijak nie da się poprzestawiać inaczej :/. Nie wiem, czy zerknąłeś na wymiary kuchni, ale ona jest mała. Na tej wizualizacji wygląda na dużą, tak nie jest, złudzenie.
  • #4
    Borutka
    Level 29  
    Każdy robi jak może, ale dorzucając się do uwagi kolegi Yanes, rozważyłbym zamianę miejscami piekarnika z szufladami. Miejsce piekarnika jest mało istotne, a od zmywarki (jeżeli jest przy lodówce) nie trzeba będzie biegać do szuflady z każdym widelcem i płyta będzie miała lepsze warunki pracy. Ogólnie przy projektowaniu warto się trzymać zasady trójkąta roboczego.
  • #5
    emigrant
    Level 29  
    O, kolejna ciekawa uwaga. Na pewno wezmę to pod uwagę. Dzięki. We wtorek jadę do stolarza zobaczyć na żywo różne materiały, kolory szafek i blatów. Chociaż chyba pójdę w biały połysk i blat laminowany udający jakieś ciekawe drewno. Lite drewno na blat, niby się nie sprawdza nawet mocno twarde. Na blaty kamienne, konglomeraty, jakieś granity nie stać mnie. Paradoksalnie najlepiej sprawdza się blat laminowany - jest tani, nie szkoda jak się uszkodzi, odporny na różne uszkodzenia, ryski, itd.
    Przy okazji dam wydrukowany ten mój pseudo-projekt jak ja chcę, żeby to zostało wykonane.

    Czy system zawiasów, prowadnic i szuflad marki Blum to dobry wybór? Wydaje mi się, że takie rzeczy mogę wymusić na stolarzu, co ja chcę a nie co stolarz sobie ubzdura.
    Totalnie nie znałem jakiegoś Blum. Tak mi google podpowiedziało... ;]. Trochę zerknąłem filmików na yt i rzeczywiście dużo ludzi używa w swoich szafkach i szufladach system Blum. Nie znam innych marek.

    Blum(moja fanaberia wyboru):
    - System zawiasów - CLIP top BLUMOTION
    - System prowadnic - TANDEM(ukryte prowadnice, wysuw 100% - pełna przestrzeń szufladowa)
    - System szuflad - TANDEMBOX antaro
    - System podnośników do frontów górnych - AVENTOS HK-S(tylko nad lodówką)
  • #6
    Borutka
    Level 29  
    No to jeszcze doczepie się do mikrofalówki. Grozi wylaniem zupy z talerza, a dziecko sobie nie poradzi z podgrzaniem choćby szklanki mleka. Można to rozwiązać inaczej i dobry zakład stolarski na pewno sporo w projekcie zmieni.
    Proponuję też mocno przeanalizować kwestie wykonania połysku frontu. Przy frontach malowanych jest ogromna rozpiętość jakości powłoki (żółknięcie, odporność) i co za tym idzie również ceny.
    Jest jeszcze połysk w wykonaniu laminatu np. Ikea Voxtorp. Ta powłoka jest nie do zajechania w normalnej eksploatacji. Uderzenie prędzej spowoduje wgniotkę na płycie niż uszkodzenie powłoki. W ogóle proponuję odwiedzić Ikea, bo cena/jakość wychodzi bardzo dobrze. I na wysokim poziomie jest darmowa pomoc w projektowaniu i designie kuchni.
    Jeśli chodzi o Blum, to jak najbardziej. Są to okucia sprawdzone z wieczystą gwarancją. Teraz to chyba dobry standard. Jeżeli stolarz nie oferuje, to lepiej zmienić stolarza :D
  • #7
    emigrant
    Level 29  
    Jeżeli chodzi o fronty to nie mam pojęcia co ma być. Rozumiem, na malowane za bardzo się nie decydować, tylko jakieś laminowane?
    Blat na pewno będzie matowy. Nie ma mowy o jakimś połysku.
  • #8
    Borutka
    Level 29  
    emigrant wrote:
    Jeżeli chodzi o fronty to nie mam pojęcia co ma być. Rozumiem, na malowane za bardzo się nie decydować, tylko jakieś laminowane?
    Blat na pewno będzie matowy. Nie ma mowy o jakimś połysku.

    W między czasie edytowałem poprzedni post. I zapomniałem dodać, że na dobrej powłoce połysk na frontach nie widać tak palcowania i drobnych zachlapań :!:
    Blat matowy laminowany bez cudowania będzie moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem.
    emigrant wrote:
    Rozumiem, na malowane za bardzo się nie decydować, tylko jakieś laminowane?

    Temat do głębokiej analizy
  • #9
    emigrant
    Level 29  
    Apropo blatu - Jak był stolarz to mówił, że teraz w "modzie" blaty cienkie. No dobrze, może i w modzie, ale z tego co udało mi się wyczytać pakowanie się w blat laminowany 28 mm to duży błąd. Powinien być 38 mm i żaden inny. Fakt faktem jak gadaliśmy nie było mowy z czego i jaki ma być blat. Pewnie miał na myśli jakieś kamienne, syntetyczny granit, konglomerat, itp. Od biedy mógłbym się szarpnąć na jeden z tych materiałów, ale moim zdaniem szkoda pieniędzy i w cale te materiały nie są takie super. Posiadają też swoje wady.

    BTW, te laminaty blatowe mają jakieś atesty PZH, czy to bez znaczenia? Jeżeli powinny mieć to jak to zweryfikować? Poprosić stolarza o jakiś certyfikat, papiery?
  • #10
    Borutka
    Level 29  
    emigrant wrote:

    BTW, te laminaty blatowe mają jakieś atesty PZH, czy to bez znaczenia? Jeżeli powinny mieć to jak to zweryfikować? Poprosić stolarza o jakiś certyfikat, papiery?

    Poza atestem PZH nie ma żadnych papierów, certyfikatem jakości jest głównie cena. To wymaga namacalnego rozeznania, czym różni się blat za 60zł/mb od blatu za 250zł/mb (mówimy o blacie laminowanym). Co do grubości blatu, to faktycznie teraz jest trend na cienkie blaty o prostokątnym wykończeniu (nie zaoblone). Ale żeby się przekonać, trzeba pójść i gdzieś pooglądać całość projektu. Ponieważ będzie to różnie wyglądać w zależności od całości aranżacji.
    Generalnie proponuję się opatrzeć trochę z aktualnym wzornictwem. Pochodzić po jakiś ekspozycjach meblowych, Ikea, także oglądać i oglądać :D . Przykładowo, osobie bez wyrobionego gustu może podobać się Golf 2, dopóki nie zobaczy Golfa 8.
    Także, za tę samą kasę można zrobić archaiczny i nieprzemyślany design lub fajne trendy na kolejne lata użytkowania. Temat wcale nie jest prosty, a szczegóły mają znaczenie. Przykładowo... powieszenie szafek 3cm niżej lub wyżej może całkowicie zmienić odbiór kuchni.
    Także fachowa pomoc i rada osoby kompetentnej (ale nie na poziomie sprzedawcy RTV w markecie) jest nieoceniona. A Ty po obejrzeniu kilkuset fotek i aranżacji na żywo będziesz w stanie jej przekazać swoje sugestie, czy np. blat ma mieć 38mm, czy jednak wolisz cieńszy.
  • #11
    emigrant
    Level 29  
    Przy blacie laminowanym miałem na myśli wytrzymałość mechaniczną. One wstępują w dwóch grubościach 28 i 38 mm. Po prostu 28 mm nie nadaje się na blat roboczy - tak wyczytałem. Rdzeń blatu to po prostu jakiś paździerz, czy tam wióry z klejem... Musi mieć swoją grubość, żeby być wytrzymały. Decyzja na cieńszy blat to także zmiana materiału na blat.

    Nie każda nowoczesność jest ładna, wręcz czasami brzydka - wiadomo, to już kwestia gustu.

    To prawda, że gniazda pod AGD do zabudowy trzeba robić obok w szafkach, bo inaczej gniazdo z wetkniętą wtyczką będzie kolidować ze ścianką zmywarki, czy piekarnika? Czyto tylko chodzi o to, żeby mieć dobry dostęp do gniazda? Jak jest u Was?
  • #12
    Borutka
    Level 29  
    emigrant wrote:

    Nie każda nowoczesność jest ładna, wręcz czasami brzydka - wiadomo, to już kwestia gustu.

    Dobry design nie należy rozumieć jako nowoczesność. Bo może być nowoczesny, ale także klasyczny, rustykalny etc. Np. klasyczne wykończenia a'la drewno obecnie bardzo różnią się od tych sprzed lat. Wszystko w rękach klienta i przede wszystkim zakładu stolarskiego.
    Blaty laminowane w grubościach 28 i 38mm są od zawsze, miałem obie grubości i w kwestii użytkowania ja nie widzę różnicy, o ile są wystarczającej jakości. Przez ten czas ewolucja designu zmieniła jedynie sposób profilowania i wykończenia krawędzi zewnętrznej oraz sposoby łączenia powierzchni narożnych.
    Gniazdka trzeba sobie zaplanować, żeby nie kolidowały z ustawieniem mebli czy zmywarki, żeby była możliwość dosunięcia sprzętu do ściany. Musi być też możliwość bezproblemowego wyjęcia wtyczki w razie niebezpieczeństwa czy demontażu sprzętu do naprawy.
  • #13
    emigrant
    Level 29  
    Czy w cokole lodówki i piekarnika powinna być kratka wentylacyjna? Tutaj mała uwaga - pod piekarnikiem będzie szuflada na graty piekarnikowe i inne.

    Z tego co widzę w rysunku technicznym lodówki do zabudowy taka wentylacja powinna być. Także powinna być z tyłu lodówki na górze. Cały czas powinien być obieg powietrza z dołu do góry poprzez tył lodówki. Rysunek techniczny piekarnika nie przewiduje kratki wentylacyjnej w cokole - wygląda na to, że nie jest potrzebna taka wentylacja.
  • #14
    emigrant
    Level 29  
    Mały upgrade zakupów. Rezygnuję z piekarnika z funkcją pary 25%. Takie parowanie może odbywać się tylko w naczyniu zamkniętym poprzez jakieś wężyki, itd. Nie podoba mi się to i trzeba extra 600 złotych dopłacić za ten ficzer parowy względem praktycznie identycznego modelu, tylko pozbawionego funkcji parowania 25%.

    Będzie piekarnik tradycyjny, tylko, że z termosondą i pyrolizą - EOC5851FOX https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/eoc5851fox/

    Designersko to w sumie ten sam co ten pseudo-parowy, tylko pozbawiony funkcji parowania.
  • #15
    emigrant
    Level 29  
    Borutka wrote:
    Jeśli chodzi o Blum, to jak najbardziej. Są to okucia sprawdzone z wieczystą gwarancją. Teraz to chyba dobry standard. Jeżeli stolarz nie oferuje, to lepiej zmienić stolarza

    Byłem u stolarza. Używa tylko i wyłącznie systemu Blum. Pokazał mi laminowane blaty tanie, zwykłe i premium. Pokazał fronty malowane i laminowane połysk tanie i droższe odporne na różne anomalie. Wszystko jest, kwestia kasy...
    Te lepsze blaty - ja je nazwałem premium, ale tak się nie nazywają, spód też mają zabezpieczony powłoką odporną na wodę i temperaturę - to dość ważne jak będzie buchać para z piekarnika, czy tam zmywarki. Zwykłe blaty laminowane spód mają dosłownie wyścielony papierem.

    Nie ma w ofercie blatów laminowanych 28 mm. Mówił, że chyba już nikt takich nie produkuje. Wszystko to 38 mm.

    Szafki robi głównie na głębokość 35 cm a odległość między blatem a szafką 57 cm. Oczywiście to wszystko do uzgodnienia i korekcji wedle życzenia klienta, ale jego taki standard i tak rekomenduje.
  • #16
    Borutka
    Level 29  
    emigrant wrote:

    Te lepsze blaty - ja je nazwałem premium, ale tak się nie nazywają, spód też mają zabezpieczony powłoką odporną na wodę i temperaturę - to dość ważne jak będzie buchać para z piekarnika, czy tam zmywarki. Zwykłe blaty laminowane spód mają dosłownie wyścielony papierem.

    W typowej eksploatacji wystarcza blat ze standardowym spodem, a newralgiczne miejsca okleja się np. arkuszem aluminiowej folii samoprzylepnej.
    emigrant wrote:

    Nie ma w ofercie blatów laminowanych 28 mm. Mówił, że chyba już nikt takich nie produkuje. Wszystko to 38 mm.

    Tutaj to za bardzo się nie zgodzę. Jest dużo aranżacji na cienkie blaty, ale oczywiście z obróbką na ostrą krawędź i często na głębokość powyżej 60cm. Ale faktycznie cienki blat 60cm ze standardową krawędzią "U" wygląda po prostu słabo i nikt rozsądny takiego nie zaproponuje.
  • #17
    emigrant
    Level 29  
    Zrobiłem kilka fotek jak wygląda ten niby premium laminat(blat). To są te 4 podłużne paski. Sam blat jak wygląda na żywo - dąb halifax. Zapmniałem zrobić fotkę spodu tego blatu. Odnośnie frontów to będzie wybrane wśród tych dwóch kolorów jak na fotce - biały i "i zapomniałem co to za kolor ten drugi". Na fotce wygląda jak jakiś szary, ale to nie jest szary kolor.
    Stolarz mówił, że kto nie kumaty nie pozna, że to laminat, który udaje drewno.

    Wybiorę chyba H3309 ST28 dąb gladstone piaskowy, czyli ten środkowy. Jakoś mi ten dąb halifax się nie podoba... za ciemny i te niby naturalne czarne "uszkodzenia".

    AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej

    Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

    Jeszcze ciekawa(śmieszna) sytuacja u stolarza. Dałem mu wydruki rysunków technicznych całego AGD - on chciał tylko sam model danego AGD. Mówię, że może jeszcze zmienię zdanie i będzie AGD Bosch/Siemens. Ten do mnie, że jego znajomy co pogwarancyjnie naprawia, serwisuje AGD nie poleca Boscha. Najbardziej psujące się AGD. Żywot lodówek Boscha do zabudowy jest bardzo krótki, padają jak muchy...

    Ja totalnie olewam co kto mówi, biorę wszystko Electroluxa i niech się dzieje co chce. Najwyżej to będzie jedna wielka pomyłka - trudno.
  • #18
    emigrant
    Level 29  
    W końcu znalazłem kuchnię, która ma ten kolor frontów co wybraliśmy jako alternatywa dla białego.
    Chyba wszystko wskazuje na to, że białych frontów nie będzie tylko ten drugi kolor.

    AGD do nowej (remontowanej od zera) kuchni zamkniętej
  • #19
    yanes
    Level 30  
    Jedno co zauważyłem to pomiędzy Boschem a Simensem jest różnica i według mnie trwalszy jest Siemens pomimo, że niby są robione na jednej linii. Podobnie jak jest z Fiatem Sedici a Suzuki Sx4.
  • #20
    emigrant
    Level 29  
    Ja zauważyłem też jedno. Wszystko się psuje bez względu na markę. Jeszcze bym uwierzył w jakość Liebherra i chyba nic poza tym. Z tego co mozna wyszukać to ludziom też i Liebherr się psuje.
  • #21
    emigrant
    Level 29  
    No i znowu zmiana piekarnika, eh :/ - powrót z funkcją parowania, ale tym razem nie w jakimś pojemniku wydzielonym, tylko parowana jest cała przestrzeń piekarnika pod bełkotem producenta SteamCrisp. To nadal nie jest piekarnik parowy, tylko zwykły z funkcją pary. Czyszczenie także pyrolityczne.

    EOC8P31X - https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eoc8p31x/

    Piekarnik już z tym nowym "dizajnem", moim zdaniem lepszym niż poprzedni jak ten EOC5851FOX https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/eoc5851fox/
  • #22
    emigrant
    Level 29  
    To znowu ja... Pytanie - okap kuchenny powinnien być podłączony do rury wyrzutni rurą sztywną, czy elastyczną? Czy to nie ma kompletnego znaczenia? Wyrzut z okapu będzie dedykowaną wentylacją, żadne podłączenie do istniejącej wentylacji naturalnej. Okap 80 cm będzie zabudowany w szafce, więc przez całą szafkę do góry pod sufit rura 150 mm(bo taki króciec ma okap) i tam już przez ścianę rura sztywna zakończona wyrzutnią.
    Z racji tego, że to kuchnia zamknięta to taki okap będzie wytwarzać podciśnienie, więc nad oknem będzie nawietrzak(nawiewnik) ścienny ze stabilizacją przepływu powietrza. W suficie podwieszanym będzie anemostat wywiewny wpięty do wentylacji naturalnej. Nie mam rekuperacji. Nie wiem czy za anemostatem nie dać zaworu zwrotnego, żeby okap nie odwrócił ciągu. Jest sens czy nie taki zawór zwrotny?
  • #23
    emigrant
    Level 29  
    Ma ktoś z Was wypełnienie panelem szklanym miedzy blatem roboczym a szafkami górnymi? Jak to się sprawuje z perspektywy czasu? Miałem wypełniać tę przestrzeń płytą w laminacie jak blat, ale rezygnuję z tego. Niezbyt mi to się podoba i niby niepraktyczne. Pod uwagę biorę tradycyjnie płytki lub panel szkalny.
  • #24
    emigrant
    Level 29  
    Cześć,

    Kuchnia ukończona. Pomału przeprowadzka z kuchni tymaczasowej do "nowej". Porobiłem trochę fotek, więc podrzucam jako link do photos googla. -> https://photos.app.goo.gl/RmajH6RPYufzzNw97 Kuchnia zaprojektowana od zera przeze mnie. Pewnie z jakimiś błędami logicznymi, ale to moje błędy a nie kogoś. Ja tam jestem zadowolony jako laik w takich sprawach. Trochę dałem mały opis. Tutaj podrzucam listę i modele sprzętu AGD jakby ktoś był ciekawy. Tak jak pisałem kiedyś, zdecydowałem się na 100% AGD od Electroluxa i mam gdzieś kto co myśli o tej marce. Dla mnie psucie się sprzętu AGD to zjawiska losowe. Człowiek co robił mi meble i montował a robi 4 kuchnie miesięcznie to trochę się orientuje co użytkownicy mówią i według niego największe gówno to aktualnie Bosch & Siemens. To jest jego zdanie. To pytałem co kupować - to nic nie doradził, bo nie ma czegoś takiego jak "najmniej niezawodne AGD". Ja żadnego zdania nie mam, bo nie mam żadnego rozeznania. Nikt mi Electroluxa nie doradził ani stolarz nic nie sugerował. Electrolux to mój wybór, moja fanaberia.

    Electrolux:
    Lodówka - ENN3054EOW https://www.electrolux.pl/kitchen/cooling/fridge-freezers/built-in-fridge-freezer/enn3054eow/
    Zmywarka - KESB9310L https://www.electrolux.pl/kitchen/dishwashing/dishwashers/built-in-dishwasher/kesb9310l/
    Kuchenka mikrofalowa - KMFE172TEX https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/microwaves/microwave-oven/kmfe172tex/
    Okap zintegrowany - LFG719X https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/cooker-hoods/integrated-hood/lfg719x/
    Płyta indukcyjna - EIV734 https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/hobs/induction-hob/eiv734/
    Piekarnik - KOCBP31X https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/kocbp31x/
    Czajnik - EEWA7800 https://www.electrolux.pl/kitchen/small-kitchen-appliances/kettles-water-filters/kettle/eewa7800/


    Franke:
    Zlewozmywak narożny - Antea AZG 661-E Fragranit+Onyx - https://www.franke.com/content/corporate/pl/pl/ks/products/kitchen-sinks/antea/114-0498-087_detail.html
    Wylewka - Ambient Pull-Out Onyx - https://www.franke.com/pl/pl/ks/produkty/baterie-kuchenne-franke/ambient/115-0289-511_detail.html
    Dozwonik do płynu do naczyń - Sirius Onyx https://www.franke.com/content/corporate/pl/pl/ks/products/accessories1/dozownik-do-myd%C5%82a/119-0500-491_detail.html
    Młynek - Turbo Elite TE-125 https://www.franke.com/content/corporate/pl/pl/ks/products/waste-disposal/franke-turbo-elite/134-0535-242_detail.html

    Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

    Temat zostawiam otwarty a to dlatego, że w tym temacie będę informował jak coś się popsuje a pewnie tak się stanie prędzej, czy później. Udało mi się wstrzelić w promocję 5 lat gwarancji dla AGD do zabudowy Electroluxa. Wszystko co mam do zabudowy ma gwarancję 5 lat. Jakby były jakieś pytania to śmiało. Śmiało teź można wytykać błędy, albo jak coś się nie podoba. Ja już nic nie zmienię, bo się nie da, ale chętnie posłucham zdania innych osób.
  • #25
    emigrant
    Level 29  
    Witam,

    Odświeżam trochę mój temat. Chyba szykuje się pierwsza awaria lodówki Electroluxa ENN3054EOW. Od dwóch dni w części chłodziarki śmierdzi zgniłym jajem. Najpierw myśleliśmy, że to jakaś wędlina, czy coś innego się zepsuło. Jednak nie. Chłodziarka została umyta, w tym specjalnym płynem do lodówek i dalej wali zgniłym jajem. Poza tym żadne jedzenie nie było nieświeże.

    O tak po prostu 2 dni temu zaczęło śmierdzieć. Moje podejrzenia, że jest nieszczelność i ucieka gaz z agregatu. Czy, do freonu w lodówkach jest dodawany zapach, żeby było wiadomo, że się ulatnia? Póki co lodówka jeszcze chłodzi i mrozi poprawnie. Nic się nie dzieje.

    Druga opcja to do tacki zleciał jakiś kawałek jedzenia przez odpływ, gdzie spływa woda z tylnej ścianki i od tego śmierdzi?

    Która opcja jest bardziej prawdopodobna? Lodówka w zabudowie, więc to nie takie proste zerknąć do tyłu lodówki, ale we wtorek trzeba będzie wyjąć lodówkę z zabudowy i zobaczyć, czy nie śmierdzi z tej tacki.

    Na lodówkę mam certyfikat gwarancyjny na 5 lat, więc lodówka jeszcze jest objęta gwarancją door-to-door. Pracuje non-stop od października 2019.

    edit:
    Ok, aktualnie używany freon w lodówkach nie ma zapachu jak się ulatnia. Pewnie jakieś resztki jedzenia przeleciały przez otwór odpływowy wody do tacki/zbiorniczka i być może z niego śmierdzi... Innej możliwości chyba nie ma.