Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Licznik energii elektrycznej LCD 3-fazowy 100A 400V SDM72D MID, jako podlicznik.

wujektv 08 Apr 2019 21:14 2640 4
    wujektv
    Level 12  
    Witam,

Tak jak w temacie, chcę zamienić ten model licznika za stary podlicznik jeszcze na liczydło mechaniczne. Podlicznik ogólnie jest tylko wpięty w linii zasilania garażu.
    Wydaje mi się, że dodatkową zaletą tego modelu licznika jest to że, SDM72DR ma licznik działający na zasadzie licznika kilometrów w samochodzie. Pierwsze wskazanie jest całościowe - od momentu podłączenia licznika do sieci i nie można go resetować. Drugie wskazanie natomiast można wyzerować - np. 1 stycznia podłącza się licznik, rozpoczyna się pomiar całościowy oraz częściowy, 30 stycznia mogę zresetować pomiar częściowy i zaczyna naliczać od '0', natomiast pomiar całościowy nadal jest naliczany i tego nie potrzebuję resetować.
    Nie wiem czy dobrze rozumiem zasadę działania i resetu tego licznika.
    Dlatego proszę kolegów o sugestię i opinię co do tego modelu licznika, być może ktoś zainstalował taki licznik lub polecić w razie inny model podobnego licznika z resetem pomiaru częściowego.

Pozdrawiam.
    wujektv
    Level 12  
    Witam,

Dziękuję za informację. Otrzymałem dzisiaj wyczerpującą informację od producenta.
    Między innymi jest w niej, że licznik może być resetowany dla pomiaru częściowego bez limitu.
    Pomiar całościowy jest niezmienny i nie można go resetować.
    Wydaje mi się że jest dobre rozwiązanie dla osób wynajmujących domki dla letników, gość przyjeżdza robimy reset, wyjeżdża odczytujemy pomiar i rozliczamy go z zużycia, potem reset itd.
    Jeszcze prosiłbym kolegów o opinie na temat niezawodności tego modelu licznika.

Pozdrawiam
    wujektv
    Level 12  
    Witam,

Podlicznik zainstalowany i działa tak jak to wcześniej w poście opisałem. Jak na teraz pomiary między licznikiem i podlicznikiem są takie same.
    Co do wad i zalet, myślę że napiszę po pewnym czasie użytkowania.
    Na teraz temat do zamknięcia.

Pozdrawiam.
    wujektv
    Level 12  
    Witam,

Licznik działa bez zarzutu. Do zalet można zaliczyć podświetlenie displaya. Odpada też konieczność obliczania zużycia energii, odczytuje się bezpośrednio z jednej z wyświetlanych funkcji, a po ręcznym resecie, naliczanie zaczyna się od początku. Dodatkowo można monitorować biężacy pobór mocy.
    Do wad, można zaliczyć małe cyfry displaya i niewielki przycisk resetu. Cena też mogłaby być niższa. Pomimo tego, bardzo przydatne urządzenie.
    Pozdrawiam.