W menuconfig:
Custom kernel headers series (4.9.x)
Kernel version (Custom Git Repository ) --->
https://source.codeaurora.org/external/imx/linux-imx.git URL of (rel_imx_4.9.x_1.0.0_ga)
Dodano po 1 [minuty]:
@stmx Chodzi ci o to jaka mam wersję glibc na hoscie z którego uruchamiam buildroot'a?
Dodano po 2 [minuty]:
Damian7546 napisał: Kolejny test to dodanie do wcześniej zbudowanej wersji gcc, glibc i tu problem. Pomimo poprawnego zbudowania systemu nie uruchamia się. Komuniakt to:
Fatal: Kernel too old.
Ale nie dodaję gcc i glibc na działającym systemie tylko z poziomu make menuconfig i przebudowuję system na hoscie. Następnie wrzucam go od nowa na kartę SD i uruchamiam - z tym że nie uruchamia się bo wyrzuca błąd jak pisałem
Dodano po 4 [minuty]:
Poniżej log z próby uruchomienia systemu na docelowym komputerze - gdy system zbudowany z toolchainem, glibc...
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
I poniżej log z uruchomienia systemu bez toolchaina, libc ..
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Dodano po 13 [godziny] 11 [minuty]: @stmx Opisze może problem od początku. Próbuję ogarnąć rozruch, budowanie linuxa wbudowanego w celach edukacyjnych
Na urządzeniu które próbuję uruchomić z własnym zbudowanym linuxem jest możliwość uruchomienia linuxa z wewnętrznej pamięci wykrywanej jako mmcblk3p1.
Ja próbuję uruchomić system z karty SD. A więc przy starcie komputera wszedłem w bootloadera i ustawiłem zmienną środowiskową jak poniżej:
setenv rootfsinfo 'root=/dev/mmcblk2p2 rootwait rw'
saveenv
I dzięki temu startuje mój zbudowany linux.
Problem pojawia się gdy na moim hoscie (Ubuntu) gdzie buduję linuxa za pomocą builtroota dodaje w 'make menuconfig' toolchaina z glibc wtedy to nie uruchamia mi się zbudowany system na docelowym komputerze.
Rozumię ze ww. zmienna środowiskowa uruchamia mi jądro i rootfs'a z SD ?
Chyba nie ma sytuacji że jądro odpala się z wewnętrznej pamięci a tylko rootfs z SD?