Witam,
jako, że święta zbliżają się wielkimi krokami, chciałbym Wam zaprezentować drukarkę do jajek (w sensie pisanek

Wszystkie potrzebne elementy konstrukcji zaprojektowałem w SketchUp i wydrukowałem na drukarce 3d. Zielone z ABS, pomarańczowe z PLA. Niestety, nie wiem z jakich powodów, ale walnąłem się przy projektowaniu obudowy elektroniki i jest o dobry centymetr za duża. Nie chciało mi się już przerabiać i zostawiłem taką

Sterownik to Arduino nano z wgranym oprogramowaniem GRBL, do tego sterowniki silników krokowych na A4988 i silniki z odzysku. Mogłyby być o wiele mniejsze i słabsze ale takie akurat miałem. Sterowanie piórem odbywa się za pomocą mikro serwa, a krańcówka to transoptor szczelinowy (też z szuflady).
Zastosowanie serwomechanizmu właśnie niesie za sobą drobną niedogodność, a właściwie dwie. Po pierwsze, trzeba zmodyfikować bibliotekę GRBL wgrywając plik z rozkazami do obsługi serwomechanizmu. Po drugie, po każdym wygenerowaniu pliku z Gcode trzeba plik ponownie poddać obróbce. Postprocesor zamienia rozkazy podniesienia i opuszczenia pióra. Wszystko jest całkiem fajnie opisane TU.
Nie ma w zasadzie co się za bardzo tu rozpisywać. W razie czego o szczegóły proszę pytać w komentarzach.
Podsumowując projekt pozostaje mi, co prawda trochę za wcześnie, życzyć Wam wesołego "Alleluja".
Pod spodem kilka filmików i zdjęć:

Nie mam żadnego sensownego programu do edycji wideo więc nie mam jak przyspieszyć filmów. Proponuję więc od razu kliknąć na ustawienia i zwiększyć prędkość odtwarzania.
Cool? Ranking DIY