logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet Zetka 175cm3 (z 125) - nie odpala z kopnięcia, tylko na popych, gaśnie na niskich obrotach

xDominocPvP1337 04 Kwi 2019 23:14 8253 6
REKLAMA
  • #1 17886640
    xDominocPvP1337
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Motocykl (4T) 175cm3 (przerobione ze 125). Motocykl pali tylko z popychu, z kopki nie ma reakcji, a jeżeli zapali to chodzi tylko na wysokich obrotach i po odjęciu gazu motocykl gaśnie. Nie ma równych obrotów.
    Romet ZETKA.
  • REKLAMA
  • #2 17886853
    Machetereal
    Poziom 13  
    Według mnie objawy wskazują na złą regulację gaźnika, w sensie zbyt duża dawka paliwa. Z kopki nie odpalisz bo go zalewa, na pycha jak weźmie to chodzi tylko na wysokich obrotach i przy odjęciu gazu znowu się zalewa i gaśnie. Druga rzecz która mi przychodzi do głowy to słaba kompresja. Może ktoś jeszcze się wypowie ale zacząłbym od podstaw czyli sprawdzić iskrę i zapłon, wyregulować gaźnik i sprawdzić kompresję.
  • REKLAMA
  • #3 17888290
    xDominocPvP1337
    Poziom 3  
    Ustawiłem zawory , juz nawet na niskich chodził normalnie , teraz potrzebuje pomocy w ustawieniu gaźnika , wraz z iglicą (chyba też potrzeba ustawienia) pali tylko na ssaniu czy to zimny czy to ciepły . Ma problem zapalić na zimnym gdy ssanie jest włączone.
    Czy filtr powietrza musi być koniecznie założony do ciągłej jazdy ?
  • REKLAMA
  • #4 17888415
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1153
    xDominocPvP1337 napisał:
    Czy filtr powietrza musi być koniecznie założony do ciągłej jazdy ?

Obowiązkowo.
  • REKLAMA
  • #5 17888622
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 150
    To znaczy mieszanka jest zbyt uboga. Nie wiem jak to było z tym przerabianiem i jaki tam jet gaźnik, ale pod większą pojemność powinno być więcej paliwa czyli dysza rozpylacza powinna być większej średnicy moim zdaniem. Albo za niski poziom paliwa w gaźniku jeżeli dysza była wymieniana na większą. Aby podwyższyć poziom paliwa w gaźniku trzeba aby zawór pływakowy odcinał jego dopływ przy wyższym poziomie czyli podgiąć dzwigienkę w stronę pływaka lub w jakiś inny sposób w zależności od konstrukcji gaźnika. Regulacji poziomu paliwa na początek nie polecam początkującym gdyż później mogą być kłopoty z ustawieniem prawidłowego poziomu. Ja bym się skupił na początek na zabawie z doborem odpowiedniej średnicy dyszy. No i skład można teże regulować wysokością znajdowania się iglicy w rozpylaczu (przynajmniej w niektrórych gaźnikach). Im wyżej iglica tym bogatsza mieszanka. Z objawów co kolega napisał to mieszanka jest zbyt uboga.
  • #6 17888647
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Nie wiem jak to było z tym przerabianiem i jaki tam jet gaźnik, ale pod większą pojemność powinno być więcej paliwa czyli dysza rozpylacza powinna być większej średnicy moim zdaniem.

Tak , zgadza się . Ale jest jeszcze jedno , średnica gaźnika , przelot . Teraz będzie potrzebował też więcej powietrza . Przejście z pojemności 125cm³ na 175cm³
    to dość spory przeskok , więc i gaźnik powinien być inny do tej pojemności .
    Może mieć też za mały filtr powietrza i go dławi ale raczej nie przy tym gaźniku . :|
  • #7 17888904
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 150
    Według mnie przy mniejszej średnicy gardzieli nie osiągnie silnik pełnej mocy dlatego że nie zdąży zassać wystarczająco dużo mieszanki w określonym czasie przy danym podciśnieniu czyli na moje oko aby uzyskać więcej mocy trzeba by dać gaźnik o większej średnicy gardzieli z odpowiednimi dyszami jak napisał kolega powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Motocykl Romet Zetka 175cm3, przerobiony z 125cm3, ma problemy z uruchomieniem z kopki, działa tylko na popych i gaśnie na niskich obrotach. Użytkownik zdiagnozował złą regulację gaźnika, co może prowadzić do zalewania silnika. Po ustawieniu zaworów motocykl zaczął działać lepiej, ale nadal występują problemy z gaźnikiem, który może wymagać regulacji iglicy oraz dyszy. Wskazano na potrzebę większej średnicy dyszy w gaźniku oraz odpowiedniego poziomu paliwa. Użytkownicy podkreślają, że przy zwiększonej pojemności silnika konieczna jest zmiana gaźnika na większy oraz zapewnienie odpowiedniego dopływu powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA