logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odczytanie schematu podlaczenia sterownika oswietleniem DALI/DSI

piorek9 03 Kwi 2019 09:37 1857 8
  • #1 17882963
    piorek9
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Cześć,
    Potrzebuje Waszej pomocy w interpretacji schematu podłączenia dwóch sterowników do stateczników elektronicznych.

Wprowadzenie: statecznik elektroniczny zasila lampy jarzeniowe, regulacja ich mocy odbywa sie przy pomocy sygnału DSI. Oba urządzenia poniżej są rodzajem konwerterów i zmieniają wartość zadaną na sygnał DSI idący do statecznika.

W tym konwerterze (lewy dolny róg element oznaczony DSI A/D) moc ustawia się przy pomocy potencjometru (potencjometr o charakterystyce liniowej 47 kΩ, moc > 0,5W), którym reguluje sie moc od 1 do 10 V (tak zrozumiałem). I teraz moja prośba do Was, czy ktoś mógłby mi rozrysować jak to podłączyć bo potencjometr ma 3 nóżki a na schemacie są tylko dwa kabelki, które idą do tego urządzenia.

Drugi schemacik jest narysowany na podobnym konwerterze sygnału i nie mogę znaleźć do niego opisu. Schemat podłączenia jest taki sam tylko tutaj sterowanie nie jest za pomocą potencjometru tylko jakimś innym sygnałem (lewy dolny róg takie strzałki oddzielone ukośnikiem). Podejrzewam, że potrzeba jeszcze jednego urządzenia, które nada ten sygnał oznaczony jako strzałki, ale co to ma być za sygnał? Czy ktoś mi jest w stanie to rozszyfrować? Może to sygnał DALI ?

• Pomocny post
    #2 17882990
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1186
    Na potencjometrów dwie nóżki zawierasz środkowa z sowaka i zewnętrzna. Uzyskujesz regulowany rezystor z dwoma nóżkami. Normalnie potencjometr jest dzielnikiem rezystancyjnym.
  • Pomocny post
    #3 17882996
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7766
    A jeśli jest to wejście bezpotencjałowe? Wtedy trzeba będzie zasilanie 10V.
  • #4 17883061
    piorek9
    Poziom 12  
    Czyli jeżeli tam na wejściu nie znajdę miernikiem napięcia między 1 a 10 v to musze szeregowo z potencjometrem 47 kΩ podłączyć jeszcze jakis zasilacz np z ładowarki z telefonu o napięciu 10 V i minimum 0,5 W tak?
  • Pomocny post
    #5 17883068
    bumble
    Poziom 40  
    To schemat jednolity i potencjometr jest narysowany.
    arturavs napisał:
    Wtedy trzeba będzie zasilanie 10V

Nie jest to zasilanie tylko sygnał sterujący napięciowy 1-10V. Jest osobne zasilanie więc należy sądzić, że wystarczy potencjometr bez osobnego dodatkowego źródła 1-10V a przy instalacji jak tutaj 230V bezsensowne byłoby stosowanie dodatkowego zasilacza 230/10V.
    Dla pewności można zmierzyć napięcie.
    Zresztą gdy mamy schemat przedstawiony przez producenta nie ma gdyby.

Dodano po 1 [minuty]:

piorek9 napisał:
    Czyli jeżeli tam na wejściu nie znajdę miernikiem napięcia między 1 a 10 v to musze szeregowo z potencjometrem 47 kΩ podłączyć jeszcze jakis zasilacz np z ładowarki z telefonu o napięciu 10 V i minimum 0,5 W tak?

Nie. Ładowarka po pierwsze ma 5V. Po drugie to nie pętla prądowa więc nie szeregowo. Najpierw podłącz potencjometr.
  • #6 17883081
    ArturAVS
    Moderator
    bumble napisał:
    Nie jest to zasilanie tylko sygnał sterujący napięciowy 1-10V.

Czytasz ze zrozumieniem? Jeżeli to wejście nie jest wewnętrznie "podciągnięte", to nie stworzy z potencjometrem dzielnika.
    W takim przypadku musisz mieć dodatkowe źródło napięcia 10V i zasilić nim potencjometr.
    Podłączyć zgodnie ze schematem producenta i sprawdzić.
  • #7 17883088
    bumble
    Poziom 40  
    Cóż ja tyle w tym temacie.
  • #8 17883254
    piorek9
    Poziom 12  
    Wielkie dzieki za zaangazowanie w temacie, podsumowujac z tym pierwszym sterownikiem mam sprawdzic czy jest napiecie na stykach gdzie powinno podlaczyc sie potencjometr, zewrzec jedna z zewnetrznych nozek potencjometru ze srodkowa, podlaczyc go do sterownika i sprawdzic czy uklad pracuje prawidlowo, jezeli nie nalezy zbudowac drugi uklad, ktorym bedzie mozna podac napiecie od 1 do 10V do sterownika.

Co do drugiego sterownika, znalazlem schemat, na ktorym rowniez sa strzalki i wyglada to na moje oko jakby podajac napiecie do jednego lub drugiego pinu (ze strzalka w gore lub w dol) mozna zwiekszac lub zmniejszac moc statecznika. Czy dobrze mysle?

[/code]
  • Pomocny post
    #9 17883270
    ArturAVS
    Moderator
    Z tego schematu wynika, że po podłączeniu przełączników chwilowych jeden będzie zwiększał jasność a drugi zmniejszał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w interpretacji schematu podłączenia dwóch sterowników do stateczników elektronicznych, które regulują moc lamp jarzeniowych za pomocą sygnału DSI. W dyskusji omówiono sposób podłączenia potencjometru do konwertera sygnału, wskazując, że potencjometr powinien być podłączony w sposób umożliwiający regulację napięcia 1-10V. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku braku napięcia na stykach potencjometru, konieczne może być zasilenie go zewnętrznym źródłem 10V. Dodatkowo, w kontekście drugiego schematu, omówiono sposób działania przełączników, które mogą zwiększać lub zmniejszać jasność statecznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA