logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterowanie zaworem odcinający gaz bez przeciążenia zasilacza, akumulator

jarek~~ 02 Kwi 2019 10:34 375 3
  • #1 17881108
    jarek~~
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam,
    czy można podłączyć zawór odcinający GAZEX ZB bezpośrednio do akumulatora (sterowanie przez przekaźnik INT-PP). Chodzi o to, że podcentrala (nią miałby być sterowany zawór) po wyliczeniu max wartości prądu może pobrać ok. 1400mA, a zasilacz satela to APS-15. Czy w związku z tym, aby nie zmieniać zasilacza, mogę podłączyć zawór przez przekaźnik do akumulatora 7Ah?
  • #3 17881123
    jarek~~
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Dodam jeszcze, że zawór pobiera 26W przy 12V o czas zamknięcia trwa poniżej 1 sekundy, i instrukcji pisze, że nie wolno podłączać dwóch zasilaczy do tego samego transformatora, i to mnie zaczęło zastanawiać (wiem że zawór to nie zasilacz :) ), ale wole się upewnić, żeby czegoś nie zchrzanić. Czy słusznie podejrzewam, że to może chodzi o to, że zasilacze są impulsowe?
  • #4 18342384
    Domelski
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Temat stary, ale niebezpieczny.
    Uwaga na podłączanie zaworu odcinającego gaz do czegokolwiek innego niż przewidziana do tego centrala lub detektor.
    Niektóre zawory muszą być sterowane przez określone centrale (bo np. tak przewidują certyfikaty na dany zawór).
    Poza tym są to najczęściej zawory nieprzystosowane do stałego zasilania cewki. Tzn. nie wolno na nie puścić po prostu napięcia stałego (prądu stałego) poprzez styk. Zawory są sterowane najczęściej kilkoma impulsami.
    Wszelkie podłączenie inne niż zalecane przez producenta w instrukcji może prowadzić do wypadku i odpowiedzialności osoby wykonującej podłączenie.
REKLAMA