Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] plazma Samsung PS50B451B2W - Brak obrazu

janomo 05 Apr 2019 14:18 774 6
    janomo
    Level 24  
    Witam.
    Matryca S50HW-YB04
    logika LJ41-05903A
    TV to dokładnie ten sam TV co w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12994663#12994663
    TV pracował dobrze ładnych kilka lat.
    Teraz po włączeniu na moment pojawiają się jakieś cienie na obrazie i wszystko znika. Chciałbym uruchomić go w trybie autonomicznym ale nie mam pewności jak to zrobić - podpowie ktoś?
    Napięcia z przetwornicy są prawidłowe, słychać pracę YSUSa, moduł ZSUS chyba też słychać - ale tego nie jestem pewny.
    Na logice miga dioda LED2, po włączeniu na moment zapala się LED1.

Po kilku minutach pracy TV radiatory na YSUS są lekko ciepłe, na ZSUS prawie nie wyczuwam grzania. Ale najwyższy AN16389A jest ciepły, pozostałe są zimne. Czyżby to padnięty jeden z driverów blokował resztę? Po włączeniu gdy na moment pojawiają się "cienie" widać na górze obrazu pas innego odcienia.
    GanCegall
    Level 38  
    janomo wrote:
    Chciałbym uruchomić go w trybie autonomicznym ale nie mam pewności jak to zrobić - podpowie ktoś?

W kilku tematach na forum jest opis procedury, zwierasz pin chyba 3-4 na logice i przy odpiętym main w prąd.

Link_odp.5_wej. w tr.autonomiczny
    janomo
    Level 24  
    Po wylutowaniu grzejącego się AN16389A, po włączeniu nie pojawiają się już żadne "cienie". ( AN jest na pewno uszkodzony, na wielu jego wyjściach jest zwarcie.) Treści obrazu brak, ale kilka cm od góry jest całkowita ciemność, a niżej widać lekką poświatę. Stawiam że uszkodzony jest tylko ten AN16389A. Brak pierwszego IC powoduje blokadę pracy pozostałych. No chyba że to matryca go uszkodziła? Zdaża się tak w tych modelach?
    GanCegall
    Level 38  
    janomo wrote:
    Brak pierwszego IC powoduje blokadę pracy pozostałych

Nie. Powinien pojawić się obraz z ciemnym pasem w liniach wyjętego buffera.

Post nr 6
    janomo
    Level 24  
    GanCegall wrote:
    Nie. Powinien pojawić się obraz z ciemnym pasem w liniach wyjętego buffera.

Chyba jednak w tym wypadku nie. Odnalazłem starą płytę YSUS, wijąłem z niej buffera który pokazywał dobrze, strasznie się namęczyłem żeby usunąć silikon ( wciąż mam "mroczki" przed oczami ), wlutowałem i działa.
    GanCegall
    Level 38  
    Tylko pogratulować, usunięcie tego glutu tak, aby nie uszkodzic IC nie jest łatwe.

janomo wrote:
    Odnalazłem starą płytę YSUS, wijąłem z niej buffera

Buffery są na płycie Y-buffer, nie na Y-sus, tak dla porządku.
    janomo
    Level 24  
    GanCegall wrote:
    Buffery są na płycie Y-buffer, nie na Y-sus, tak dla porządku.

Dzięki.
    Ale w tym wypadku IC driverów są na jednej płycie, czyli YSUS z i buffery są wspólnym modułem.
    Taka dygresja, jakieś 6 lat temu ten moduł kosztował około 350 zł, teraz mógłbym go kupić za 80 zł plus przesyłka. Zastanawiałem się nawet czy warto się męczyć z IC czy zamówić cały moduł. Udało się z IC.