Witam serdecznie. mam spory problem, na elektronice zabardzo sie nie znam, na serwis mnie nie stać. najgorsze to, że na nowy monitor też nie. Posiadam Optiview II 15B. Obraz trzęsie się dosłownie tak,jak w przypadku położenia na nim dzwoniącego telefonu komórkowego, dzieje się to dość często, zwłaszcza na zimnym monitorze, gdy się nagrzeje , problem częściowo zanika. Gdy go mocno walne, bo już naprawdę nerwy straciłem, to czasami przechodzi, stabilizuje się lub nadal ,lekko lata. Trzaskam go zawsze w górną część pokrywy. To jedno... drugie: kilka razy pojawiała się pozioma, jasna linia przez środek ekranu! Stało sie to kilka razy i nie jest nagminne. Monitor pracuje na sterownikach od Hyundai Deluxe (takie są zalecenia Optimusa,importera). Próbowałem wgrywać inne wersje, także innych producentów. Nic nie zmienia! Karta to GeForce4 MX440 (128BIT,AGPx8,64DDR), rozdzielczość używam 1024X768 przy 70Hz, zauważyłem, że monitor przestał pracować na wyższych rozdzielczościach przy 70 i 75Hz. Jeszcze tydzień temu, nie problem było ustawić 1024x768(32BIT) na 85Hz czy 800x600 (przy 100Hz). Teraz to tragedia. Proszę o konkretną pomoc. Najchętniej na maila ( alpika(malpa)vp.pl ). Chciał bym zacząć od tzw. zimnych lutów, mam różnego typu lutownice, od 35W (45W, 65W,100W,180W), której użyć i jak to zrobić. Kolega powiedział mi , że poprostu podotykać wszystkiego co jest lutowane???? Prawda to? Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam
Przeniesiony z działu Monitory. (am)
Przeniesiony z działu Monitory. (am)