Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- Renault megane ph3 2008-szukam porady

Kukuryk45 07 Apr 2019 15:28 933 8
    Kukuryk45
    Level 2  
    Witam szanownych grupowiczów pierwszy mój tego typu post więc proszę o wyrozumiałość 🤔

Mam problem z moją megane Mk3 1.6 16v 2009r,mianowicie
    Po krótkiej przejażdżce zgasilem i nie mogę odpalić, po włożeniu karty wszystko się normalnie włącza naciskam s/s (start/stop) i nic.. Słychać tylko kliknięcie przekaźnika. Po podłączeniu komputera błąd czujnika sprzęgła (czujniki sprawdzone i są sprawne) bezpieczniki też sprawdzone. Dodam że na ostro(bezpośrednio prąd z aku na rozrusznik) odpala bez problemow. kilka dni temu było zmieniane KZFR(koło zmiennych faz rozrządu) i auto normalnie jezdzilo
    Radio nawiewy światła wszystko normalnie działa bez problemów.
    Może jest gdzieś bezpiecznik albo przekaźnik bezpośrednio przed rozrusznikiem który można jakoś ręcznie wysterowac.

PS.
    Pierwsza tego typu poważna awaria.
    Z góry dzięki za pomoc
    Albertomek
    Level 19  
    Czy po wciśnięciu pedału sprzęgła przed uruchomieniem silnika pojawia się komunikat o konieczności wciśnięcia tego pedału?
    rav2109
    Level 12  
    Miałem kiedyś podobny przypadek z megane 1,5dci , auto normalnie reagowało na kartę to znaczy można było otworzyć drzwi , po włożeniu karty do slota włączal się zapłon ale auto nie startowało i było słychać ciche kliknięcie.tak na marginesie aby zapalić renowke wystarczy wyluzować auto i nacisnąć pedały hamulca , ale do rzeczy po sprawdzeniu wszystkiego i krótkim wywiadzie od właściciela przyznał się że dzień wcześniej odkrecal panel radia i okazało sie że zbyt mocno dokrecił gniazdo karty.
    Wystarczyło poluzowac śrubki czy wkręt od mocowania tego gniazda i auto zaczęło normalnie zapalać.
    Może też kolega coś poprawiał ;)
    Pozdrawiam.
    Kukuryk45
    Level 2  
    Witam
    Pokazuje test systemów i jest wszystko ok.
    Nie pokazuje wciśnij sprzęgło.
    Próbowałem wciskać chamulce i odpalić (na luzie) zero reakcji...
    Po wciśnięciu s/s tyka przekaźnik z lewej strony kierownicy
    Podpięty pod komputer i pokazuje błąd czujnika sprzegla (obydwa czujniki sprawne), s/s włącznik sprawny akumulator mam 2miesiace bosch 5klasa o ile dobrze pamiętam 50Ah
    Pytanie czy jest z prawej strony akumulatora w skrzynce bezpieczników jakiś przekaźnik (stycznik) do którego dochodzi prąd i zwiera styki odpowiedzialne za podanie prądu na starter rozrusznika

PS.
    Sorki za nie profesjonalne sformułowania
    Dzięki i pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Witam
    Pokazuje test systemów i jest wszystko ok.
    Nie pokazuje wciśnij sprzęgło.
    Próbowałem wciskać chamulce i odpalić (na luzie) zero reakcji...
    Po wciśnięciu s/s tyka przekaźnik z lewej strony kierownicy
    Podpięty pod komputer i pokazuje błąd czujnika sprzegla (obydwa czujniki sprawne), s/s włącznik sprawny akumulator mam 2miesiace bosch 5klasa o ile dobrze pamiętam 50Ah
    Pytanie czy jest z prawej strony akumulatora w skrzynce bezpieczników jakiś przekaźnik (stycznik) do którego dochodzi prąd i zwiera styki odpowiedzialne za podanie prądu na starter rozrusznika

PS.
    Sorki za nie profesjonalne sformułowania
    Dzięki i pozdrawiam
    rav2109
    Level 12  
    Sprawdź po prostu co to za czujnik masz napięty na pedały sprzęgła , domyślam się że to zwykły stycznik który po wciśnięciu pedały sprzęgła zawiera dwa kable ze sobą. Sprawdź ten czujnik i kabelki podpięte do niego.
    airbites
    Level 22  
    Rozrusznik ci umiera, niedawno taki sam przypadek jak u ciebie i regeneracja rozrusznika pomogła. Nie napisałeś jaki przebieg ma?
    Kukuryk45
    Level 2  
    Czujniki sprawdzone, komputer diagnostyczny był podlaczony i przy każdym wciśnięciu sprzęgła sygnały przechodziły dalej do uch(nie wiem jak się to nazywa dokładnie) z dwóch czujników.. Dolny czujnik rozlacza a górny załącza, po wciśnięciu sprzęgła
    A przebieg aktualnie to ok 113tys

Jutro będę dalej probowal wskrzesić megi
    Dzięki za podpowiedzi
    airbites
    Level 22  
    Mały przebieg ma 113 t. km chociaż wiele meganek ma więcej niż 200 tys. km U mnie rozrusznik wytrzymał 255 tys. km. Spróbuj na biegu i bez ręcznego hamulca pchać auto do przodu i do tyłu i potem spróbuj odpalić męgankę ja tak robiłem żeby rozrusznik mógł odpalić..
    Kukuryk45
    Level 2  
    Witam megane 3 już sprawne
    Padł bcm... Po wymianie bcm a, autko śmiga jak nowe