Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer VSX-1016V - Nie świeci wyświetlacz

finrodus 31 Mar 2019 20:06 612 5
  • #1
    finrodus
    Level 8  
    Witam,
    Mam problem z amplitunerem pioneer vsx-1016V polegający na tym że nie świeci wyświetlacz, pozostałe funkcje amplitunera działają - słychać muzykę, można przełączać kanały, itd. Na wyświetlaczu świecą tylko 2 niezależne diody, ale sam wyświetlacz nic nie wyświetla.

    Po odkręceniu panelu przedniego jest taśma doprowadzająca sygnały z płyty głównej z opisem.
    Zmierzyłem napięcia na V+5 = 5V, FV = -31V, FLAC1 = -25V, FLAC2 = -25V

    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co może być przyczyną usterki.

    ps. w lewym górnym rogu wyświetlacza jest czarna plamka, która chyba wskazuje na to że w środku jest próżnia.
  • #2
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zmienne napięcie żarzenia, rzędu 2V, jest obecne? Czy widać lekko czerwone włókna żarzenia wzdłuż wyświetlacza?
  • #3
    finrodus
    Level 8  
    Włókien wokół wyświetlacza nie widać.
    Napięcie żarzenia zmienne to między punktami FLAC1 i FLAC2 powinienem mierzyć (po ścieżkach na schemacie widać że są doprowadzone do skrajnych nóżek wyświetlacza)? Jeśli tak to jest tam ~0V

    Dodano po 1 [minuty]:

    Tzn. włókna oczywiście są delikatnie widoczne pod światło ale na 100% się nie żarzą
  • Helpful post
    #4
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    No to musisz przywrócić to zasilanie i będzie ok, skoro zasilanie logiki 5V jest i napięcie ujemne dla sterownika też jest. Sprawdź czy z trafa wychodzi to zasilanie o ile tak jest w tym wypadku to rozwiązane.
  • #5
    finrodus
    Level 8  
    Sprawdziłem i z trafa nie ma takiego napięcia, prawdopodobnie między liniami AC1 i AC2 powinno być prawdopodobnie a jest 0V. Można w to miejsce przyłączyć 2V zmiennego z innego trafo i sprawdzić zachowanie wyświetlacza?

    Dodano po 23 [minuty]:

    Ok już działa. Tam gdzie powinno być 2~ na trafie rezystancja wynosiła 8 Ω czyli zdecydowanie za dużo. Uszkodzony był kabelek tuż pod płytką z wyprowadzeniami trafa.
    Dziękuję bardzo za pomoc.
  • Helpful post
    #6
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Świetnie, że się udało usunąć usterkę. To był na szczęście ten łatwiejszy problem do rozwiązania. :-)
    Przyczyna braku napięcia anodowego jest czasem trudniejsza do odkrycia.