Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suszarka Electrolux EDP12074PDW - Zbyt wysoka temperatura suszenia

kaliberr44 05 Apr 2019 08:09 2754 6
    kaliberr44
    Level 9  
    Posiadam suszarkę firmy Electrolux EDP12074PDW (Prod. 916 096 942 01 Ser. 63233656) od 3 lat (jest po okresie gwarancyjnym).

Ostatnio zauważyłem, że niezależnie od wybranego programu jak i włączonej lub wyłączonej opcji 'Delikatne' (opcja ta według instrukcji ma suszyszyć w niższej temperaturze), ubrania po wyciągnięciu są gorące, dużo częściej też się kurczą.

Sprawdzałem, przerywając cykl suszenie po około 40 jak i 60 minutach, wkładając termometr w pranie. Temperatura wynosiła średnio 76 stopni C (zarówno z jak i bez opcji 'Delikatne'). Według google temperatura suszenia ubrań z jedną kropką w ikonie suszarki na metce powinna wynosić 55 stopni C. Pisałem z zapytaniem do oficjalnego serwisu Electrolux i mi odpisali, że temperatura 76 stopni jest za wysoka jak na tą z włączoną opcją 'Delikatne', ale że jest po gwarancji to mi nie pomogą.

Od jakiegoś czasu też suszarka pracuje zdecydowanie głośniej i słuchać czasem dość głośny stukot.

Filtr jak i skraplacz jest regularnie czyszczony.

Czy ktoś mnie może nakierować gdzie może leżeć przyczyna takiego złego działania?
    mariusz840
    Level 18  
    Witam,
    Sprawdź czujnik temperatury.
    kaliberr44
    Level 9  
    Gdzie mogę taki czujnik znaleźć?
  • Helpful post
    mariusz840
    Level 18  
    Nie kojarze gdzie dokładnie w tym modelu musisz poszukać, lub dostać się do płytki sterującej może na niej jest oznaczona kostka, która idzie od czujnika NTC i na niej pomierzyć rezystancję. Może też być uszkodzone sterowanie obniżaniem temperatury. Do sprawdzenia elementy na płytce sterującej.
    kaliberr44
    Level 9  
    Od której strony można dojść w tym modelu do płytki sterującej?
    mariusz840
    Level 18  
    Płytka sterująca znajduje się pod przednim panelem. Ściągnij górną pokrywę i pod nią powinny być śrubki mocujące panel.
    zielinskii
    Level 16  
    Zdemontuj prawy bok suszarki i tam prawdopodobnie jest czujnik, na lewo od silnika.