Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Siemens WS12X461PL - wymiana łożysk - czym posmarować simering?

Andrzej-mich 05 Apr 2019 12:18 2001 6
    Andrzej-mich
    Level 2  
    Hej, wymieniam łożyska w pralce Siemens WS12X461PL. Obejrzałem kilkanaście tutoriali w tym temacie i w niektórych serwisanci stosują jakiś smar na simering i trzpień krzyżaka. Słabo znam rosyjski i nie mogę zrozumieć, w jakim celu jest stosowany ten smar i jakie ma właściwości.

Domyślam się, że to rodzaj dodatkowego uszczelniacza i zabezpieczenia łożysk? Czy ktoś mógłby się odnieść do tej metody?

od 15 minuty 35 sekundy:
    youtu.be/6z4WXliZwB0?t=935

Pozdrawiam
    kot mirmur
    Level 33  
    Witaj, ten temat już był poruszany na naszym forum.Użyj wyszukiwarki.
    Andrzej-mich
    Level 2  
    Dziękuję, faktycznie, znalazłem trochę informacji na ten temat.
    Andrzej-mich
    Level 2  
    Wymieniłem łożyska i amortyzatory. Niestety cały zbiornik wciąż wpada w bardzo duże drgania przy wirowaniu. Tak jakby był jakiś problem z wyważeniem. Jaka może być przyczyna?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Czy słychać stuki podczas tych wibracji? Prawdopodobnie poskładał kolega pralkę z uszkodzonym krzyżakiem.
    Andrzej-mich
    Level 2  
    Stuki są, ale stłumione. Sam krzyżak był w dobrym stanie, tzn. nie był skorodowany (mamy twardą wodę i od początku stosujemy środki zmiękczające). Jeśli chodzi o trzpień krzyżaka, to trochę zaskoczyło mnie to, że tak lekko wchodzi w łożyska. Może już się wyrobił i jest tam luz, który daje znać o sobie przy dużych obrotach? Luz w rękach nie był wyczuwalny. Bęben nie przemieszczał się względem zbiornika przy mocnym ruszaniu "na sucho".
    kot mirmur
    Level 33  
    A kolego - czy sam bęben nie jest zwichrowany? Jak wygląda jego czołowa krawędź przy obracaniu nim ręcznie (ta przy fartuchu).